Gott Nytt År!

Trots att det gångna året inneburit enorma utmaningar, både här hemma i Sverige och i Amazonas regnskog, ser vi hoppfullt på framtiden. Solidaritet med urfolksrörelsen växer allt större och pressen på politiker och företag ökar. Med din hjälp har vi under året kunnat genomföra flera kampanjer, stödja urfolk i att driva rättsfall, leverera nödvändiga stödpaket och sjukvårdsresurser till utsatta urfolkssamhällen, med mera. Pandemin har verkligen pressat Amazonas urfolk till det yttersta, men deras motståndskraft är makalös. Inför hot från utvinningsindustrier, klimatförändringar och industriellt jordbruk står urfolken starka på frontlinjen av Amazonas försvar. Vi har dem att tacka för att regnskogen ännu finns kvar.

DSC_8113-1.jpg

Det finns fortfarande tid att göra skillnad i år! Ett stort hot mot Amazonas regnskog och urfolkens överlevnad är den expanderande köttindustrin i Brasilien. Skandalföretaget JBS bidrar till Amazonas förstörelse och kränkningar av urfolks rättigheter eftersom de inte kontrollerar var de köper sitt kött ifrån. Amazon Watch, Amnesty International, Greenpeace och Global Witness har i år dokumenterat otaliga fall av så kallad boskapstvätt - när djur som betat på illegalt avskogad mark flyttas till legal mark innan de säljs till JBS, för att dölja deras egentliga ursprung. Men om civilsamhällesorganisationer kan identifiera dessa förskönade boskap, varför kan inte världens största köttproducent göra det? JBS har lovat att kontrollera hela sin leverantörskedja sedan 2009, men misslyckats i över ett decennium och bidragit till att enorma mängder regnskog skövlats.

Kött från JBS hamnar tyvärr i våra kyldiskar, särskilt inför nyårsafton då svenskarna gärna vill äta oxfilé. Varje år äter vi så mycket oxfilé på nyårsfirandet att det svenska köttet inte räcker till och importbehovet ökar. Då importeras kött från Brasilien, via köttproducenten JBS och importören Norvida, för att säkerställa tillgången på oxfilé.

Men du kan hjälpa till! Genom att avstå från oxfilén på nyårsafton minskar importbehovet av brasilianskt kött. Om du ändå känner att du måste ha oxfilé på nyårsafton kan du köpa en digital variant som stödjer vårt viktiga arbete att skydda Amazonas. Tillsammans kan vi vända den katastrofala utvecklingen i Amazonas där regnskog blir till betesmark för våra framtida oxfiléer!

Tack för ditt stöd och engagemang!