Internationella organisationer förstärker urfolkens krav

Urfolken kräver, bland annat, ett omfattande moratorium i Amazonas för all utvinningsaktivitet på deras territorier

COVID-19 utgör ett dödligt hot mot urfolken i Amazonas. De slår larm om att ’’Coronaviruset kan utplåna oss’’, nyligen rubricerat i The Guardian. Enligt Pan-Amazon Religious Network (REPAM) har det sedan 7:e april redan funnits minst 1 868 fall av sjukdomen i regionen och 59 dödsfall. Dessa siffror kommer sannolikt att explodera under de kommande veckorna, och vi måste vidta åtgärder nu för att förhindra fler dödsfall.

Foto: Rogério Assis / MNI

Foto: Rogério Assis / MNI

Som svar på anrop om internationellt stöd, samarbetade Amazon Watch med urfolksorganisationer för att utfärda ett offentligt uttalande i solidaritet med kraven från Amazoniska samhällen och förbund. Tillsammans med internationella organisationer, sluter vi upp med urfolken och kräver:

  • Ett tillfälligt stopp (moratorium) för all utvinningsverksamhet, så som gruvdrift, oljeutvinning och skogsavverkning, industriellt jordbruk och all religiös rekryterande eller konverterande.

  • Rätt till självbestämmande och självförsvar under pandemin

  • Adekvata och kulturellt lämpliga folkhälsotjänster

  • Brottsbekämpning av hoten av organiserad brottslighet i och runt om urfolks territorier

  • Skapandet av grupper som arbetar brådskande för att hantera hälso-, livsmedels- och säkerhetskriserna som har uppstått under denna pandemi

Några av världens mest framstående miljö- och människorättsorganisationer har redan skrivit under detta uttalande, inklusive Sierra Club, Avaaz, Stand Earth, Friends of the Earth U.S., Rainforest Action Network och över 80 organisationer till. 

På grund av bristande agerande från regeringarna, tog urfolkssamhällen och organisationer åtgärder själva för att skydda sig själva för flera veckor sedan genom att stänga sina territorier för alla utomstående och kräva brådskande åtgärder från sina regeringar. Al Jazeera rapporterar att ’’Förbundet av Urfolksnationaliteter i Ecuadorianska Amazonas (CONFENIAE) stängde all tillgång till regnskogen, och inträde nekas till både turister och ecuadorianska medborgare. De krävde även att all olje-, gruv-, vattenkrafts- och timmerföretag som verkar i regnskogen slutar att rotera sin personal och ta in människor från städerna och upphöra med alla aktiviteter nära samhällen’’. 

92570039_10158016359186832_1555663362501640192_o.jpg

Förutom att främja dessa viktiga krav, har Amazon Watch arbetat på flera fronter för att svara på anropen från våra partners i Amazonas (se dessa uttalanden från COICA, AIDESEP och APIB). Detta inkluderar att snabbt öka stödet till våra urfolksallierade över hela Amazonas via vår fond för försvarare, Amazon Defenders Fund.

För två veckor sedan inledde vi även en internationell aktion – nu med över 6 600 underskrifter – till stöd för ecuadorianska urfolksrörelsens krav på ett lämpligt svar för krisen från deras regering. Vi ökar våra aktiviteter online och på fältet då vi förväntar oss att detta allvarliga hot kommer att förvärras under de kommande veckorna och månaderna.

Hjälp oss att förstärka detta internationella uttalande i solidaritet med urfolkens krav! Stöd urfolken och sprid deras budskap på dina sociala kanaler! Tillsammans är vi starka!