BlackRocks tystnad om skogsförstörelse

Efter år av påtryckningar från aktieägare och lagstiftare verkade BlackRock redo att i januari erkänna klimatkrisen när de meddelade att de skulle ”sätta klimatet i centrum för sin investeringsstrategi.” På ytan verkade yttrandet klargöra att ”business as usual” var över, men det är långt från glasklart vad som rent praktiskt gjorts i BlackRocks åtagande av en ”klimatcentrerad” investeringsstrategi, som gynnat klimatet – eller framtiden för liv på jorden. 

0622-blackrocks-silence-on-forest-destruction.jpg

Aktieägarsäsongen 2020 kom och gick, och världens största kapitalförvaltare gav för det mesta fritt fram till några av de största klimatförstörarna på planeten. Den stora divesteringen av kol som BlackRock framhöll som höjdpunkten i deras nya strategi? Det visade sig att de låter 80% av kolindustrin fortsätta oförändrat. Och trots företagets stora ord fortsätter BlackRock att vara världens största investerare i fossila bränslen. Det fortsätter också att håva in stora vinster från den där andra drivfaktorn för klimatkatastrof: lantbruksmotiverad avskogning. 

BlackRock är bland de topp tre största aktieägarna i 25 av världens största företag som sysslar med soja, palmolja, papper och timmer, inklusive flera som länkats till förra årets förödande bränder i Brasilien och Indonesien. Deras innehav i dessa sektorer ökar dessutom – med mer än en halv miljard dollar sedan 2014. BlackRock har också mer än 700 miljarder dollar i aktier och obligationer i medlemmar av Consumer Goods Forum, ett konsortium av världens 400+ största varumärken, som misslyckades med att uppnå sina åtaganden om att stoppa skogsavverkning i sina leverantörskedjor tills 2020. Faktum är att sedan detta mål antogs för tio år sedan har skövlingen av globala skogar ökat med 43 procent

Sedan 2012 har BlackRock haft 15 chanser att rösta igenom aktieägarresolutioner som skulle bromsat skogsskövling. I hundra procent av fallen röstade de emot. Om BlackRock vill trovärdigt hävda att de har klimatet i centrum för sin strategi måste de sluta göra sig beroende av regnskogsförstörelse – inte nästa år, inte om sex månader. Nu.

Elddagarna är här igen

I Brasilien förra året var bränderna som startats av illegala timmerarbetare och ranchägare de värsta på ett decennium. Bränderna var anlagda och brände områden för att expandera soja- och köttproduktion djupare in i Amazonas och Cerrado, landets andra största biologiska mångfald. Amazonasbränderna framkallade enorm internationell kritik mot lantbruksnäringens intressen bakom bränderna, inklusive från några av BlackRocks branschkollegor

Indonesien förlorade över två miljoner tunnland av regnskog i bränder förra året på grund av lantbruksnäring, ofta expanderande planteringar för produktion av palmolja eller pappersmassa. En rapport summerade att 900 000 människor runt om i Indonesien drabbats av andningsproblem från röken. Sammanlagt förstördes nästan 26 000 kvadratkilometer tropisk regnskog i Amazonas och Indonesien förra året. 

I skrivande stund pekar alla tecken på att årets brandsäsong i Amazonas och Indonesien kan bli ännu dödligare än förra året. Men än så länge har BlackRock inte gjort något av värde för problemet. 

Larry Fink är medveten om det här. Stora offentliga protester vid flera av BlackRocks kontor, från London till San Francisco, såg till att detta uppmärksammades. Efter sitt tillkännagivande om klimatcentrerad strategi i januari publicerade BlackRock ett uttalande om sitt engagemang med företagen som är ansvariga för att förstöra världens sista skogar, och den medföljande krisen för biologisk mångfald och våld mot urfolk och lokala samhällen. Istället för att öppet kräva verksamhetsförbättringar av lantbruksnäringsföretag, verkar detta engagemang bestå av artig dialog med ledningen av ett limiterat antal branschföreträdare för att ”förstå hur ledningen inkorporerar hållbar lantbrukspraxis i sitt företagande.” 

BlackRock kan dock utöva mycket mer inflytande än artiga vädjanden för att uppmana till bättre beteende. Exempelvis, precis som alla kapitalförvaltare har BlackRock möjlighet att rösta med sina andelar vid företagens aktieägarmöten. Som världens största kapitalförvaltare har BlackRock många röster. Men dom använder dem inte. 

BlackRocks röstningsmönster är ingen hemlighet. Här är hur de röstat gällande bekämpning av avskogning. 

Hur konkret agerande faktiskt ser ut

BlackRocks länkar till avskogning finns inte endast i palmoljeinnehållande snacks eller smink. Firmans massiva andelar i fossila bränslen inkluderar 2,5 miljarder dollar i råoljeföretag som borrar i västra Amazonas, i områden som direkt överlappar nedärvda territorier för urfolk som motsatt sig borrandet genom protester, stämningar och åratal av vädjande till lagstiftare. 

Med hotet om en ännu dödligare brandsäsong, och eftersom upprätthållandet av avskogningslagar i princip avskaffats i vissa länder på grund av Covid-19 pandemin, måste BlackRock göra långt mer än att svagt interagera med skogsförstörande företag. Till att börja med måste de artikulera tydliga standarder som de kommer använda för att bedöma företagens hantering av problemet, samt vilka konsekvenser som väntar företag som driver på avskogningen och dess skador på människor och biologisk mångfald. 

Det bästa sättet att skydda världens tropiska skogar är att erkänna och respektera de juridiska och sedvanliga rättigheterna och självbestämmanderätten för de samhällen som lever i och tar hand om dem. 

Därför har vi satt ihop ett set grundläggande principer som BlackRock (och alla andra kapitalförvaltare) borde förhålla sig till och som borde omfattas i företages policy. Principerna vi sammanfattat är till största del formulerade från existerande internationella fördrag så som FN:s Urfolksdeklaration och FN:s Guiding Principles on Business and Human Rights – vilket innebär att det enda vi ber BlackRock om är att följa rådande normer för ansvarigt företagande.

Den viktigaste poängen med dessa principer är att det bästa sättet att skydda världens tropiska skogar är att erkänna och respektera urfolkens och lokala samhällens rättigheter. Detta kräver, som minimum, efterlevnad av den internationellt erkänna rätten till Fritt Informerat Förhandssamtycke (FPIC-principen), konsultation av policys och verksamheter som berör urfolk och lokala samhällen, samt ansvarsskyldighet för rättighetskränkningar. Ännu har inte en enda stor kapitalförvaltningsfirma en explicit policy eller offentligt tillgängliga riktlinjer gällande detta. 

Så, idag uppmanar vi BlackRock att erkänna behovet av att anta ett set Principer om Skogar, Mark, och Mänskliga Rättigheter för Urfolk och Lokala Samhällen. 

Moira Birss, Amazon Watch & Jeff Conant, Friends of the Earth