Flygfoton på brasilianska Amazonas dokumenterar förstörelse som orsakats av skogsskövling och bränder – i motsats till vad Bolsonaro påstår i FN-tal

Porto Velho, delstaten Rondônia, Brazilien: 21 September, 2021. Foto: Victor Moriyama / Amazon in Flames Alliance.

Porto Velho, delstaten Rondônia, Brazilien: 21 September, 2021. Foto: Victor Moriyama / Amazon in Flames Alliance.

São Paulo, Brasilien – Den 21 september lanserade alliansen Amazon in Flames Alliance, som leds av Amazon Watch, Greenpeace Brasilien och det brasilianska klimatobservatoriet, bilder från en flygning som visar omfattningen av skogsskövlingen och bränderna i Amazonas.

Fler bilder finns här.

Bilderna släpptes samtidigt som president Bolsonaro höll ett tal vid FN:s 76:e generalförsamling (UNGA), medan Amazonas regnskog fortfarande är höljd i rök och eld som resultat av olagliga bränder och företagens ohejdade girighet, något som i sin tur drivs på av Bolsonaros politik och retorik. Bolsonaro framhäver sina påstådda meriter inom miljöområdet och drar nytta av de globala ledarnas medverkan vid evenemang som FN:s generalförsamling. Men tillsammans kan länderna och deras ledarskap utöva påtryckningar på Brasilien och Bolsonaro för att få honom att upphöra med sitt angrepp på klimatet, miljön och de mänskliga rättigheterna.

Denna förstörelse av regnskogen bekräftades med flygfoton som togs häromveckan. Undersökningen ägde rum mellan den 14 och 17 september i kommunerna Porto Velho i delstaten Rondônia och Lábrea i den södra delstaten Amazonas. 

"Medan Bolsonaro var på väg till New York flög vi över Amazonas för att dokumentera hur verkligheten just nu ser ut i världens största tropiska regnskog: förstörelse, skogsskövling och bränder” säger Stela Herschmann, klimatpolitisk expert på klimatobservatoriet. "Bilderna ljuger inte, men samma sak kan inte sägas om presidentens tal i FN." Herschmann följde med expeditionen och noterade konsekvenserna av förlusten av skog:

"Medan andra nationer använder mindre kol för att utvecklas går Brasilien mot strömmen och satsar på avskogning, vilket är dess främsta källa till utsläpp av växthusgaser. Skogsskövling, bränder, landgrabbing och gruvdrift sker illegalt. Detta ökar varken utvecklingen i regionen eller ger fördelar i välstånd till skogens folk. Vi bränner bokstavligen vår framtid i utbyte mot ingenting."

"Vårt team bevittnade massiv förstörelse från luften, inklusive en mängd bränder som brann på stora områden med nyligen skövlad mark", säger Christian Poirer, programdirektör på Amazon Watch. "Denna tredje katastrofala brandsäsong i Amazonas kan leda till att regnskogen passerar en oåterkallelig brytpunkt. Det är skandalöst att Bolsonaros regims politiska och finansiella möjliggörare – som BlackRock – fortsätter att undvika ansvar för sin roll i bränderna samtidigt som Bolsonaro sprider lögner om skydd av Amazonas vid FN:s generalförsamling.” 

Lábrea kommun, delstaten Amazonas, Brasilien: 17 September. Foto: Victor Moriyama / Amazon in Flames Alliance.

Lábrea kommun, delstaten Amazonas, Brasilien: 17 September. Foto: Victor Moriyama / Amazon in Flames Alliance.

De första bilderna från projektet visar att stora områden som skövlades i juli och som redan har brunnit - områden på mellan 1 550 och 2 450 hektar, eller motsvarande 2 012 till 3 181 fotbollsplaner - är bland de fem största avskogningsområdena någonsin i delstaten Amazonas. Följande upptäcktes också: avskogning och erosion av mark genom gruvdrift på skyddade områden, olagliga landningsbanor för flygplan, stora markområden som förbereds för odling samt boskap som betade nära nyligen brända områden.

Flygningen kunde vidare bekräfta många forskares varningar och oro över att det södra Amazonasområdet, ett område som är ett av de mest bevarade i regnskogen, är den nya frontlinjen för avskogningen. "Den här regionen utmärker sig för den snabba ökningen av avskogningen, som i allt högre grad sker i välbevarade områden som är viktiga för att mildra klimatkrisen och förhindra att den biologiska mångfalden på planeten kollapsar", säger Cristiane Mazzetti från Greenpeace.

Amazonas i lågor

Under Bolsonaros regering har Amazonas passerat Rondônia som den tredje delstaten med värst avskogning, enligt det brasilianska nationella institutet för rymdforsknings (INPE) Prodes-system. Enligt uppgifter från Programa Queimadas inom INPE fanns det från januari till mitten av september 2021 cirka 12 000 upptäckta “heat spots” i delstaten Amazonas.

Enbart i augusti registrerades 8 588 sådana områden i delstaten vilket överträffar rekordet för samma månad 2020, som i sin tur överträffade rekordet för 2019. Lábrea är det mest kritiska området i landet, med 2 959 värmeområden under 2021. Porto Velho - den brasilianska delstatshuvudstad där störst mängd regnskog brinner - är den andra kommunen med flest bränder, med 2 700 “hotspots”.

Porto Velho, distriktet Jaci-Paraná, delstaten Rondônia, Brasilien: 17 september, 2021. Foto: Victor Moriyama / Amazon in Flames Alliance.

Porto Velho, distriktet Jaci-Paraná, delstaten Rondônia, Brasilien: 17 september, 2021. Foto: Victor Moriyama / Amazon in Flames Alliance.

"Vad vi såg ovanifrån var skog som var täckt av rök och söndertrasad av kriminell och okontrollerad förödelse på marken", säger Romulo Batista, talesperson för Greenpeace Brasiliens Amazonas-kampanj. "Att sätta eld på skogen är en del av avskogningscykeln som innefattar det inledande avlägsnandet av de mest värdefulla träden, en ekonomisk vinst för de som investerar i landgrabbing - denna mark omvandlas oftast till betesmarker i slutändan. Och det är ett brott som beskrivs i dekret nr 10 735 från 28 juni 2021, vilket förbjuder användningen av eld i jord- och skogsbruksverksamhet i Brasilien."

Samma dag godkände den federala regeringen för tredje gången användningen av militära trupper för att bekämpa miljöbrott med fokus på olaglig avskogning, en strategi som redan visat sig ineffektiv under de senaste åren.

Bolsonaros tal till FN

I sitt tal hävdade president Jair Bolsonaro att han tog med sig ”ett nytt Brasilien med återupprättad trovärdighet inför världen" till FN-församlingen. Ännu en gång försökte Bolsonaro presentera en alternativ verklighet av sin framgång som president inför de globala ledarna, och avslöjade återigen sin bristande respekt för sina kollegor, för FN, det brasilianska folket och framför allt för de människor som bor i Amazonas.

Talet var fullt av lögner. Han sade bland annat att det inte finns några korruptionsfall i hans regering samtidigt som flera skandaler som involverar hans familj och regering för tillfället är föremål för brottmålsförfaranden, inklusive en federal utredning som kopplar hans tidigare miljöminister till illegala skogsbrukare. Bolsonaro hävdade på ett rasistiskt sätt att urfolken har för mycket mark i Brasilien, i ett svagt försök att rättfärdiga sitt lagförslag om landgrabbing och sina försök att ändra konstitutionen för att stödja inkräktare. Han förvrängde också uppgifter och påstod att hans administration har lyckats minska avskogningen. Flygningen av Amazon in Flames Alliance bevisar motsatsen.

Om Amazon in Flames-alliansen

Alliansen är ett partnerskap mellan Amazon Watch, Greenpeace Brasilien och det brasilianska klimatobservatoriet, och gör flygningar med syfte att övervaka och sprida information om skogsområden som har avverkats och/eller hotas av avskogning, bränder och gruvdrift.