Amazonas regnskog – ett kryphål i målen om nettonoll

Så kan nettonollmålen leda till falska lösningar för skydd av Amazonas och klimatet

Ladda ner rapporten som PDF här:

Engelska
Spanska
Portugisiska

Att byta ut skogsskydd mot fortsatta utsläpp av växthusgaser är en falsk och farlig "lösning" på klimatkrisen. I stället måste utsläppen minskas drastiskt, skogarna måste skyddas för sin egen skull, urfolkens skogsförvaltning måste erkännas och respekteras, och de grundläggande orsakerna till avskogningen – nämligen den storskaliga utvinningen och produktionen av råvaror i skogarna – måste stävjas.

Efter Parisavtalet 2015 släppte den mellanstatliga panelen för klimatförändringar IPCC, FN:s vetenskapliga institution som tillhandahåller uppdateringar om klimatvetenskapen, en rapport om hur den globala uppvärmningen kan begränsas. Efterföljande IPCC-rapporter och bekräftande vetenskaplig forskning visar entydigt att för att hålla den globala medeltemperaturökningen under 1,5 °C – och därmed ha en chans att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna – krävs omfattande och omedelbara minskningar av förbränningen av fossila bränslen, fullständig utfasning av förbränning av fossila bränslen före mitten av århundradet och drastiska nedskärningar i utsläppen från branscher vars nuvarande affärsmodeller bygger på skogsskövling, såsom jordbruksindustrin.

Många företag och finansinstitut, och även vissa regeringar, försöker ge sken av att de minskar utsläppen utan att faktiskt göra det. Istället vill de fortsätta med ”business as usual” och "kompensera" för detta med hjälp av system som skogskompensation.

Efter 25 års arbete tillsammans med urfolken i Amazonas vet Amazon Watch att sådana metoder där man betalar för att kunna fortsätta förorena är falska lösningar på klimatkrisen: de tar inte itu med de grundläggande orsakerna till skogsförlusterna och de riskerar att allvarligt skada urfolken. Detta beror på följande:

  • Naturbaserade kompensationer kan inte kompensera för storskaliga växthusgasutsläpp.

  • Kompensation vidmakthåller miljörelaterade orättvisor. 

  • Skogskompensation kan leda till kränkningar av urfolkens rättigheter.

  • Den främsta drivkraften bakom förlusten av regnskog är storskalig råvaruproduktion.

Vägen framåt bygger på att nollutsläpp blir en central del av "NETTONOLL"

Så vad behövs göras för att mildra klimatkrisen, skydda skogarna och stödja urfolken? Företag, finansinstitut och regeringar måste hålla sina klimatplaner enkla och öppna, med separata mål för:

  • Snabba minskningar av utsläpp från fossilbränsleförbränning och annan industriell verksamhet.

  • Snabbt avskaffande av den råvaruproduktion som driver på skogsskövlingen.

  • Ökade åtaganden och bidrag till rättighetsbaserat naturskydd och naturåterställande.

Om vi misslyckas med att genomföra verkligt effektiva utsläppsminskningar som inte bygger på kompensationssystem kommer vi i slutändan att misslyckas med att uppfylla Parisavtalets viktiga mål om nettonollutsläpp, och sätta oss själva på en kurs mot skenande klimatkaos.