Brasilianska regeringen pushar för personliga möten mellan gruvföretaget Belo Sun och urfolken

covid-mask-vidas.jpeg

Brasiliens nationella urfolksstiftelse godkände personliga möten mellan gruvföretaget Belo Sun och urfolken på grund av den bristande internetuppkopplingen som gör det svårt att få till möten virtuellt. Mötena är till för att Belo Sun ska presentera företagets konsekvensanalys för de urfolksgrupper som kommer drabbas av deras utökade verksamhet. Beslutet att tillåta dessa möten bygger på antagandet att alla urfolk har vaccinerats mot COVID-19. I början av mars hade dock bara 77% av urfolken i regionen fått sin första dos, och endast 34% har fått den andra dosen. 

I ett policydokument som publicerades den 10 februari 2021 tillhandahöll Brasiliens nationella urfolksstiftelse (FUNAI) information om hälsoprotokoll, så att det kanadensiska gruvföretaget Belo Sun kan hålla personliga och virtuella möten för att presentera och validera sin miljökonsekvensanalys för urfolken från urfolksterritorier i delstaten Pará (Arara de Volta Grande do Xingu och Paquicamba). 

Beslutet fattas vid en tidpunkt då landet står inför det mörkaste ögonblicket under coronavirusets pandemi, där urfolken är en av de mest drabbade och utsatta grupperna. Brasilien har registrerat mer än 266,000 dödsfall och 11 miljoner fall sedan pandemin började. Enligt associationen för urfolken i Brasilien, APIB, har 994 brasilianska urfolkspersoner dött sedan COVID-19 startade i mars förra året. I Altamira, en stad som sträcker sig över urfolksmarker där vissa av dessa personliga möten skulle hållas, har det hittills registrerats 19,100 fall. Dessutom har den regionala sjukhusbeläggningen överstigit 90%. 

Efter att effekterna på urfolken har utvärderats förväntas installationslicensen, som varit upphävd av domstol sedan 2017, utfärdas på nytt av Parás miljösekretariat (SEMA). 

Den federala offentliga försvararen (DPU) vände sig till FUNAI på onsdagen den 10 mars och rekommenderade att byrån inte godkänner eller deltar i personliga möten så länge som COVID-19-pandemin fortfarande utgör ett hot mot urfolken i regionen. Enligt dokumentet garanterar förslaget från företaget “inte hälsosäkerhet eller skyddar deltagarnas liv och är baserat på information som inte är kompatibel med pandemins situation i Altamira-regionen”. 

Enligt FUNAI:s papper planeras “olika möten för varje urfolksmark på följande datum (...) och samtalen, som delvis kommer vara personliga, är önskvärda och bibehåller det format som antagits under hela processen och som säkerställer en mycket givande samråds- och dialogprocess.”

Företaget planerar att bli den största gruvbrytaren i Brasilien och att bedriva verksamheten från Volta Grande do Xingu - ett av de områden med störst biologisk mångfald i världen som redan upplever effekterna av omläggningen av Xingufloden från vattenkraftverket Belo Monte. Förutom de etniska grupperna Juruna (Yudjá) och Arara är regionen hem för flera flodsamhällen och traditionella folk. I motsats till vad företaget hävdar, har urfolken i Volta Grande ännu inte rådfrågats ordentligt. 

Volta Grande do Xingu has already been dealing with the impacts of the Belo Monte hydroelectric plant. At this time, the Brazilian authorities should guarantee the protection of Indigenous peoples and address the serious technical shortcomings in the project. Authorizing in-person meetings makes it clear which side both FUNAI and the Brazilian government are on: that of the big mining companies.
— Rosana Miranda, Amazon Watch

FUNAI:s beslut bygger på antagandet att urfolken skulle ha vaccinerats i slutet av januari 2021. I början av mars hade dock bara 77% av de urfolk som går under Altamiras specifika hälsodistrikt för urfolk (DSEI) fått sin första dos, och endast 34% har fått den andra dosen. 

Enligt uppgifter från regeringen som undersökts av den brasilianska publikationen G1, hade 71% av urfolken som bor i Amazonas inte vaccinerats mot COVID-19 den 17 februari. Vid den tiden borde Brasilien ha vaccinerat 431 983 urfolkspersoner mot viruset, men bara 164 592 hade vaccinerats. Den låga vaccinationstakten av urfolken är ännu ett exempel på försummelse från regeringen och dess hantering av pandemin. Detta framgår av ökningen av antalet dödsfall av COVID-19 bland urfolken med mer än 108%, enligt data från APIB. Enligt APIB har även 50 000 urfolkspersoner smittats och 994 har dött. 

Belo Sun räknar med att utvinna 74 ton guld under 20 år i drift, en av de största i Latinamerika. Gruvföretaget har strävat efter att förneka de potentiella effekterna på urfolken, traditionella samhällen och miljön sedan de tillkännagav sitt projekt år 2012. 

Tre nya expertutlåtanden intygar att projektet inte är genomförbart ur ett socio- och miljöperspektiv, och tar upp flera tekniska frågor gällande konsekvensanalysen för urfolkssamhällena. Varken FUNAI eller miljö- och hållbarhetssekretariatet (SEMAS) har svarat på de tekniska förfrågningarna från specialisterna. 

Dessa expertutlåtanden kompletterar andra utredningar som utförts av den federala åklagaren och Parás statliga försvarskontor efter minst sex juridiska prövningar gentemot projektet. Studierna, som utförts av oberoende forskare, är en del av ansträngningarna från flera civilsamhälleorganisationer som har fördömt projektets sociala och miljömässiga livskraftighet. Bland dessa organisationer är Rede Xingu+, Movimento Xingu Vivo para Sempre, Amazon Watch, Instituto Socioambiental (ISA), International Rivers, Above Ground och AIDA

Gruvföretag och den brasilianska regeringen deltar i kanadensisk gruvkonferens

Torsdagen den 11 mars markerar slutet på konventionen från Prospector and Developers Association of Canada (PDAC) - en årlig sammankomst där stora investerare och gruvföretag från Kanada presenterar “nya affärsmöjligheter i sektorn för de kommande decennierna”. 

Med ett hektiskt schema har den brasilianska regeringen Belo Sun Mining som en av sina huvudsponsorer. I en förinspelad presentation inför evenemanget uppgav ministern för gruvdrift och energi, Bento Albuquerque, att den brasilianska regeringen är fast besluten att utöka tillgången till mineraltillgångar som för närvarande är begränsade till gruvbrytning - såsom urfolkens land och gränsområden. Belo Suns VD Peter Tagliamonte listades som talare vid sessionen den 11 mars med titeln “The Brazilian Mineral Exploration & Mining Industry Projects & Opportunities”, organiserat av den brasilianska regeringen.