Belo Sun för med sig mer förstörelse till området Volta Grande do Xingu

Trots Belo Monte-dammens förödande arv tvingas nu samhällen göra motstånd mot industriell guldbrytning i deras territorium. 

Foto: Cícero Pedrosa Neto/Amazônia Real

Området Volta Grande do Xingu, beläget i den Amazonska staten Pará, är under överhängande hot. Efter öppnandet av vattenkraftverket Belo Monte under 2016 har territoriet utstått oöverträffade nivåer av social- och miljömässig förstörelse. Det kanadensiska gruvbolaget Belo Sun har genom stöd från federala och statliga myndigheter gått vidare med sina planer på att öppna ett nytt dagbrott för guldbrytning i regionen. Gruvan kallas Volta Grande Projektet (PVG), eller “Stor Krök”, och för att kunna genomföras har företaget tvångsförflyttat och hotat liven och hemmen till de traditionella samhällen som är bosatta i området.  

En stor del av Volta Grande-projektet är beläget i ett bosättningsområde kallat Projeto de Assentamento Ressaca (PA Ressaca) som berörs av en jordbruksreform. Bosättningen skapades år 1999 och är hem till hundratals familjer som lever av landet och floden genom småskalig odling, produktion av maniokmjöl och skördar açaí eller andra traditionella produkter från skogen. Belo Suns försök att tvångsförflytta dessa familjer från marken där de planerar sin gruvdrift hotar att utplåna deras historia och rättigheter.

Civilsamhällets motstånd och Amazon Watchs stöd

Lokala samhällen och det organiserade civilsamhället i Brasilien och utrikes har svarat på dessa aggressiva försök att överlämna jordbruksreformerat land till det internationella gruvbolaget. Genom stöd från Movimento Xingu Vivo (MXV) organiserar sig samhällen i lokala nätverk för att stå emot och fördöma Belo Suns illegala intrång på deras territorier. Amazon Watch stödjer dessa lokala grupper av beskyddare genom Amazon Defenders Fund och genom att tillhandahålla juridiskt stöd till organisationerna. 

Vi har även arbetat med statliga auktoriteter, särskilt med den federala allmänna försvarsmyndigheten, för att utveckla rättsliga svar på Belo Suns agerande och till den federala myndigheten som ansvarar för genomförandet av Brasiliens jordbruksreform-policy, känt som det nationella institutet för kolonisering och jordbruksreform (INCRA), som även har ett mandat att främja rättigheterna för de bosatta familjerna. Under slutet på 2021 lämnade försvarsämbetet in en stämningsansökan för att försäkra sig om att Belo Sun och INCRA inte skulle försöka tvångsförflytta de bosatta familjerna från sina jordlotter. I nuläget arbetar vi också med att stödja förberedelserna av en stämningsansökan som kräver en ogiltigförklaring av kontraktet mellan Belo Sun och INCRA. 

Belo Sun bekräftar att 1,439 hektar inom PA Ressava, det vill säga 22 tomter, kommer att påverkas direkt av gruvdriften. Den här siffran har ändrats avsevärt under de senaste åren och det finns inga uppskattningar om vad de bredare, både direkta och indirekta, effekterna av Volta Grande-projektet får på bosättningen i sin helhet. Idag är det endast de familjer som befinner sig inom en radie av 250 meter från projektets infrastruktur, det vill säga från gruvgroparna, reservoaren och avfallsdammen, som anses vara påverkade. De resterande familjerna, vars försörjningsmöjligheter kommer att påverkas signifikant, tas inte i åtanke i beviljningen av projektet trots att deras tillgång till vatten kommer inskränkas och band i gemenskapen brytas. En nypublicerad studie i Nature Magazine visar att gruvdrift i brasilianska Amazonas driver avskogningen med upp till 70km bortom de gränser som sätts i ett gruvavtal, vilket tydligt visar på absurditeten i kriteriet om radien på 250 meter som applicerades av Belo Sun. 

Sedan 2014 har Belo Sun aggressivt försökt att köpa land från bofasta familjer. Familjerna skrev under markförvärvskontrakt under hot och med desinformation från Belo Sun. Många fick höra att gruvan skulle tillåtas på ett eller annat sätt och att de skulle vara tvungna att lämna sitt land utan kompensation om de inte sålde det. Dessa markköp är olagliga och utreds nu av den federala polisen. Under 2018 avlägsnade INCRA över 100 familjer från PA Ressaca genom att hävda att de övergett sina tomter. Alla de 22 tomter som Belo Sun nu behöver för att installera sitt projekt överlappar med det land som tidigare tillhört dessa familjer.

Senaste nytt är Belo Suns förhandlingar med INCRA, som rent lagligt sett äger landet i PA Ressaca, gällande hur myndigheten ska kompenseras för de skador som landet kommer åsamkas. Förhandlingarna baseras på premissen att det inte fanns några familjer på dem direkt påverkade tomterna, vilket inte är sant. De bosatta familjerna var varken involverade eller konsulterade i processen. I november 2021 annonserade Belo Sun att de signerat ett avtal med INCRA som tillåter Belo Sun att använda 1,439 hektar av land inom PA Ressaca för att bedriva gruvdrift under 20 år, varefter landet ska återges till myndigheten. Avtalet säger att Belo Sun ska kompensera INCRA för skador på deras egendom genom att donera en bit mark i staten Mato Grosso, köpa utrustning till myndigheten och ge dem andelar av Belo Suns vinst.  

Volta Grandes historia av förödelse

Volta Grande do Xingu är ett territorium kantat av en kamp mellan två världar. Volta Grande do Xingu, som bokstavligen betyder “den stora kröken av Xingu”, är beläget kring Xingu floden i den Amazonska staten Pará och har fått sitt namn från den väg som Xingu floden utstakat efter den skarpa svängen söderut floden tar efter den passerar staden Altamira, innan den byter riktning norrut för att återigen möta Amazonfloden. 

Volta Grande har under århundraden bebotts av en myriad av traditionella samhällen som levt längs med floden, på dess öar eller omkring dess bäckar. Urfolk, campesinos (bönder), fiskesamhällen och andra traditionella grupper bildar en tät mosaik av människor som traditionellt ockuperar detta vidsträckta territorium och som lever av landet och floden och bibehåller sitt sätt att leva, vilket de alltid gör genom en kollektiv kamp. De är också förvaltare av en välbevarad del av skogen som utgör ett mångsidigt och komplext ekosystem. Volta Grande rymmer en biologisk mångfald som bara återfinns i denna region.

Invigningen av Belo Montes vattenkraftverk (UHE Belo Monte) år 2016 vände våldsamt upp och ner på det traditionella livet i territoriet. Belo Monte omdirigerar Xingu floden från Volta Grande och minskar tillgången till både vatten och fisk i regionen vilket inskränker på människors ekonomiska och politiska autonomi. Belo Monte representerar en värld av så kallad “utveckling” - en stor infrastruktur och en högkapitaliserad ekonomisk utvinning som hotar traditionella levnadssätt i Volta Grande.

Det är alltså i precis det här territoriet, som genomgår en social- och miljömässig destruktion utan dess like, som ännu ett megaprojekt planeras av Belo Sun. Potentialen hos Belo Suns ambitioner är både farlig och destruktiv. Den federala åklagarmyndigheten gav nyligen en rekommendation gällande att inga nya megaprojekt borde tillåtas i Volta Grande tills effekterna av Belo Monte-dammen är bättre förstådda och mildrade. Godkännandet av PVG-projektet strider direkt mot denna rekommendation.

Amazon Watch kommer fortsätta att engagera sig tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer i nationella och internationella nätverk som alla arbetar för att fördöma Belo Suns agerande både i Brasilien och utrikes. Den Internationella Alliansen för Volta Grande do Xingu har övervakat, registrerat och rapporterat om de juridiska problemen med PVG till kanadensiska myndigheter. Alliansen har också kartlagt och tagit kontakt med Belo Suns investerare, exempelvis Royal Bank of Canada, som måste stå till svars för företagets kränkningar. Alliansmedlemmar har även börjat undersöka sätt att rättsligt pröva Belo Sun i det kanadensisk rättssystemet.

Under hela 2022 kommer dessa aktiviteter att vävas samman till en bredare nationell och internationell kampanj för Livet i Volta Grande do Xingu. Vi uppmanar dig att använda din röst och agera i solidaritet med regionens folk för att stoppa Belo Suns planer. Tillsammans kan vi sätta ett stopp för deras delaktighet i förstörelsen av Amazonas. 

- Ana Carolina Alfinito

Översättning: Isabelle Holman