Illegalt guld från urfolksterritorier i våra telefoner och bilar

Världens högst värderade företag inom teknik, elektronik och elbilar kan köpa guld som utvinns illegalt från urfolksterritorier i brasilianska Amazonas.

Guld används i elektriska anslutningar och kretskort för en mängd elektroniska produkter, inklusive mobiltelefoner, bärbara och stationära datorer, teknikjättars servrar och i elbilar. De största företagen från denna sektor, som Apple, Tesla, Samsung, Microsoft, Intel, Sony, Volkswagen, Ford och General Motors, försörjs av två raffinaderier som undersöks av brasilianska myndigheter för att ha köpt illegalt guld utvunnet i urfolksterritorier.

Forskning har visat att uppemot 47 % av Brasiliens guldexport kan vara av olagligt ursprung. Dessutom är en handfull guldraffinaderier i länder som importerar majoriteten av Brasiliens guld också leverantörer till de ledande konsumentvarumärkena som anges ovan, vilket antyder att deras försörjningskedjor kan vara ytterligare nedsmutsade av denna illegala mineral.

Effekterna på Amazonas mycket bevarade urfolksterritorier– särskilt de som tillhör Yanomami-, Munduruku- och Kayapó-folken – är omätliga, eftersom gruvarbetare genomsöker bäckar och flodbäddar, vilket orsakar avskogning och förorenar kritiska sötvattenresurser med sediment och giftigt kvicksilver. Dessa aktiviteter har lett till en ökning av dödliga sjukdomar som malaria och kvicksilverförgiftning, och sociala konflikter som våld, narkotikahandel, sexuella övergrepp på urfolkskvinnor och flickor och mord. Som ett resultat av denna kris drabbas urfolken av en mångfacetterad nödsituation, eftersom deras hälsa, säkerhet, territorier och kulturella integritet är under attack.