Riskerna med att investera i Belo Sun

Fullständig rapport Sammanfattad rapport

Belo Sun Mining Corp. är ett kanadensiskt gruvföretag som huvudsakligen fokuserar på guldbrytning. Företagets enda projekt är Volta Grande Project (VGP), som för närvarande är under utveckling i Volta Grande do Xingu, eller Xingu River's Big Bend. The Big Bend är en region i Brasiliens delstat Pará som omfattar de landområden som ligger i kurvan av floden Xingu i Amazonas regnskog. Om detta skulle byggas, skulle projektet bli den största dagbrottsgruvan i brasiliansk historia, vilket hotar Amazonas redan ömtåliga ekosystem som lokala samhällen är beroende både av för sina liv samt för sitt levebröd.

Belo Suns vilseledande påståenden

Belo Suns chefer har upprepade gånger och offentligt tonat ned de sociala, miljömässiga och juridiska riskerna med VGP, och därigenom ökat riskerna för nuvarande och potentiella investerare. Under ‘Prospectors & Developers Association of Canada’  (PDAC) kongressen, 2021, hävdade Belo Suns VD Peter Tagliamonte att projektet var "fullständigt auktoriserat" och tillskrev dess försening till covid-19-pandemin samtidigt som han inte nämnde att projektets licens tillfälligt hade upphävts och stod inför pågående juridiska utmaningar. Tagliamonte upprepade senare detta påstående i en intervju med Canadian Broadcasting Corporation, trots de pågående juridiska utmaningarna och licensupphävandet. Dessutom avslöjar inte Belo Suns projektdokument den fulla omfattningen av riskerna som utgörs av konflikter med samhällen och Belo Suns underlåtenhet att upprätthålla fritt, tidigare och informerat samtycke (FPIC).

Utvecklingen av Volta Grande-projektet har präglats av vilseledande påståenden från Belo Suns chefer, juridiska kontroverser, samhällsopposition och oro från forskare och gruvexperter om projektets potentiella inverkan på den biologiska mångfalden och miljön. VGP utgör enorma hot mot Amazonas och risker för alla företag eller individer som vill investera i Belo Sun. Denna rapport beskriver de ryktesmässiga, juridiska, politiska, sociala och miljömässiga riskerna i samband med projektet.