HBTQ+ urfolk ”färglägger” Brasiliens urfolksrörelse

HBTQ+ urfolk i Brasilien tar plats på årets Free Land Camp

"Ett av målen med vårt manifest är att synliggöra icke-normativa former av sexualitet och genus i urfolkssammanhang, eftersom bristen på representation orsakar främlingskap och icke-erkännande, och ger utrymme för förtryck mot oss."

-       Manifest av Indigenous LGBTQ+ Movement of Brazil

Synlighet som ett verktyg för empowerment. Det är ett av målen som Urfolks LGBTQ+-rörelsen i Brasilien strävar efter när de förde sin agenda till centrum för Free Land Camp i år i Brasília. Free Land Camp, arrangerat av APIB (Association of Brazil’s Indigenous Peoples), är den största urfolkssammankomsten i Brasilien, och för första gången i historien höll deltagarna ett plenarmöte tillägnat HBTQ+-agendan. Medlemmar av rörelsen från alla regioner i Brasilien samlades på scenen för att presentera sitt manifest, med titeln "Färglägg kampen till försvar av territoriet", och uppmanade till erkännande och respekt för deras existens.

"Att ta hänsyn till verkligheten i Brasilien, det land som dödar flest transpersoner i världen, att prata om förekomsten av HBTQ+-urfolk och fördöma det dubbla våld som vi utsätts för dagligen är att prata om överlevnad."

-       Manifest av Indigenous LGBTQ+ Movement of Brazil

Brasilien har några av de högsta frekvenserna av våld mot hbtq+-personer i världen, och det är det land som har flest mord av transpersoner. Urfolk i Brasilien upplever också eskalerande våldsfrekvenser, till stor del på grund av Bolsonaros administration. Brasiliens nuvarande president har gjort sin respektlöshet för urfolk och sin homofobi mot HBTQ+samhället tydlig från början. Han lovade att under hans administration skulle inte en enda centimeter av urfolksmark avgränsas. Han har stött lagförslag som skulle öppna urfolks territorier för utvinningsaktiviteter såsom gruvdrift - territorier som för närvarande är skyddade enligt den brasilianska konstitutionen. Bolsonaro har gett implicit tillstånd för våld mot urfolk och invasionen av deras länder genom att ständigt hota deras existens och visa att den brasilianska regeringen inte skyddar dem, utan snarare stödjer och förespråkar det kontinuerliga folkmordet på urfolk. Det är i detta sammanhang som HBTQ+-urfolk befinner sig i en position av dubbel sårbarhet. 

"Rasism är ett hinder som urfolk möter, det är ett faktum. När urfolk tillhör HBTQ+-samhället, en annan social markör, ökar stigmatiseringen.”

-       Manifest av Indigenous LGBTQ+ Movement of Brazil

Alla foton: Isis Medeiros

År 1614 registrerade Brasilien sitt första mord av en person på grund av deras HBTQ+-identitet. Tupinambá Tibira var en urfolksperson från Maranhão, som dömdes till döden efter ankomsten av franska kolonisatörer till norra Brasilien. "Döden av Tupinambá Tibira markerar början på försök att förinta våra kroppar, och det återspeglas fortfarande i dag i det dagliga våld som vi, urfolksHBTQ+-personer, utsätts för inom och utanför våra samhällen", står det i manifestet. Homofobi har koloniala rötter, det är ett koncept som kolonisatörer introducerade till Brasilien och andra koloniserade länder. Aktivister påminner oss idag om att enligt urfolkens minne och historia i Brasilien, före kolonialismen, var "urfolkens territorium queer." 

"Vi sammanför olika folk i Brasilien och delar våra röster i Free Land Camp 2022, för att gå med i kampen för territorium, värdighet och skydd av våra kroppar. Fram till nu har vi tystats och gjorts osynliga, men vi är samlade här för att dela våra krav, för att bryta de bojor som håller oss, för att föra fram ljudet av våra maracas och trummor, och för att skrika efter frihet och bekräfta att vår kamp går i linje med urfolksrörelsen som helhet. Vi förklarar att vi är tillsammans i kampen med vårt folk, ledare och organisationer till förmån för avgränsningen av våra territorier och respekt för våra traditioner, kämpar mot alla typer av bakslag, tillbakadragande av rättigheter och försök till dominans över urfolken i detta territorium som har tagits ifrån oss.”

-       Manifest av Indigenous LGBTQ+ Movement of Brazil

UrfolksLGBTQ+-rörelsen i Brasilien tog plats på årets Free Land Camp, färglade lägret med regnbågsflaggor och presenterade ett manifest som uppmanar till respekt för deras existens. De avslöjade att deras kamp är i linje med den allmänna urfolksrörelsens kamp, ​​eftersom de båda kämpar för att försvara sina kroppar och territorier. Och de visade oss att att agera för att försvara urfolks rättigheter är att avvisa kolonisering i alla dess former, inklusive fördomar mot HBTQ+-samhället. För att skydda och försvara Amazonas måste vi följa deras ledning och färglägga denna rörelse med deras berättelser, strategier och historia. Var med och lyft upp och centrera denna agenda för Amazonía!

För att lära dig mer om UrfolksLGBTQ+-rörelsen i Brasilien kan du följa Tibira Collective och Caboclas Collective på Instagram!

-Dalia McGill