Stoppa smutsiga dammar i Amazonas

 

Varför är dammarna smutsiga?

Stora dammar i Amazonas är bland de största bovarna bakom miljöförstöringen och de kränkningarna av mänskliga rättigheter som sker i Brasilien idag.

Förutom de uppenbara miljökostnaderna (de förstör regnskogen och den biologiska mångfald genom översvämningar och skogsskövling) så avlägsnar konstruktionen av dessa dammar tusentals inhemska och traditionella samhällen som har levt i generationer genom att förlita sig på flodernas ekosystem.

Förutom de problem de skapar för urfolken och förstörelse av regnskogen så släpper stora dammar ut mängder av metan.

För närvarande kan inte den brasilianska regeringen redogöra den verkliga kostnaden för dess mega-dammprojekt. Genom att inte beräkna de miljömässiga och sociala kostnaderna förvärrar den brasilianska regeringen de grundläggande mänskliga rättigheterna för många brasilianska samhälle. Mindre destruktiv och förnybar energi (som t ex solenergi) är mer hållbar.

 

Vad kan vi göra?

Amazon Watch's primära kampanj i Brasilien syftar till att stoppa smutsiga dammar i Amazonas genom att stödja regionens urfolk och deras ansträngningar att skydda sitt territorium. Vi arbetar för att främja förnybar energi och bekämpa kränkningarna av de mänskliga rättigheterna.

Vill du veta mer kolla på nedan film Defending the Rivers of the Amazon med Sigourney Weaver (känd från filmen Avatar).