Kampen i Toronto mot Chevron

Toronto, Kanada - Amazon Watch befinner sig just nu i Toronto för att stå med urfolken från Ecuador som fallit offer för oljebolaget Chevrons giftiga avfall i över fem decennier. Vi fördömer Chevrons missbruk av rättssystemet för att skrämma och trakassera sina offer; journalister, miljö- och människorättsorganisationer och till och med berörda aktieägare har uttryckt sitt stöd för en rättvis lösning på en av de värsta oljerelaterade miljökatastroferna i vår historia.

År 2013 fann Chevron sig skyldig i ecuadorianska domstolar för avsiktlig miljöförorening från Texacos verksamhet mellan 1964 och 1992 i den ecuadoriska delen av Amazonas. Trots Amazon Watchs varningar till Chevron-förvaltningen, köpte oljegiganten upp Texaco år 2001 och ärvde därmed det rättsliga ansvaret. Chevron valde då att pröva fallet i Ecuador och lovade en "livslång rättegång" och att bekämpa Ecuador "until hell freezes over".

oil

Texaco dumpade här över 60 miljoner liter olja och flera miljarder liter giftigt avloppsvatten samt lämnade efter sig tusentals ojämna gropar fyllda med borravfall, tungmetaller och andra cancerframkallande ämnen. Föga överraskande fortsätter de människor som bor där, att drabbas av hälsoeffekterna av att dricka, bada och fiska i sedan länge förorenade floder. Tusentals människor och djur har dött på grund av de bevis som Chevron lämnat efter sig. De ecuadorianska domstolarna beordrade Chevron att betala över 9,5 miljarder dollar för att finansiera sanering och hälsovård.

 
 

Istället för att respektera domen, bestämde sig Chevron, under ledning av VD John Watson (som nyligen hoppat av, läs mer här), för att attackera och kriminalisera de människor som under årtionden förgiftats. Svårt är det att finna ett tydligare exempel på hur ett företag löper hård amok mot de som söker sin rättvisa. Faktum är att Chevron faktiskt har spenderat två miljarder dollar i kampen mot detta fall sedan 1993, istället för att bara betala för att rensa upp den giftiga röra som de redan medvetet skapat.

När Chevron lanserade sin vedergällande SLAPP-stämning (Strategic Lawsuit against Public Participation) gentemot ecuadorianerna och advokaterna i USA, hävdade de sig utsatta för en omfattande konspiration av advokater, aktivister, icke-statliga miljöorganisationer, till och med journalister och vissa regeringstjänstemän.

Självklart visade det sig att detta fall inte var något annat än falskt då det kom fram att oljebolagets högsta vittne tagit emot miljontals dollar för att vittna för Chevron och ge falska bevis. Chevron missbrukade alltså här USA:s federala domstolssystem och mutade ett vittne vilket stred med federal amerikansk lag. De använde samma taktik för att trakassera och skrämma miljöorganisationer, inklusive Amazon Watch. Denna kränkande "taktik" har kallats den "nya boken" för företag att använda mot icke-statliga miljöorganisationer. Idag står Greenpeace inför liknande attacker från Energy Transfer Partners, företaget som bygger Dakota Access Pipeline.

Kanada har nu alltså blivit den senaste platsen i denna episka strävan efter rättvisa, eftersom Chevron har flytt från brottsplatsen. Chevron sålde sina tillgångar i Ecuador för att undvika betalning av skulden på 9,5 miljarder dollar, men har dock nära 15 miljarder dollar i skulder i sitt dotterbolag Chevron-Canada. Många kanadensiska miljöorganisationer har redan fördömt Chevrons handlingar och stöttat Ecuador, organisationer som bland annat Friends of the Earth Canada, Greenpeace Canada, Idle No More Canada, Solidarity Network MiningWatch Canada, RightsAction, Sierra Club British Columbia (BC), Sierra Club Canada Foundation, Unifor, och United Steelworkers.

amazon
amazon

Amazon Watch står bakom samhällen över de båda amerikanska kontinenter som kräver ett slut på oljeborrning och rörledningar, särskilt farlig sådan är exempelvis råolja från Amazonas (läs mer om råolja från Amazonas här).

Chevrons tidigare handlingar har inte bara förstört miljön, det är också den absolut största raffinören av råolja från Amazonas i Kalifornien (där majoriteten av Amazonas olja raffineras).

"Chevrons nuvarande verksamhet utgör ett hot mot alla levande ting på planeten, och de får bara inte tillåtas att undgå rättvisa för sina brott i Ecuador eller dess skador på vårt klimat" säger Paul Paz y Miño, Amazon Watch Associate Director, som har arbetat med denna kampanj i över ett decennium.

Relaterad artikel: Tack Roger

Dela gärna vidare och stöd vårt viktiga arbete.