Tack Roger Waters

2013, dömdes Chevron att betala 9,5 miljarder dollar för att rensa den giftiga röra de hade skapat, på den tiden de hette Texaco. Chevron förlorade rättegången efter år av att försöka fördröja den. Den mängd giftigt avfall de dumpat motsvarar över 117 stycken Globen i Stockholm fylld till toppen.

Tänk om samma mängd dumpats i skärgården, eller på Gotland. Precis som i det drabbade område i Ecuador, så hade dessa platser också blivit en katastrof zon. Om vi inte skulle acceptera att det skedde här kan vi inte acceptera att det hände där.

Den skada Chevron orsakade var inte bara på miljön utan även människor drabbades. 

”Vi bodde i ett hus cirka 18 meter från en oljebrunn… jag förlorade [min son] Pedro när han var 19 år. Han had tre tumörer, i lungorna, levern och i sitt ben,” berättar en kvinna från en ort i Sacha.

Chevron har sedan domen försökt göra allt för att undvika att betala dessa böter. Det beräknas att Chevron spenderat två miljarder dollar för att undvika betala böterna. 

Senaste försöket att mygla sig undan är att de vill att urfolken från Ecuador ska betala en miljon dollar i deposition, innan Chevron själva anser sig kunna överklaga. Detta är uppenbarligen bara ett sätt för dem att sakta ned processen.

Roger Waters, mitten, med den kanadensiska urfolksledaren Phil Fontaine, vänster, och Paul Paz y Mino från Amazon Watch till höger. (CHRIS YOUNG / THE CANADIAN PRESS)     www.thestar.com/business/2017/10/10/roger-waters-lends-star-power-to-ecuadorians-95b-chevron-fight.html

Roger Waters, mitten, med den kanadensiska urfolksledaren Phil Fontaine, vänster, och Paul Paz y Mino från Amazon Watch till höger. (CHRIS YOUNG / THE CANADIAN PRESS)  

www.thestar.com/business/2017/10/10/roger-waters-lends-star-power-to-ecuadorians-95b-chevron-fight.html

Roger Waters, mest känd som medlem i det legendariska rockbandet Pink Floyd, sammanslöt med Amazon Watch egen Paul Paz y Mino utanför domstolen i Toronto. Lyssna på Roger nedan.

Tillsammans måste vi fortsätta kämpa. Vi kan inte låta Chevron komma undan. Vi måste visa alla dessa företag att de inte kan bete sig hur de vill utan konsekvenser.

Tack för att du delar vidare.