Goda nyheter

Äntligen bra nyheter att rapportera. Länder i Latinamerika och Karibien ställer sig bakom ett avtal som kräver striktare skydd för både naturen men även för dess försvarare (urfolken). Amazon Watch har de senaste måndarena, tillsammans med alla våra allierade, arbetat hårt för att få detta avtal accepterat.

Escazú avtalet, döpt efter den stad i Costa Rica där det skrevs, etablerar rättigheter för alla människor att ha tillgång till en hälsosam miljö och skyddar gräsrotsrörelser från den sortens kriminalisering som Pepe Acacho var utsatt för.

Avtalet kräver att regeringar måste göra det lättare för urfolkssamhällen att få tillgång till information rörande industriell utveckling som kommer att påverka dem, samt garantera att dessa samhällen får en större roll i beslutsprocessen rörande sådana utvecklingsprojekt.

Än så länge har 14 av 33 länder i Latinamerika och Karibien skrivit under avtalet, och dessa länder inkluderar 3 av 4 länder där Amazon Watch fokuserar sitt arbete: Ecuador, Peru och Brasilien.

Självklart är ett avtal en sak och att det som står i avtalet en annan, men det kommer vara till stor hjälp i vårt fortsatta arbete att ha ett sådant avtal i ryggen mellan alla dessa länder.

Det finns även mer goda nyheter…

Ecuadors president har benådat Pepe Acacho (nedan bild), en Shuar ledare som blev dömd till åtta månaders fängelse i samband med demonstrationer som uppstod. Detta var på grund av en lag som tillät gruvföretag att inte behöva tillstånd av urfolken när utvinning skulle ske på deras territorier.

 
Foto: Carlos Granja Medranda

Foto: Carlos Granja Medranda

 

Det fanns aldrig några bevis rörande Pepe Acacho, och dessutom var alla vittnen knutna till antingen regeringen eller gruvindustrin. Vi är väldigt glada för detta beslut.

Vi vill tacka alla givare och allierade som har kämpat med oss, och trots att det är mycket kvar att göra, känns det hoppfullt inför framtiden.