President Bolsonaro: #elenão

Högerpopulisten Jair Bolsonaro har vunnit presidentvalet i Brasilien med 55,2 procent av rösterna. President Bolsonaro har en bakgrund som militär och är vapenförespråkare. Han är dessutom emot abort, samkönade äktenskap och genuspedagogik i skolan.

Dock finns det risk att det blir urfolken och Amazonas som drabbas värst av Bolsonaros politik. Han vill nämligen sätta stopp för miljöorganisationers aktiviteter i Brasilien och riva sönder de hinder som finns för att kunna skövla regnskogen.

Svenska Dagbladet skriver: “Bolosnaro har gått till val på att förbättra Brasiliens haltande ekonomi och står nära landets mäktiga jordbruksindustri – en av krafterna bakom skövlingen av Amazonas. Den forne militären vill slå samman landets jordbruks- och miljödepartement och låta jordbruksdelen får den tyngre rollen. Han vill också bygga ut vattenkraften i Amazonfloden, med stora konsekvenser för urfolken som han har lovat inte ska få ‘en enda centimeter’ ytterligare mark tillbaka.” - källa

Kvinnor protesterar Bolsonaro i Brasília, Brazil. #elenão betyder #intehonom.  Foto av: Arthur S Costa/Shutterstock

Kvinnor protesterar Bolsonaro i Brasília, Brazil. #elenão betyder #intehonom.

Foto av: Arthur S Costa/Shutterstock

Det är i sådana här stunder det är viktigt att inte ge upp. Istället ska vi mobilisera oss ännu mera och kämpa in i det sista. En regnskog som mår bra är en av jordens bästa försvar mot klimatförändringarna, men brasiliens nya president är inte intresserad av sådana argument. Målet i hans politik är att förbättra brasiliens ekonomi, och det finns mycket pengar att hämta i Amazonas. Tyvärr är det så att våra framtida barn kan inte andas pengar, bara syre.

Skänk gärna en gåva. Allt hjälper.