Den Levande Skogen

I slutet av juli lanserade Kichwa folket från Sarayaku deras vision: Den Levande Skogen, på deras eget språk Kawsak Sacha. I över tjugo år har Sarayaku kämpat emot alla försök att utvinna naturresurser från den levande skogen. De har lyckats få 100 miljoner tunnor olja att stanna under marken och inspirerat oss alla med deras integritet och kämpaglöd.

Kawsak Sacha är en deklaration för livet. Kichwa-folket från Sarayaku har alltid haft en fysisk och spirituell harmoni med skogen och varit dess beskyddare i generationer. I år bestämde de sig för att det är dags för hela världen att ta del av deras vision hur man på bästa sätt skyddar urfolken och naturens rättigheter.

aw

Även om urfolkens territorier och rättigheter är erkända i Ecuador är de inte alltid respekterade.  Den ecuadoriska regerignen har återigen påbörjat planer att borra efter olja i Sarayaku. Kawsak Sacha är ett svar och en lösning på detta upprepade problem.

Jose Gualinga, tidigare President av Sarayaku, förklarar: "Skyddade områden skapade av Ecuadors regering och av internationella organisationer skyddar oss inte, och i många fall kränker de våra rättigheter. De är tillfälliga lösningar som kan förändras och manipuleras av dem som sitter på makten. Vi föreslår ett permanent skydd av den levande skogen som urfolk, och hela världen, är helt beroende av."

 
Amazon Watch Sveriges generalsekreterare Alex Brekke och förre Presidenten för Sarayaku Jose Gualinga under Kawsak Sacha manifestationen i slutet av juli 2018.

Amazon Watch Sveriges generalsekreterare Alex Brekke och förre Presidenten för Sarayaku Jose Gualinga under Kawsak Sacha manifestationen i slutet av juli 2018.

 

Den Levande Skogen, Kawsak Sacha, är inte ett koncept som är begränsat till Sarayaku i Ecuador utan den innefattar all skog, all natur. Enligt Kichwa är naturen medveten, den är levande och skall behandlas med samma respekt och kärlek som vi bör behandla varandra.

Detta kan verka konstigt från ett västerländsk perspektiv, men problemet för urfolken runt om i världen har alltid varit att den industriella världen inte respekterat deras kunskap. Gång på gång har urfolken visat att de faktiskt vet vad de pratar om, och när de varnar om att borra efter olja, eller andra naturresurser, så har tyvärr det som de varnat för blivit en verklighet.

Det är dags att vi alla börjar lyssna.

Amazon Watch har arbetat tillsammans med Kichwa-folket från Sarayaku sedan 2002 och vi är dedikerade att implementera deras vision över hela Amazonas och resten av världen.

I år har vi sett effekten av hur vår planets temperatur fortsätter att öka, och utsläppen likaså. Det är tydligt att lösningen på vår klimatkris kommer att komma från urfolk och gräsrotssamhällen som arbetar för att försvara rättigheter, naturen och för att se till att fossila bränslen stannar kvar i marken. Vi måste övergå till 100 % förnybar energi så fort som möjligt.

Titta gärna på filmerna nedan eller läs mer på Kawsak Sachas egen hemsida (på engelska): www.kawsaksacha.org

Dela denna artikel eller skänk en gåva.

Ditt stöd är viktigt.