Civilsamhället ökar pressen på BlackRock

BlackRock är en stor investerare i de industrier som driver på skogsskövlingen och kränkningar av urfolkens rättigheter i Amazonas. Därför slog vi oss samman med Rainforest Action Network, Greenpeace USA och Friends of the Earth US, och kontaktade BlackRock direkt angående konkreta åtgärder som företaget borde vidta för att minska sin roll i denna växande kris.

Foto: Amazon Watch

Foto: Amazon Watch

Trots flera försök att engagera cheferna på BlackRocks hållbarhets- och förvaltarskapsavdelningar, väntar vi fortfarande på ett substantiellt svar. BlackRocks fortsatta tystnad om krisen, både offentligt och gentemot civilsamhällesorganisationer, är alarmerande. Därför skickade alla generalsekreterarna för organisationerna ett gemensamt brev till BlackRocks VD Larry Fink. Vi publicerar dessutom brevet publikt eftersom så många runt om i världen försöker hålla BlackRock ansvariga för sina förödande investeringar i de företag som förstör Amazonas, och vi vill att ni ska veta att vi tar er uppmaning direkt till BlackRock.

Åtgärderna som vi föreslår att BlackRock vidtar är de första stegen i vad som borde bli en omfattande process att harmonisera deras hållbarhetsretorik med sina faktiska handlingar gällande klimatförändringar och mänskliga rättigheter.

Dessa första steg är:

  • Använda sin publika plattform till att fördöma illegal skogsskövling och landrofferi i Amazonas

  • Engagera sig i tidsbundna, resultatdrivna och transparenta processer med lantbruksnäringsföretag, med målsättning att införa policys för noll-skogsskövling.

  • Suspendera alla köp av brasilianska statsobligationer för att visa regeringen att deras policys inte är acceptabla eller lönsamma.

(Åtgärderna beskriv mer utförligt i brevet)

Skogsskövlingen i Brasilien skulle kunna ”gå ner till noll på mindre än fem år” om företagen noggrant försäkrade sig om att deras leverantörskedja var skogsskövlingsfri, skriver den berömde brasilianska forskaren Carlos Nobre som har studerat Amazonas i decennier. BlackRock, som en ledande investerare i just dessa företag, har både en skyldighet och en enorm möjlighet att vara en viktig röst för förändring.

Givet det än så länge uteblivna svaret, antar vi att mer press på BlackRock är nödvändigt! De goda nyheterna är att så många klimataktivister runt om i världen förstår BlackRocks roll i finansieringen av skogsskövling i Amazonas och att de agerar. Sedan den senaste uppdateringen om det globala motståndet mot BlackRock har en hel del hänt!

Nyligen blockerade tio personer från New York Communities for Change, Sunrise Movement och Extinction Rebellion ingången till BlackRocks huvudkontor i New York med en 9 meter långt plakat som frågade BlackRocks VD ”vilken sida är du på?”, medan cirka 200 personer demonstrerade utanför byggnaden. Aktivister demonstrerade också i Boston och Toronto på samma dag, med dussintals mammor från Mothers Out Front som uppmanade BlackRock att förbättra sina misslyckade insatser för klimatet. Dessa protester kommer efter månader av ökande press som företaget fått motta, inklusive ytterligare protester i London och San Francisco de senaste månaderna. Urfolksdelegationen från Brasilien befann sig nyligen också i London och visade sitt missnöje tillsammans med Extinction Rebellion utanför BlackRocks kontor.

Foton från olika demonstrationer mot BlackRock. Samtliga från BlackRocksBigProblem

Vi måste fortsätta sätta press på BlackRock! Du kan börja med att skriva under namninsamlingen som uppmanar BlackRock att sluta investera i Amazonas förstörelse. Lär dig mer om BlackRocks ohållbara investeringar på BlackRocksBigProblem och sprid budskapet! Tillsammans är vi starka!