Brasilianska Amzonas rekordskövlas - ‘kulturellt’ menar Bolsonaro

Skövlingen av brasilianska Amazonas har nått den högsta nivån på över tio år. Siffrorna är oroande; hela 30% ökning jämfört med samma period förra året, och då saknas dessutom rekordmånaderna augusti och september från den publicerade statistiken. Detta är ett tydligt uttryck för den så kallade ‘Bolsonaro-effekten’, men Bolsonaro själv hävdar att förstörelsen av Amazonas är ‘kulturell’.

Foto: Fábio Nascimento / Greenpeace

Foto: Fábio Nascimento / Greenpeace

Statistiken kommer från myndigheten INPE, vars bevakningsperiod sträcker sig från 1 augusti 2018 till 31 juli 2019, vilket betyder att skövlingen från augusti och september månad i år inte är inräknad. Detta är betydande eftersom skövlingen bara i augusti månad i år överskred förra året med 222%, och i september månad med 96% jämfört med förra året.

Skogsskövlingen som ägt rum inom ramen för Bolonaros presidentskap kan därför tänkas bli värre än vad INPE:s preliminära rapport ger sken av. Mätt från augusti till juli, har skövlingen ökat med hela 29,5% jämfört med tidigare period, och årets skövling i augusti och september kommer inte synas i årsstatistiken förrän hösten 2020. Givet detta är det tydligt att den så kallade ‘Bolsonaro-effekten’ är verklig. Den retorik som han själv och hans regering använder, samtidigt som resurser dras in för de myndigheter vars uppgift är att skydda regnskogen och urfolken, gör att illegal verksamhet i Amazonas ökar.

Bolsonaros ministrar hävdar dock att ökningen endast är ett uttryck för den uppåtgående trend som kunnat ses sedan 2012, och att presidentens tillträde inte haft någon väsentlig effekt, givet siffrorna som nu publicerats. Bolsonaro själv menar att skövlingen av Amazonas är ‘kulturell’ och att ‘avskogning och bränder aldrig kommer upphöra’.

Greenpeace svarar att den enda kulturella aspekten av Amazonas förstörelse i så fall skulle vara kulturen av miljö-brott, då cirka 90% av förstörelsen av skogen sker kriminellt, något som regeringen inte verkar vilja konfrontera. Tvärt om, Brasiliens regering föreslår nu en plan för att legalisera gruvbrytning på urfolkens territorier och vill kunna utfärda tillstånd för markrofferi.

Brasiliens urfolk arbetar outtröttligt mot Bolsonaros policys. Sônia Guajajara, urfolksledare och verkställande koordinator för APIB, uttrycker attvi älskar våra marker mycket mer än vad Bolsonaro hatar oss, och vi kommer aldrig låta honom förgöra oss eller skogarna som vi så länge beskyddat”.