#BackaGirjas och Sveriges förhör i FN

Efter domen av Girjasmålet, då Girjas sameby fick rätt att förvalta över jakt och fiske på området, har flera rasistiska och förolämpande kommentarer vällt fram på olika sociala medier, såsom Jodel och Twitter, mot Girjasborna. Det har även visats stöd för invånarna, mot dessa rasistiska kommentarer och att rasism inte tolereras, som visats på Twitter med hashtaggen #BackaGirjas och #BackaSapmi.

Illustration av Katarina Bild.

Illustration av Katarina Bild.

Det har även påpekats att Girjasdomen kan få fler samebyar att tänka sig stämma den svenska staten för att få sina rättigheter prövade efter detta domslut, dock är vissa oroliga för att det kan leda till en djupare konflikt mellan de olika parterna. Det finns även en viss oro av Jakt- och fiskesamerna, gällande att det kan bli en ojämlik fördelning mellan samer av det domslut som togs. Frågan är givetvis komplicerad, men domslutet ses som en stor framgång för urfolks rättigheter i Sverige. Amazon Watch Sverige står givetvis bakom Girjasborna, och gläds åt att frågan kommit upp på agendan nationellt.

I måndags, 27:e januari, förhördes den svenska staten av FN:s råd för mänskliga rättigheter gällande statens följande av dess skyldigheter rörande de mänskliga rättigheterna. I och med förhöret av den svenska staten, så lämnades ett antal skuggrapporter av olika civilsamhällesorganisationer, där bland annat situationen för de samiska rättigheterna i Sverige tas upp. Detta är särskilt intressant, i samband med domslutet, i och med att svenska staten inte har ratificerat ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter som framförallt handlar om rätten till självbestämmande och rätten till mark.

FN

På FN:s förhör, fick Sverige ett antal rekommendationer från andra länder, exempelvis att Sverige borde stärka det samiska språket, ratificera ILO konventionen 169, skapa en sannings- och försoningsprocess i nära samarbete med samerna som riktar sig till tidigare kränkningar för mänskliga rättigheter. FN vill även se att Sverige ska låta samerna få delta på ett produktivt sätt i beslutstagande processer som påverkar det samiska folket på kommunal, län eller nationella nivåer.

Det återstår att se vilka rekommendationer som kommer att accepteras eller noteras av Sverige. Amazon Watch Sverige hoppas på stort engagemang från statens sida och uppmanar till stärkta urfolks rättigheter.

Svenska Samernas Riksförbund har meddelat att hat och hot på sociala medier kan anmälas till dem. Ta en skärmdump på inlägget och skicka till info@sapmi.se eller via PM på deras Facebooksida.