Tack för ditt stöd och engagemang under 2019!

Vi vill tacka dig så mycket för allt stöd och engagemang som du visat oss under 2019. Ditt stöd är enormt viktigt för att vi ska kunna fortsätta vårt arbete att stärka urfolkens röster och därmed skydda Amazonas.

Foto: Nils Emil

Foto: Nils Emil

Tack vare ditt stöd har vi under året kunnat öka vårt påverkansarbete både regionalt och globalt. Vi har bland annat sponsrat en urfolks-delegation från Brasilien som under en månads tid besökte tolv europeiska länder och deltog i effektiva dialoger med civilsamhället och makthavare. Detta är en viktig del i att göra urfolkens röster hörda.

Vi kunde dessutom svara snabbt på den förfärliga kris som sen-sommarens bränder i Amazonas innebar, med bland annat humanitärt stöd till drabbade samhällen i både Brasilien och Bolivia, organisering av krismöten och fredliga mobiliseringar, samt ökad insats för territoriell bevakning. 

Här i Sverige deltog många av er i vår stora manifestation för Amazonas, som resulterade i ett kraftfullt kravbrev till Brasiliens ambassad signerat av flera internationella organisationer.

Förra vintern kom det ut att Stockholms lägenheter värms upp av träflis från Amazonas. Vi hade flera dialoger med det företag som importerade detta träflis och kan gladeligen rapportera att de har nu slutat med denna import. 

Vi har även arbetat med att påverka makthavarna här i Sverige att förändra de investeringar som våra statliga pensionsfonder gör i företag som direkt ligger bakom skövlingen av Amazonas.

2019 har varit ett år med många motgångar för urfolken i Amazonas, inte minst i Brasilien där president Bolsonaros retorik och politik bidragit till ökad skövling av regnskogen och upptrappat våld och hot mot urfolken. Den senaste månaden har även ett flertal mord skett mot viktiga urfolksledare som kämpar för att bevara Amazonas.

Bara cirka 5 % av alla människor är urfolk, men det är urfolken som skyddar 80 % av vår planets biologiska mångfald. Genom att stödja urfolken skyddar vi regnskogen. Tillsammans är vi starka!