Klimatet i Fokus på Davos 2020

Världsekonomiskt forum (WEF), eller det så kallade Davosmötet, varade från 21-24 januari i Davos, Schweiz. Mötet samlade ca 3 000 deltagare från 117 länder och 121 nationaliteter, alltifrån presidenter, finansiärer, investerare, ministrar till aktivister som talade på mötet.

Mötet kantades av protester gällande WEF-mötet och fler än tusen personer deltog i de olika protesterna. Protesternas syfte var att få ledarna att skämmas för att ha misslyckats skydda miljön, och att uppmana till hårdare åtgärder och snabbare lösningar för klimatet.

I WEF-mötet så var det klimatfrågan och dess effekter som fick största utrymmet och uppmärksamheten. Flera talare påpekade och lyfte upp problemen med klimatförändringarna och att dess konsekvenser är hotande för mänskligheten och den biologiska mångfalden som innefattar både växter och djur, inte minst oss själva. Många som var på mötet hade en liknande jargong gällande klimatet och klimatförändringarna, både FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och Prins Charles av Wales, lyfte upp och påpekade vad som kan hända om vi inte byter riktning.

Även det internationella forskarnätverket United behind the Science, presenterade en rapport med ett flertal krav riktade mot politiker och företagsledare på vad som måste åtgärdas, och i WEF:s egen 2020-rapport som släpptes inför mötet, så anses det att miljön toppar de fem största orospunkterna som kan ha en stor påverkan på vår värld under den kommande tioårsperioden.

Även ungdomsperspektivet tog en central plats i mötet, då ungdomar fick en större roll i flera sammanhang och likaså klimatfrågan. De var med i olika paneler och förde fram sin talan gällande exempelvis hur klimateffekterna har påverkat deras samhällen och länder, men även vad de anser måste göras för att stoppa detta. Greta Thunberg som var en av talarna, riktade kritik mot världens ledare att jorden fortfarande är i fara och att deras passivitet driver på klimatförändringarna. I samma veva sade Trump, i motsats med Thunbergs kritik, att han tog avstånd från alla “domedagsprofeter”.

Flera initiativ och förslag har uppgetts till hur världen ska få bukt med klimatförändringarna, genom exempelvis att sätta pris på kol, upphörandet av fossila bränslen, klimatagendan Green New Deal, projekt att plantera, återställa och bevara av miljoner träd. Det har pratas väldigt mycket om det viktiga med klimatfrågor men det har varit svårt att se riktiga handlingar i detta möte. Det kan kopplas till COP25-mötet och den kritik som de fick. Kritikerna menar att det blev en debatt om lösningar och uppskjutande av egentliga åtgärder tills COP26, istället för att komma fram till en målmedveten uppgörelse. 

Som Al Gore sade vid ett paneldeltagande på WEF-mötet 2020: ’’Vi har verktygen, vi har lösningarna, vi vet som måste göras, men vi saknar den nödvändiga politiska viljan’’.