Klimatkampanjer tvingar BlackRock att prioritera hållbarhet

I direkt svar till våra kampanjkrav, så har BlackRock – det största kapitalförvaltningsföretaget och den största investeraren i fossila bränsleindustrin över hela världen – offentliggjort sitt engagemang att ”fundamentalt omforma finansieringen för att hantera klimatförändringarna’’.

0131-pressure-from-climate-campaigners-forces-blackrock-to-prioritize-sustainability.jpg

Den 14 januari i hans årliga brev till industrin och aktieägare, så presenterade BlackRocks VD Larry Fink viktiga nya policyåtaganden för företaget, inklusive en intention att avyttra från kol och hålla de företag som de finansierar till en ny standard av miljömässig hållbarhet. Som ett kapitalförvaltningsföretag som kontrollerar mer än 7.4 biljoner dollar i kapital, har BlackRock stort inflytande över den roll som finansiella aktörer har i hanteringen av klimatförändringarna. Detta är en hårdkämpande vinst och bara början av vårt påverkansarbete över hur företag investerar sina pengar.

Larry Finks meddelande kommer efter en varaktig kampanj av BlackRocks Big Problem, en koalition som Amazon Watch hjälpte lansera år 2018 tillsammans med allierade organisationer, så som Sierra Club och Sunrise Projektet, samt trycket från aktivister som länge har kritiserat företaget för dennes stora roll i finansieringen av miljöförstörelse och klimatförändringar. Bland andra krav, så kräver vi att BlackRock avyttrar från fossila bränsleföretag, att dom driver företagen som de kontrollerar att nå upp till Parisavtalets standard och att använda sin status som industriledare att tvinga andra investerare att följa efter.

Amazon Watch har spelat en nyckelroll för att ställa BlackRock till svars. Förra året i maj, följde vi med Eloy Terena, en urfolksledare och juridiskt biträde från Brasiliens nationella urfolksrörelse (APIB), till BlackRocks årliga aktieägarmöte där Eloy berättade för BlackRocks VD ’’Du bär ansvaret för vår framtid’’. I september, samarbetade vi med allierade i att leverera ett uppföljningsbrev från APIB till BlackRocks huvudkontor i New York City, tillsammans med en namnlista signerat av hundratusentals personer från hela världen med uppmaning till företaget att sluta investera i Amazonas förstörelse.

Genom BlackRocks Big Problem kampanjen, höll vi ett flertal internationella aktioner som belyste de miljöförstöringar och kränkningar av mänskliga rättigheter som finansierats av BlackRock. Då blockerades vi av säkerhetspersonal när vi försökte leverera vårt meddelande till företagets representanter. Nu ringer BlackRock oss direkt, och vill ha feedback och rekommendationer om policyn som angivits i Finks brev. Vi är ett kraftfullt nätverk, och vi är en del av anledningen till att klimatpassivitet inte längre är ett alternativ för finansiärer som BlackRock.

BlackRock har ett smutsigt förflutet, när det kommer till att skydda miljön, och företaget har investerat kraftigt i de två största pådrivarna av klimatförändringar: fossila bränslen och avskogning. Enligt en rapport från InfluenceMap, motsvarade BlackRocks totala innehav år 2018 i kol, olja och gas reserver ungefär 30% av världens totala CO2 utsläpp varje år. I en rapport som släpptes av Amazon Watch tillsammans med Friends of the Earth US och Profundo i augusti 2019, beskrev vi de sätt som BlackRock faktiskt har ökat deras investeringar i kött och soja industrier som är drivande i avskogningen av Amazonas under de senaste åren. BlackRock är en majoritetsaktieägare (som menas att de kontrollerar över 5 % av alla tillgängliga aktier, och därmed har stort inflytande över företags styrningsbeslut) i ADM och Bunge, två av de ledande sojahandelsföretagen som utför förödande avskogningsverksamheter i Brasilien.

BlackRocks nyliga tillkännagivande är ett lovande första steg till en mer ansvarstagande riktning i hanteringen av klimatförändringar. I två brev rubricerade ’Hållbarhet som BlackRocks nya standard för investering’ (en riktad till klienterna och den andra till VD:ar), sammanfattar Larry Fink en serie av nya policys riktade för främjandet av miljöhållbarhet. Bland dem finns ett åtagande att eliminera alla investeringar från företag som tillskriver 25 % eller mer av deras inkomst till termisk kolproduktion, ett löfte att mer grundligt granska och utvidga BlackRocks erbjudande av ESG (Environmental, Social and Governance) aktier, och ett krav på att företag erbjuder en klar analys av deras affärsmodells kapacitet till att adressera de risker som är associerade med klimatförändringar. Fink indikerade att BlackRock skulle använda dess stora aktieägarstatus för att leda förorenande industrier att ta mer miljöhållbara beslut. Det närmaste som BlackRock kommit till att nämna någonting relaterat till oro för urfolkssamhällens rättigheter är en kommentar från företagets chef för hållbarhet, Brian Deese, som erkänner de behov för investerare att verifiera att de har ’’sociala licenser’’ för sin verksamhet.

Tillkännagivandet misslyckas med att inkludera deadlines och lämnar flera andra obesvarade frågor. Hur definierar BlackRock “hållbarhet” och vad är den exakta tidslinjen för införandet av de nämnda ändringarna? Avyttrande från kol (som är redan en döende industri) är en bra start, men vad är det som BlackRock gör för att reducera andra aktiviteter som bidrar till klimatförändringar som avskogning? Hur är det med urfolks rättigheter? Hur ska företaget använda dess lobbyingmakt och finansiella inflytande att pressa lagstiftare och ledare för ett mer hållbart miljöregelverk runtom världen? Att behålla påtryckningen på BlackRock att presentera konkreta planer om dess hållbarhetsskifte kommer ha monumentala långsiktiga effekter på planetens framtida hälsa.

Medan vi firar denna vinst, så använder vi också detta momentum till att ställa alla industrier som är ansvariga för att accelerera klimatförändringarna till svars. I början av januari, lanserade en koalition av miljö-, ungdoms- och urfolksledda organisationer en ny kampanj kallad Stop the Money Pipeline. Tillsammans ska vi sikta på banker, försäkringsföretag och kapitalförvaltarföretag som BlackRock och kräva att de slutar finansiera utvinning av fossila bränslen och avskogning och börjar prioritera mänskliga rättigheter, urfolkets självbestämmanderätt och klimaträttvisa. Med ökad press, riskerar dessa institutioner inte bara deras vinst, utan även deras rykte som globala ledare.

Tillkännagivandet från BlackRock är uppmuntrande och vittnar om styrkan hos gräsrotsorganisationer. Det enda valet som finns nu för finansjättarna är att använda deras makt för gott, och avyttra helt från de industrier som driver klimatförändringarna.

Pendle Marshall-Hallmark