Sámi Álbmotbeaivi - Samefolkets dag

Idag den 6 februari firas Samernas nationaldag. Denna dag firas över hela Sápmi, och även nationellt i Sverige med olika aktiviteter. Det är viktigt att synliggöra samerna och deras historiska kamp för att få existera, behålla sina traditioner och levnadssätt som de själva vill. Det är även viktigt att synliggöra den rasism som existerar mot samerna än idag, som syntes tydligt efter Girjasdomen. Läs mer om detta här.

Vi står upp mot den rasismen, och samtidigt fortsätter sträva efter att Sverige ska skriva under ILO 169, som är FN:s konvention gällande urfolks rättigheter.

Följande text är ett utdrag ur Henrik Blinds tal utanför Stadshuset i Stockholm på Samernas nationaldag.

Jag tänker på min morfar. Om en fjällsjö som tycktes vara outtömlig på fisk men min älskade ájja hade bestämt sig. Näten skulle tas upp så att sjön och dess fiskar skulle få vila. Det var så självklart och naturligt för honom. Vi skulle bara ta de matfiskar som vi behövde och inte mer. Det handlade om att tänka på naturens förutsättningar. Det är så vi är präglade. Vi är endast en liten plutt i något större. Det är respekten för livet som har fått oss att överleva genom snöstormar och myrlandskap utan slut.

Samtidigt som världens ledare tycks stå handfallna inför en värld med feber behövs alla. Vi samer som är del av världens urfolk bär på lösningen. Därför är mitt budskap till världens beslutsfattare enkelt: Lyssna på oss, ge plats åt oss vid sammanträdesborden och värdera våra kunskaper på samma sätt som andras. Vi har inte tid att slarva bort framtiden. Vi måste göra det här tillsammans. Vi finns här för att hjälpa. Ta våran hand innan det är försent.

Älskade systrar och bröder. Vår plats är här och runt om i Sápmi. Eller som Nils Aslak Valkeapää en gång skrev: Mitt hem är i mitt hjärta och det flyttar med mig. Vi må vara få men vi finns som vi alltid har gjort sedan istidens uppbrott. Vårt öde är också vår kamp. Inget kan knäcka oss och vi ber heller inte om ursäkt. Vi är här och det tänker vi fortsätta göra. Så hör upp, solens och vindarnas folk. Idag är det vår alldeles egna dag, Sámi Álbmotbeaivi/Samefolkets dag.

Hurra för oss och vår gemensamma framtid!

Henrik Blind.

Henrik Blind.

Den samiska flaggan antogs vid samekonferensen i Åre den 15 augusti 1986.

Den samiska flaggan antogs vid samekonferensen i Åre den 15 augusti 1986.

Illustration av Katarina Bild.

Illustration av Katarina Bild.