Tomma ord räcker inte för att bromsa klimatkrisen

Ledare i finanssektorn förblir under granskning efter att ha annonserat ett flertal nya förpliktelser för att utvärdera och minska miljöeffekterna av företagen som de stödjer. Även om JPMorgan Chase och BlackRock har lovat att vidta klimatåtgärder, är omfattningen av dessa förpliktelser ytterst otillräckliga. Här är lite bakgrund till varför:

0228-baby-steps-from-leading-financiers-arent-enough-to-address-the-climate-emergency.jpg

Förra månaden skrev vi om tillkännagivandet från BlackRock VD Larry Fink, i vilket han beskrev åtgärder för att minska företagets investeringar i kol, och att han vill använda deras position som världens största kapitalförvaltare och förespråka mer miljöhållbara policys i de företag som de investerar i. Detta var ett betydande tillkännagivande och ett erkännande av makten hos gräsrotsaktivism, eftersom BlackRock tidigare menat att de inte hade kapaciteten att driva företag till att ta klimatåtgärder.

Strax efter släppte BlackRock ett tresidigt uttalande om dess åtgärder gällande lantbruksnäringsindustrin. Det var lovande, då de nämnde några av de centrala riskerna kopplade till industrin, och förpliktade sig att samarbeta med lantbruksföretag för att dämpa dem. BlackRock erkände specifikt att lantbruksnäringsindustrin är kopplad till ökade utsläpp av växthusgaser, olaglig avskogning, förlorande av biologisk mångfald och felaktig hantering av både avfall och vatten, och kan även negativt påverka ”sociala faktorer” inklusive markrättigheter, urfolks rättigheter, arbetares rättigheter och mer. Uttalandet upprepar att BlackRocks administrativa grupp för förvaltningar planerar att ”intensifiera sitt fokus och engagemang med företag med hållbarhetsrelaterade risker.” Det här är viktiga bekräftelser och steg som påverkar hela finansindustrin, men de går inte tillräckligt långt.

BlackRock misslyckas i sitt uttalande att förklara hur de planerar att mäta företagens exponering för dessa risker och vilka standarder de kommer att mäta företagens verksamhet efter. Det som är ännu mer oroande är att BlackRock inte ger konsekvenser för de företag som fortsätter att driva på avskogning, mark- och vattenföroreningar, negativa konsekvenser för folkhälsan, förlust av biologisk mångfald, landövertaganden, kränkningar mot arbetsrättigheterna och bredare kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Utan specifika riktlinjer för hur dessa risker kommer att mätas och hanteras är BlackRocks uttalanden bara tomma ord.  

Trots otillräckliga åtaganden ruskar tillkännagivandet av kapitalförvaltaren om hela finansbranschen. Denna vecka tog bankjätten JPMorgan Chase ett steg i rätt riktning när de meddelade att de inte kommer längre att finansiera olje- och gasutvinning i Nationella Arktiska Vildlivsskyddsområdet, och även att de kommer minska sina finansieringar av kolprojekt runtom i världen.

Däremot saknar policyn den omfattning av förändringar som miljöaktivister och urfolk kräver av ledare i finanssektorn. Sierra Club och Rainforest Action Network svarade på JPMorgan Chases tillkännagivande med en detaljerad analys av de många sätt den kan förbättras. Den nya policyn gäller endast nya olje- och gasprojekt i Arktis, vilket innebär att JPMorgan fortfarande kan överväga att finansiera expansionen av existerande projekt i regionen. Det nämns ingenting om att stoppa pengaflödet för utvinning av råolja från Amazonas.    

Den nya uppdateringen av policyn från JPMorgan Chase misslyckas också att hantera frågor om mänskliga rättigheter eller behandlingen av urfolk. Detta är speciellt bekymrande eftersom banken är en ledande finansiär av TC Energy, operatör och gemensam ägare av Coastal GasLinks rörledning, som just nu arbetar i ett urfolksterritorium i Kanada utan samtycke. Tidigare denna månad, genomförde kanadensisk polis ett kraftigt femdagars militariserat tillslag mot fredliga Wet’suwet’en-demonstranter som kräver ett slut på byggandet av rörledningen. JPMorgan är delaktig i denna kränkning av mänskliga rättigheter genom att fortsätta finansiera ett företag som medvetet försöker bygga en rörledning på urfolksterritoriet, även efter att arvsledarna för Wet’suwet’en har gjort det klart att de motsätter sig detta projekt. 

Enligt Rainforest Action Network, under de tre åren efter att Parisavtalet antogs, så gav Chase mer finansiering till fossilbränsleindustrin än de fem stora nordamerikanska motparter tillsammans. Och tidigare Amazon Watch-rapporter som undersökte de största finansiella institutionerna som driver utvinning av råolja i västra Amazonas, fann att JPMorgan Chase är en ledande finansiär av råoljeverksamhet i Amazonas. Vi har precis lanserat ny research om finansindustrins delaktighet i Amazonas förstörelse – läs rapporten här: Investing in Amazon Crude.

Under en lång tid kunde Wall Street-jättar som JPMorgan Chase och BlackRock skydda sig från den ’’dåliga publiciteten’’ av deras kopplingar till kränkningar av mänskliga rättigheter och förstörelsen av regnskogar som Amazonas. Men nu har finansiärer blivit mycket medvetna om att de inte längre kan gömma sig och att de kommer att hållas ansvariga av rörelsen för klimaträttvisa.

Det borde inte ta en miljon babysteps för finanssektorn att anta mätbara policys som prioriterar urfolks rättigheter och förbjuder avskogning och utvinning av fossilt bränsle. JPMorgan Chase och BlackRock måste gå mycket längre. De måste stå upp och göra stora förändringar i deras policys nu.

Pendle Marshall-Hallmark