Urfolkssamhällen under vatten i Amazonas

46259472_1584742608705470_r.jpeg

Medan urfolken i Ecuadorianska Amazonas kämpar för att förhindra spridningen av Covid-19 in i deras territorier, har extrema översvämningar av Bobonaza-floden gjort att broar kollapsat, hem och matodlingar totalförstörts, vilket hotar livsuppehället för tusentals personer. Detta är den värsta översvämningen i nutida historia, orsakad av avskogning och klimatförändringar. Det här är klimatkrisens ansikte.

46259472_1584742413486771_r.jpeg

Pandemin av coronaviruset förvärrar situationen, då landets myndigheter är överbelastade med att hantera virusutbrottet och har för lite resurser för att ge nödhjälp. Dessa samhällen har inte tillgång till grundläggande tjänster, vilket gör att de hamnat i en extremt sårbar situation. Förstörelsen i urfolkssamhällena kring Bobonaza-floden är enorma. Hus och odlingar är totalförstörda och hela samhällen är täckta av ett tjockt lager lera. Skolan och bron i Sarayaku-samhället är bortspolade. Människor har förlorat sina hem, sina djur och sina tillhörigheter. De är i desperat behov av förnödenheter och redskap för att kunna återuppbygga vad som plötsligt tagits ifrån dem.

Urfolk i Amazonas står på frontlinjen för klimatförändringarna och skyddar levande skogar samtidigt som de gör motstånd mot utvinningsprojekt och andra hot. Trots detta är det dessa samhällen som får känna av effekterna av klimatförändringarna och som hotas av de industrier som driver på problemen. De riskerar sina liv och nu behöver de vårt stöd! Vi ber det internationella samhället att stödja skogens beskyddare under denna nödsituation och bidra med akut humanitärt stöd, inklusive mat, tak över huvudet och kläder för de i nöd.

Med ert stöd koordinerar och tillhandahåller vi grundläggande och viktiga förnödenheter till dessa samhällen idag! Men det kommer behövas mycket mer och även lång tid för att bygga upp deras hem, skolor, ceremonibyggnader m.m. Men tillsammans är vi starka och kan återuppbygga det som förlorats!

Du kan stödja dessa urfolkssamhällen genom att donera till denna insamling, startad av Sarayaku-ungdomar, som uppdaterar frekvent om situationen via sina instagramkonton: Nina Gualinga och Helena Gualinga. Alla donationer går direkt till de drabbade samhällena via Amazon Watch. Vi vill tacka alla er för ert stöd och snabba reaktion på denna nödsituation i Amazonas.

TACK!

01 (1).jpg