Ännu en urfolksledare mördad i Brasilien

Zezico Rodrigues Guajajara, en framträdande urfolksledare från Araibóia urfolksterritoriet i staten Maranhão, mördades i tisdags eftermiddag. Hans kropp hittades nära hans by, Zutiwa, i kommunen Arame, som är hem till ungefär 1 000 urfolkspersoner. Enligt information som införskaffats av Amazônia Real, höll Zezico på att återvända till byn på motorcykel när han dödades med ett hagelgevär. Det finns fortfarande ingen information om brottets motiv eller vem mördaren är, men man misstänker att han mördades av lokala illegala skogsavverkare som upprepade gånger hotat hans liv.

0331-another-amazonian-indigenous-leader-is-murdered-in-brazil.jpg

Zezico Rodrigues är den femte från Guajajarafolket som mördats under de senaste fyra månaderna. Den 1:a november dödades Guardian of the Forest-medlemmen Paulo Paulino Guajajara i ett bakhåll av illegala skogsavverkare i Araribóia-territoriet. Den 7:e december mördades urfolksledaren Firmino Prexede Guajajara och Raimundo Benício Guajajara i en drive-by skjutning, och den 13:e december hittades 15-åriga Eriksvan Guajajara knivhuggen till döds i Amarante kommunen. 

I 23 år arbetade han som lärare och erkändes som en av Guajajaras viktigaste ledare för hans långvariga försvar av Araribóia-territoriet. Hans stöd för Guardians of the Forest var bidragande för framgången för denna grupp av 120 Guajajara-medlemmar i deras ansträngningar att skydda deras territorium från illegal skogsavverkning. Zezico var också en viktig röst som förespråkade skyddandet av Awá-Guajá-folket, som lever i frivillig isolering i Araribóia-territoriet. Dagar innan Zezico mördades, valdes han till koordinator för COCALITIA ( Commission of Chiefs and Indigenous Leaders of Araribóia Indigenous Territory).

image-4-e1585684032986.png

Sônia Guajajara, från Guajajara-folket och ledare för Brasiliens Urfolksassociation (APIB) sa: ‘’Vi har förlorat ännu en krigare, en stor ledare för Guajajara-folket. Zezico Guajajara var en viktig urfolksledare, alltid stridbar, modig och engagerad för kampen i försvarandet av vårt folk. Vi kräver att den federala polisen undersöker och utreder detta brutala mord i Araribóia-territoriet!’’.

I en intervju 2017 med journalisten Scott Wallace, sa Zezico att han fruktade för sitt liv och sitt folk. Enligt Wallaces anteckningar berättade han: ‘’Jag är den mest eftertraktade ledaren för inkräktarna och pistoleiros(vapenmän)’’. Efter mordet på Paulino blev Zezico Guajajara-folkets huvudtalesperson som rapporterade invasioner och attacker av illegala skogsavverkare i regionen. Hans by, Zutiwa, var en av de främsta målen för mordbrand. 

‘’Mordet på Zezico Guajajara, en viktig ledare för sitt folk och en stämplad fiende för skogsavverkarna, är inte en isolerad incident. Hans mord är kopplat till de senaste morden på urfolk som har lidit av konsekvenserna av skogsavverkarnas kriminella aktiviteter och andra ekonomiska grupper som invaderar deras territorier och hotar deras liv med garanti för straffrihet. Den brasilianska regeringen ser mellan fingrarna och är delaktig i dessa mord’’, sa Ana Paula Vargas, Amazon Watchs programchef för Brasilien. 

I en intervju med Amazon Watch efter bränderna i september 2019, sa Zezico att beskyddarna av skogen behövde logistiskt stöd, material och utrustning för att bekämpa bränderna och illegala skogsavverkare. ‘’Vi, Guajajara-folket, är beroende av detta land, vi överlever från det. Vår kultur, identitet och värderingar är kopplade till vårt territorium. Vår syn är att jorden behöver oss och vi behöver henne. Vi har inte de ekonomiska resurserna eller den brasilianska regeringens politik för att stödja oss i denna kamp för vårt territorium, men vi fortsätter att kämpa för det är det enda valet vi har’’.

Zezico berättade att invasionerna för skogsavverkning växer i regionen, och äventyrar urfolk och deras skog i en intervju med Amazônia Real. ‘’Hoten är mot nästan alla oss (som är) ledare eller chefer. Regeringen agerar aldrig. Under denna period har vi förlorat våra krigare utan straff för deras mördare. FUNAI (Brasiliens urfolkbyrå) känner till hela historien, men den täckte alltid de fallen, det vill säga att de inte bad om en ytterligare utredning. Därför har skogsavverkarna kunnat hämta andan, på grund av bristen på straff för deras brott’’, sa han. Zezico sa också att urfolken i Maranhão har gjort flera klagomål till staten och federala regeringar och krävt rättvisa mot flera lokala timmermaffior under de senaste åren, utan att ha fått svar’’. 

Sedan Paulinos mord, har känslor av övergivenhet och osäkerhet spridit sig över de mer än 170 byarna i Araribóia-territoriet (ett område på 413 000 hektar som har avgränsats sedan 1990). Enligt den brasilianska tidningen Folha de S. Paulo, tvingar hot och spänningar Skogsbeskyddarna att lämna sitt territorium. Lokala myndigheter beslutade att evakuera tre beskyddare för deras egen säkerhet: gruppens koordinator, Olímpio Guajajara, och beskyddarna Laércio och Auro Guajajara (en av de, Laércio, överlevde bakhållet som dödade Paulino). Denna vecka accepterade den federala domstolen i staten Maranhão, den federala åklagarens klagomål mot två av de anklagade för att ha mördat Paulino och gjort de till åtalade. 


Den statliga regeringen i Maranhão har inlett en utredning om Zezicos död. FUNAI i Arame begärde ett brådskande stöd från statssekretariatet för allmän säkerhet, tidigt tisdags eftermiddag för att utreda mordet.