Tillsammans i Krisen

Coronaviruspandemin har drabbat oss alla på ett eller annat sätt. För oss på Amazon Watch är det av yttersta vikt att skydda Amazonas urfolk, som är bland de mest utsatta och som riskerar att drabbas oproportionerligt på grund av samhälleliga omständigheter. Vi har valt att som organisation ta detta på stort allvar och limitera all närkontakt med såväl urfolk som kollegor, samtidigt som vi fortsätter arbeta outtröttligt med att förstärka urfolkens röster. Det är nu viktigare än någonsin att deras röster blir hörda. Vi kommer att hålla oss uppkopplade och vi hoppas att ni håller er inkopplade med oss! 

Manari-and-sky-1.jpg

Spridningen a Covid-19 kan få förödande effekter för urfolk, särskilt de som lever i frivillig isolering. De har ofta begränsade möjligheter till dricksvatten och sanitet, brist på tillgång till sjukvård och sårbara immunsystem. Historien vittnar om flera dödliga epidemier bland urfolken som tagits dit, omedvetet eller medvetet, av utomstående. Traumat ligger fortfarande latent generationer senare och en utbredd smittspridning av Covid-19 skulle kunna innebära utplåning av hela folkgrupper. Intrång i urfolkens territorier av illegala verksamheter innebär ett hot mot urfolkens överlevnad, nu mer akut än tidigare. Urfolken försvarar skogen för sin egen och vår kollektiva framtid. 

Samma avskogning som driver på klimatförändringarna kan också bidra till att sjukdomar så som covid-19 uppkommer. Levi Sucre Romero, tillhörande BriBrifolket och koordinator för Mesoamerikanska Alliansen av Urfolk och Skog, menar att coronaviruset visar världen vad de har sagt i tusentals år. Om de inte får hjälp att skydda den biologiska mångfalden och naturen kommer vi möta detta och ännu värre framtida hot. I och med förlust av miljö, har det lett till att vilda djur kommer i närmare kontakt med människor och tama djur, vilket möjliggör att djurvirus, så som coronaviruset, kommer över djur-människo-barriären och sprider sig via kontakt mellan människor. 

Urfolk runt om i Amazonas kräver nu att ingen utomstående träder in i deras territorier, på grund av det hot som Covid-19 utgör för deras och regnskogens överlevnad. Vi står allierade med dem och uppmanar regeringar att lyssna på urfolkens krav och se till att de införs omedelbart.

 

Tillsammans med våra partners i fält, uppmanar vi regeringar och myndigheter att:

  •  Genomföra kraven att neka inträde till utomstående i urfolkens territorier. 

  •  Tillhandahålla adekvat sjukvård och offentliga tjänster för att hantera denna kris. 

  •  Försäkra rigorös förvaltning och bekämpning av organiserad brottslighet i urfolksterritorier. 

  • Stoppa all gruvdrift, timmerverksamhet, oljeutvinning och utforskning, industriell lantbruksnäring och evangelisk mission i eller på gränsen till urfolksterritorier.

Ecuador är ett av länderna som drabbats värst i regionen och nu uppmanar urfolksorganisationer regeringen att inrätta konkreta, kulturellt adekvata och effektiva skydd för urfolken. Flera fall har konstaterats i närheten av urfolksamhällen och i ett brev till regeringen beskrivs de kollektiva orosmoln som Ecuadors urfolk står inför och en serie åtgärder som bör införas för att hantera situationen. Läs brevet här:  Urgent Action Needed

Det är av stor vikt att urfolkens självbestämmanderätt beaktas i denna situation. Vi vill att regeringar respekterar de åtgärder som urfolken vidtagit för sin egen och regnskogens överlevad. Amazonas urfolk är ofta redan i en utsatt position och i denna kris är deras möjligheter till skydd och stöd ännu mer limiterade. Det är exempelvis viktigt att information om Covid-19 finns på alla urfolksspråk, något som ofta glöms bort i hysterin men som kan rädda många liv. Det är även oroande om Coronavirusets globala ekonomipåverkan skulle användas som en ursäkt för att utföra ännu fler attacker mot naturen, urfolks territorier och skyddade naturområden. 

Vi ber allierade runt om i världen att förstärka budskapen från urfolken i Amazonas som, ännu en gång, kämpar för sin överlevnad. Tillsammans kan vi ställa krav och se till att denna kris inte får oåterkalleliga effekter.