Syre för Ucayali

Den globala krisen avslöjad av COVID-19

Silvio Vallés. Photo credit: Municipality of Masisea

Silvio Vallés. Photo credit: Municipality of Masisea

Sedan 2006 har Amazon Watch tillhandahållit miljontals dollar i flexibla mikrobidrag genom vår Amazon Defenders Fund (ADF), till stöd för akuta och strategiska prioriteringar till våra lokala partners i Amazonas. Historiskt har ADF-bidrag använts till gräsrotsorganiserande för urfolksmöten, såväl som för individer, samhällen och organisationer som står inför förtryck och våld. Fonden gör det möjligt för Amazon Watch att mobilisera finansiella resurser snabbt under kristider och bemöta behov som inte är traditionellt finansierade. Under Amazonasbränderna 2019 blev ADF en av de ledande kanalerna för stiftelser och privata givare för att omedelbart nå de drabbade samhällena. 

Nu, inför COVID-19, mobiliserar ADF återigen resurser för att kunna förse de mest brådskande behoven i urfolkssamhällen. ADF tillhandahåller kommunikationsutrustning för förebyggande och brådskande vård, personlig skyddsutrustning, rent vatten och matpaket för drabbade familjer. På lång sikt finansierar ADF strategier av urfolksgrupper för att transformera regeringarnas hälsovårdssystem så att de bemöter och tillgodoser urfolkens behov. Behoven i Amazonas-regionen växer varje dag, eftersom urfolkssamhällen fortsätter att bära den större delen av bördan av vårdslöshet från sina regeringar. Ett tragiskt epicentrum av krisen är Ucayali-regionen i Peru. 

Nyligen har “Oxygen for Ucayali’’ varit det samlande ropet på sociala medier av en grupp urfolksledare och aktivister från Shipibo-och Ashaninkagrupperna. Som rapporterats i The Guardian, utnyttjar katastrofkapitalister i hela Peru människors desperation för att höja priset på syrgas från 600 soles (ca 1 700 SEK) upp till 5,000 soles (ca 14 000 SEK), och pressar en redan otillgänglig resurs utom räckhåll för urfolk med viruset. 

Urfolksledare i Ucayali-regionen i peruanska Amazonas kräver att den peruanska regeringen åtar sig en mer effektiv och snabbare respons till de Amazoniska samhällena som handskas med höga antal av COVID-19. Likt många hälsovårdssystem runt om i världen, håller det peruanska systemet på att kollapsa och är oförberett att hantera sin befolknings hälsa, men framför allt hälsan hos urfolken. Amazoniska apus (högsta ledare) och samhällsmedlemmar i Ucayali har varit allvarligt sjuka i COVID-19. De lokala vårdmottagningarna är dåligt utrustade och kan inte ge någon vård för de som drabbas av sjukdomen. Den 12:e maj, på grund av brist på syrecylindrar på kliniken, dog Silvio Vallés, Shipibo-Conibo borgmästaren av Masisea i Ucayali, av komplikationer av COVID-19. Regeringens brist på respons och den upprörande prisökningen av syre har orsakat dödsfallen för 45 Shipibo-Conibo-människor, som rapporterats av Federation of Native Communities of the Ucayali River and Tributaries (FECONAU) den 17:e maj. 

Amazon Defenders Fund grundades på principen att filantropi måste vara lyhörd till de behov som behövs på fältet. Vår fond är oftast den sista försvarslinjen och stödet, och kliver in för att fylla ett finansieringsbehov, som i Ucayali. ADF har försett solidaritetsmedel för den regionala organisationen av AIDESEP-Ucayali, ORAU:s COVID-19 nödrespons och den brådskande medicinska vård av dess apu. Samtidigt stödjer vi även Shipibo-Conibo centret, ett kulturcenter som fokuserar på urfolkens självbestämmande och territoriella suveränitet likväl visuell konst, musik och etnobotanisk forskning. Hittills har har vi bidragit till distributionen av 500 nödpaket till familjer i Pucallpa och Yarinacocha. På nationell nivå tillhandahöll vi ett bidrag till National Indigenous Association of the Peruvian Amazon (AIDESEP) för att köpa skyddsutrustning och mat, och för att organisera samhällen för att garantera en rättvis distribution av statligt stöd. I gränsregionen, stöttade vi nödhälsoplanen och skydd av Wampis territoriet innan COVID-19 ‘stanna hemma’ beordringarna.

Våra urfolksbröder och systrar i Peru påminner oss om att tillgång till syre och sjukvård måste vara garanterade rättigheter i ett rättvist ekonomiskt system. Våra partners borde inte behöva välja mellan att köpa syre eller betala sina räkningar eller livnära sina familjer. COVID-19 visar oss ansiktet av den globala mat- och hälsokrisen, och kräver bokstavligt syre för att upprätthålla vår överlevnad.

Jordens Försvarare av Amazonas är de som har vårdat, skyddat och försvarat Amazonas regnskog i århundraden. På grund av Jordens Försvarare har vi gynnats av regnskogens förmåga att omvandla koldioxid till syre. Nu i denna tid av globala kriser runt om i världen, behöver Jordens Försvarare att vi visar solidaritet med dem och bidrar till deras ansträngningar. 

Vi behöver syre inte bara för att överleva, utan för att andas rättvisa. 


                                                                                                                  Angela Martínez