Rapport: Amazonas i kris

Ny rapport och lägesuppdatering från oss på Amazon Watch och urfolken på frontlinjen i Amazonas. Regnskogen och urfolken som lever i den möter flera skrämmande hot, men vi står starka tillsammans och kämpar för rättvisa och en levande regnskog. Läs nedan en inspirerande hälsning från vår internationella generalsekreterare Leila Salazar-López. 

Läs och ladda ner hela rapporten här: Amazon in Crisis

amazon-in-crisis-cover.jpg

Tack för att du stödjer vårt viktiga arbete att skydda och restaurera Amazonas regnskog, främja urfolksledda lösningar och kräva klimaträttvisa! Vårt arbete har alltid varit viktigt, men med tanke på den rådande krisen som Amazonas, dess beskyddare och hela mänskligheten står inför, är det viktigare än någonsin att vi förenas för att stoppa förstörelsen och försvarar försvararna. 

Amazonas och vårt globala klimat är i kris. Efter den enorma avskogning och efterföljande bränder som härjade i Amazonas regnskog förra året, hotas Amazonas nu av brytpunkten för ekologisk kollaps. Amazonas har också en humanitär kris på grund av Covid-19 pandemin som sprids exponentiellt genom regionen och varslar om folkmord av urfolken om omedelbar och pågående åtgärder inte vidtas. 

Även om dessa utmaningar är skrämmande har vi fortfarande tid att växla från brytpunkt till vändpunkt för Amazonas, det globala klimatet och hela mänskligheten. 

På Amazon Watch har vi vidtagit omedelbara åtgärder för att svara på nödropen och kraven från urfolken i Amazonas att respektera rättigheter, liv och territorier som hotas av markövertagare, utvinningsindustrier, lantbruksnäring, regeringar, företag, internationella finansiärer och Covid-19.

Med ökad kapacitet och resurser sedan förra året har vi expanderat det direkta stödet och koordinationen med våra partners i fält runt om i Amazonas – inklusive juridisk och kommunikativ kapacitet – och distribuerat över en miljon dollar i akutstöd till förmån för kvinnoförsvarare, brandsläckande och för att förhindra smittspridning av Covid-19. Vi har även expanderat vårt globala påverkansarbete och kommunikationskampanjer i koordination med urfolk och internationella allierade, inklusive 250 organisationer som skrev under en global uppmaning till ett omedelbart moratorium av all utvinningsaktivitet i Amazonas. Vi bygger även en Pan-Amazon Alliance och lanserar globala initiativ med urfolk, så som Amazon Emergency Fund och Artists for Amazonía. 

I gemenskap bygger vi en global rörelse som agerar för Amazonas, urfolksrättigheter och klimaträttvisa. Vår rörelse är intersektionell och grundad i principer av solidaritet, rättvisa, anti-rasism och avkolonisering. Vår rörelse förstår att systemen som kränker mänskliga rättigheter också kränker Moder Jord och måste förändras. Detta är en vändpunkt för mänskligheten och en möjlighet att gå samman för att göra motstånd mot förtryckande system och exploatering, och lyfta upp visionära lösningar som skyddar och restaurerar balansen av naturen och mänskliga rättigheter. 

Tack för att ni står starka med oss i dessa utmanande men transformativa tider. Ert stöd betyder solidaritet med urfolk i en era när världen desperat behöver deras visdom, vägledning och lösningar för att återupprätta balansen mellan naturen och respekt för mänskligheten och allt liv. 

Med djup tacksamhet för ditt stöd, 

Leila Salazar-López