Mundurukufolket kräver att gruvjätten Anglo American offentligt förbinder sig till att inte bedriva gruvarbete på urfolkens territorium

Så sent som i november 2020 hade Anglo American 13 kopparprospekterings- och utforskningstillstånd utfärdade på Sawré Muybuområdet, en del av Mundurukuterritoriet.

Foto: Marizilda Cruppe / Amazônia Real / Amazon Watch

Foto: Marizilda Cruppe / Amazônia Real / Amazon Watch

Amazon Watch har arbetat jämsides med Mundurukufolket sedan 2012, när kampen för att få rättigheterna till sina förfäders land respekterade resulterade i en egen gränsdragning av sitt landområde i delstaten Pará i brasilianska Amazonas. De tog fram Munduruku konsultationsprotokollet för att ta itu med tilltänkta ekonomiska satsningar i regionen. 

Vi är stolta över att ha stått bredvid Mundurukufolket i deras vinster, såsom upphävandet av São Luiz do Tapajós mega-dammbygget nära deras territorium. Vi fortsätter att stödja dem under deras svåraste stunder, till exempel med distributionen av nödvändig medicinsk utrustning och förnödenheter för att bekämpa COVID-19.

I vår rapport Complicity in Destrution III som publicerades i oktober 2020 tillsammans med vår partnerorganisation Association of Brazil's Indigenous Peoples (APIB), avslöjade vi hur stora gruvföretag bedriver utvinningsarbete på urfolkens mark. Det här drivs på av Bolsonaros ansträngningar att öppna upp urfolkens territorium för industriell gruvdrift. Av de fall som omnämns i rapporten, belyser vi de förfrågningar som Anglo American skickat in för att leta efter mineraler på Mundurukus landområden.

APIB och Amazon Watch skickade ett gemensamt brev till gruvjätten Anglo American för att få dem att göra ett offentligt uttalande om att stoppa gruvarbetet på urfolkens territorium i Brasilien, trots ändringar i Brasiliens legislation. Som en ledare inom gruvdrift med ett markant fotavtryck i Brasilien, skulle ett sådant åtagande från Anglo American skicka tydliga signaler till dess kamrater. Ett sådant drag skulle underminera Bolsonaros försök att mobilisera kapital och teknisk kunskap om den globala gruvsektorn, vilket är grundläggande för att utveckla gruvindustrin i Amazonas som han eftersträvar.

Vi uppmanar Anglo att klargöra sina forskningskrav som är på urfolkens territorium genom att ge konkreta bevis på sitt tillbakadragande. Vi ger även Anglo en chans att gå ett steg längre och göra ett offentligt åtagande om att avstå från gruvaktiviteter på urfolkens områden i Brasilien. Det här brevet togs fram för att uppmärksamma deklarationen från Munduruku Resistance Assembly  i byn Waro Apompu från december förra året.

Mundurofolkets motståndsförsamling möttes den 18 december i Pará, Brasilien, för att diskutera akuta hot mot deras territorium och definiera motståndsstrategier. Över 200 deltagare från 47 Mundurukubyar deltog i mötet, där de tog fram en kraftfull deklaration som krävde erkännandet av Mundurukofolkens rättigheter. 

Trots den pågående pandemin, organiserade Mundurukufolken mötet på grund av det ökade antalet dödshot mot deras liv och territorium. Deras deklaration pekar ut Anglo American och Blackrock som sponsorerna bakom förstörelsen av deras territorium, och de säger bestämt: “Vi vill att vårt territorium är fritt från gruvdrift och all aktivitet som orsakar förstörelse, miljömässiga- och sociala konsekvenser som alla är skadliga för urfolkens livsstil.

Anglo American svarade våra partners på Business and Human Rights Resource Center angående vår rapport, att de hade dragit tillbaka alla sina ansökningar för mineralutforskning på urfolkens territorium, något som vi anser är ett enormt genombrott. Det här är utan tvekan en seger för urfolksrörelsen och dess allierade, som under flera år har förespråkat urfolkens konstitutionella rätt att avvisa gruvbrytning på deras territorium, avgränsat eller inte

Dessvärre har inte Anglo American gett något konkret bevis på att deras uttalande uppfyllts. En färsk rapport från brasilianska nyhetsbyrån InfoAmazônia visar istället att Brasiliens nationella gruvbyrå (ANM) beviljat 27 tillstånd till Anglo American för kopparforskning på urfolkens territorium i delstaterna Mato Grosso och Pará. Utav dessa är 13 utfärdade på området Sawré Muybui Pará, som är en del av Mundurukuterritoriet. Dessa tillstånd var fortfarande aktiva i november 2020, efter att vi fått svar från Anglo, vilket väcker frågan om företaget kommer uppfylla sitt åtagande. 

Anglo American har också sagt i sitt svar att de inte har planer på att bedriva några gruvrelaterade aktiviteter på urfolkens land i Brasilien och att deras gruvdrift följer den internationellt erkända principen om fritt, informerat förhandssamtycke (FPIC) för drabbade samhällen, oavsett lokal lagstiftning. 

Trots att det är en viktig process för att säkerställa urfolkens rätt till självbestämmande kan FPIC, om den inte fullbordas ordentligt, vara asymmetrisk och ogynnsam för urfolken. Urfolken stöds dessutom av Brasiliens konstitutionella garantier som skyddar urfolkens landområden från industriell aktivitet som gruvdrift, vilket har en hög potential för destruktiva effekter. En studie som nyligen publicerades av One Earth visade att gruvdrift på urfolkens mark i brasilianska Amazonas kunde öka de förödande effekterna som gruvdrift har på regnskogen med över 20 procent. Det kan också generera förluster på upp till fem miljarder USD på grund av förändringar i Amazonas ekosystem, såsom regleringen av nederbördsmönster, livsmedelsproduktion och global klimatstabilitet. 

Det här är extra besvärligt i kontexten av Bolsonaros administration som har uttalat sig om sina planer att öppna upp urfolkens territorier för industriell gruvdrift. Ett exempel på det här är den föreslagna lagen 191/2020 som skulle kunna röstas om i år och skulle representera ett stort bakslag för urfolken och traditionella folkgrupper i Amazonas. Förslaget, stött av Bolsonaro själv, skulle ogiltigförklara alla möjligheter till vetorätt från urfolk som motsätter sig gruvdrift på deras landområden, vilket går emot konstitutionen och Brasiliens internationella åtaganden, såsom Internationella arbetsorganisationens (ILO) konvention 169. 

Urfolkens land är skyddade av den brasilianska konstitutionen, och pågående försök  att ändra detta regelverk är ett stort hot mot urfolkens rättigheter och integriteten av deras territorium. Inte minst då territorierna verkar som en barriär mot avskogning och nedbrytning av brasilianska biomer, samt skydd mot den ekologiska- och klimatbalansen som kommer från försvarandet av urfolkens landområden, framförallt i Amazonas. 

Rosana Miranda

Översättare Midya Kaplan