Brasilianska urfolksledare uppmanar BlackRock att anta en policy för skogar och urfolkens rättigheter

Foto: Mathias Karman

Foto: Mathias Karman

Association of Brazil's Indigenous Peoples (APIB) har skickat ett öppet brev till BlackRocks VD Larry Fink, där de uppmanar kapitalförvaltningsföretaget att anta en omfattande policy för skogar och urfolkens rättigheter. Brevet kommer dagar innan Finks årliga brev publiceras, där han oftast tillkännager policyförändringar hos de företag som BlackRock investerar i och kommer annonsera ett nytt löfte att ytterligare klargöra dess strategi för avskogning. 

BlackRock är världens största investerare i handelsvaror med en avskogningsrisk, inklusive i Amazonas. Ny forskning från Amazon Watch och APIB visar att BlackRock är en av världens toppinvesterare i företag som är delaktiga i rättighetskränkningar mot urfolk i brasilianska Amazonas, bland annat Vale, JBS, Anglo American samt Cargill. Tidigare forskning som publicerades av APIB och Amazon Watch demonstrerade att BlackRock är en toppinvesterare i företag som är delaktiga i illegal avskogningsaktivitet i brasilianska Amazonas. 

BlackRocks investeringar har en påverkan på våra liv och våra samhällen, och därför har du ett ansvar över vår framtid. Och om Amazonas förstörs, riskeras framtiden för den här planeten
— skrev Luíz Eloy Terena, APIBs juridiska koordinator och medlem i Terena-folket, i brevet. 

BlackRock har antytt att de kommer ta nya steg mot avskogning och biologisk mångfald under 2021, men har ännu inte gett några indikationer på att de planerar att hantera urfolkens rättigheter. Studier visar att urfolkens territorier är avgörande för att skydda världens intakta skogar och stoppa global uppvärmning. Skyddade områden i brasilianska Amazonas bebodda av skogsfolk inkluderar urfolkens territorier, utvinningsreservat (en typ av skyddade områden för hållbart bruk i Brasilien) och reserver för hållbar utveckling som omfattar upp till 128,5 miljoner hektar - ett område tre gånger så stort som delstaten Kalifornien. Dessa skyddade områden lagrar 56 procent av det totala koldioxidlagret i brasilianska Amazonas; bevarandet av dessa skyddade områden är avgörande för att uppnå Parisavtalets mål. 

BlackRock har påbörjat klimatåtgärder, men ingen klimatåtgärd är komplett utan att adressera avskogning, och ingen avskogningsåtgärd är komplett utan att skydda urfolkens rättigheter. BlackRock måste använda sin marknadsmakt för att aktivt driva på företag att divestera från kol - som vetenskapen visar är nödvändigt - och för att avlsuta de storskaliga kränkningarna av urfolkens rättigheter associerade med fossila bränslen och industrier med avskogningsrisk
— sade Moira Birss, Klimat- och finansdirektör på Amazon Watch. 

Som beskrivit i brevet, adresserar APIBs Eloy Terena VDn Larry Fink vid BlackRocks årliga bolagsstämma i maj 2019 och bad BlackRock redogöra för dess inverkan på rättighetskränkningar  och skogsförstörelse i Brasilien. Bara månader senare sattes brasilianska Amazonas i brand av kriminella nätverk, som uppmuntrades av Bolsonaro och möjliggjordes av finansiella institutioner såsom BlackRock. Efter att APIBs verkställande samordnare, Sônia Guajajara, skrev ett brev till BlackRock i oktober 2019, gick BlackRock med på att möta APIBs urfolksledare. Fastän ett samtal ägde rum  i december 2019, har BlackRock inte deltagit i ett personligt möte i mars 2020, trots APIBs ansträngningar att tillgodose ett virtuellt möte efter nya restriktioner som följd av pandemin. 

Bakgrund

I juli 2020 gav Amazon Watch, Friends of the Earth U.S och BlackRock´s Big Problem campaign ut en uppsättning grundläggande principer för kapitalförvaltares skogspolicys. Principerna tillsammans med APIBs brev klargjorde att, försök av BlackRock eller andra kapitalförvaltare att adressera avskogning med portföljbolag måste innehålla följande: 

  • Respekt för urfolkens rättigheter, landrättigheter och självbestämmande

  • Krav att företag konsulterar och får fritt, informerat förhandssamtycke från urfolk och andra traditionella och lokala samhällen innan de bedriver någon affärsaktivitet som kan påverka dem

  • Tydliga kriterier och standarder för tidsbundet engagemang med investeringsföretag och, om engagemang inte leder till konkreta förändringar i företagets beteende och verksamhet, inleds en uteslutningsprocess för företag inom både aktiva- och indexfonder baserat på dessa specifika kriterier och standarder 

  • Nolltolerans för attacker mot markbeskyddare

  • Ingen avskogning, torvbrytning eller exploatering är tillåten i något företags distributionskedja

  • Upplysning om utsläpp som kommer från distributionskedjan eller finansiella flöden (Scope 3-utsläpp)

  • Skydd mot förorening av vatten och jord

Att en investeringsgigant som BlackRock har antytt till kommande klimatåtgärder är ett steg i rätt riktning då de uppmärksammar det rådande problemet, och som en stor global aktör skickar det signaler till andra företag att se över sina respektive verksamheter. Tillsammans går det att stoppa avskogningen av Amazonas och bevara den biologiska mångfalden. Det återstår dock att se huruvida Larry Fink tar till sig APIBs uppmaningar och faktiskt tar sitt ansvar gentemot urfolken och deras rättigheter, då dem spelar en enorm roll i bevarandet av Amazonas och således vår planets överlevnad.


Amazon Watch

Översättare Midya Kaplan