Skogar, bränder och finans: Hur finansinstitutioner tänder på eldsflammorna

Foto: Amazon Watch

Foto: Amazon Watch

Vi lever i en värld av bränder. Under de senaste året har över 1,000 stora bränder härjat i Amazonas regnskog och förstört miljontals tunnland. Samtidigt har västra Nordamerika plågats av den mest destruktiva brandsäsongen i historien. Bränderna drevs av den extrema hettan samt torrperioden som härjade i Kalifornien och British Columbia, städer förstördes och påverkade oproportionerligt mycket urfolksamhällen. Nlaka'pamux medborgare av Lytton, British Columbia har sett sin hemstad bli förstörd, medan Maidu folket från Norra Kalifornia köpte tillbaka sina förfäders land endast för att se det bli uppslukat av bränderna. Även europeiska länder som Grekland och Frankrike hotades av historiska värmeböljor, och plågades av enorma bränder som fick tusentals människor att fly.

Avskogning, bränder, destruktionen och exploateringen av urfolkens mark världen över är nära kopplade till varandra. De stora bränderna i Amazonas regnskog är avsiktligt anlagda för att rensa områden som har blivit avskogade, som resultat av markrofferi från urfolkens territorier för att användas av lantbruksnäringen, gruvor och fossila bränsleindustrierna, olikt bränderna i Nordamerika och Europa. Resultatet av koldioxidutsläppen från avskogningen och fossila bränsleextraktionen bidrar till klimatförändringar, förvärrar värme- och torrperioden som samtidigt bidrar till allvarliga bränder i Nordamerika och världen över. Sammanfattningsvis: förstöringen av Amazonas regnskog och hotet mot urfolkens rättigheter bidrar till en ond cykel av global klimatkris.

Politiker likt Jair Bolsonaro jobbar för att ta bort urfolkens landrättigheter och underlätta expansionen av industrierna som förstör och förorenar, men Amazonas urfolksrörelser har blivit en kraftig motståndsrörelse. De globala finansiella institutionerna har varit ytterst delaktiga i att driva förstörelsen av Amazonas och fördrivningen av urfolket. Det finns tre tydliga finansiella institutioner som vräker in pengar till Amazonas destruktion: kapitalförvaltare Blackrock och Vanguard Group samt multinationella investeringsbanken JPMorgan Chase.

En rapport från 2019 framtagen av Jordens vänner och Amazon Watch visar att BlackRock var världens största investerare i bolag som engagerar sig i förstöringen av Amazonas regnskog.

Vanguard Group investerade 2,7 miljarder dollar i bolag som förstörde Amazonas mellan 2017-2020. JPMorgan Chase, den största banken i USA, är även världens största förespråkare av fossila bränslen och finansierar flertalet lantbruksnäringsföretag samt fossila bränsleföretag som är involverade i hoten mot miljön och urfolkens rättigheter i Amazonas.

Dessa finansiella institutioner driver förstörelsen av Amazonas regnskog vilket resulterar i en cykel av klimatkriser. Dessutom har ingen av dem några bindande policys som kräver att de respekterar urfolkens rätt till fritt, informerat förhandssamtycke gällande utvinningsverksamheten som pågår i deras territorier.

Klimatförändringarna visar tydligt vad som har varit sant hela tiden: planetens framtid, dess folk och ekosystem är beroende av respekt för urfolkens rättigheter och tillbakavisandet av den klimatkolonialism som drivs av finansiella institutioner och regeringar. Det är vårt kollektiva ansvar att stå i solidaritet med urfolken i Amazonas och berätta för den globala finanssektorn att vi inte står för deras handlingar!

– Roshan Krishnan

Använder din bank dina pengar för vinstmaximering av Amazonas förstörelse?

JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Citi och HSBC är några av bankerna som har avslöjats för att investera pengar i Amazonas råolja.

Foto: Amazon Watch

Foto: Amazon Watch

Amazonas regnskog är vid sin brytpunkt – en ekologisk milstolpe närmar sig snabbt där det inte finns återvändo, och om tillräckligt mycket avskogning sker kommer regnskogen inte längre upprätthålla sig själv vilket kommer leda till utrotning av växt- och djurarter samt destabilisera jordens klimat och temperatur. Vi måste agera snabbt för att skydda Amazonas nu och vi kan börja med att sluta använda Amazonas fossila bränslen.

I juli släppte Amazon Watch och Stand.earth en ny rapport Banking on Amazon Destruction, som visar att globala banker misslyckas i deras egna sociala- och miljöåtaganden eftersom de finansierar och investerar i råolje- och gasindustrin i Amazonas regnskog. Dessa banker förhåller sig i riskzonen av att finansiera korruption, bryta mot mänskliga rättigheter, miljöskador och slutligen klimatkaos på grund av deras relation med företag och handlare som är verksamma i den regionen. Och de kan använda dina pengar för att göra det.

Vi behöver dig för att stödja oss i det nya problemet: Banker måste exkludera all sorts finansiering inkluderat investeringar i alla företag kopplade till oljeindustrin i Amazonas genom att markera ett slut i nya finansieringar till 2022 och att divestera allt till 2025.

Amazonas råolja har förödande historisk påverkan på urfolkssamhällen. Marlon Vargas, presidenten för konfederationen av urfolksnationaliteter i Ecuadorianska Amazonas (CONFENAIE) delar med sig av sin erfarenhet:

”För länge har oljeindustrin skapat problem för våra urfolksgrupper, brutit mot våra rättigheter, avskogat regnskogen, tagit vårt territorium och skapat det klimatkaos som leder till Amazonas kollaps. Bankerna som finansierar förstörelsen är delaktiga i folkmordet på vårt folk och det existentiella hotet mot mänskligheten och vår planet. Vi uppmanar alla institutioner som finansierar oljeextraktionen och oljehandel i Amazonas att ta ett modigt beslut att stoppa investeringar i miljöföroreningar och klimatförändringar. Deras investeringar måste baseras på hållbara ekonomiska alternativ för våra länder och samhällen.”

Denna rapport följer i spåret på vår undersökning från augusti 2020 som avslöjade att europeiska banker finansierar handel med 155 miljoner fat olja från Amazonas vattenregion i Ecuador och Peru till oljeraffinaderier i USA för en total kostnad av 10 miljarder dollar.

Detta ledde till åtaganden tagna av toppbanker om att upprätthålla deras policys och att sluta finansiera oljehandel i den regionen, men reseachers på Amazon Watch och Stand.earth beslutade att adressera flödet av kapital till företagen som utvinner och som har en signifikant påverkan på regnskogen och urfolksterritorium. Därför undersöker den nya rapporten 14 amerikanska och europeiska banker som bidrar till både handel och företagsfinansiering av oljeaktiviteter över Amazonas biom. Spoiler alert: Inte en enda profilerad bank levde upp till sina åtaganden om miljömässiga och sociala risker (ESR). Bara en uteslutning i hela Amazonas kommer att stoppa Amazonas råoljeexpansion och förstörelse.

Tillsammans med flertalet andra banker listade i rapporten innehar Goldman Sachs och JPMorgan Chase hundratals miljoner dollar i obligationer kopplade till PetroEcuador (f.d. PetroAmazonas), Ecuadors nationella oljeföretag. Dessa obligationer finansierar oljeexpansionen till Yasuní nationella park, en UNESCO biosfärsprogram där nya vägar till utvinningsområden byggs genom skogen samt att utvinningsområdena kommer allt närmare urfolksgrupper som lever i frivillig isolering. Företaget är ansvarigt för tusentals oljeutsläpp under det senaste årtiondet samt att de för tillfället står i centrum för en stor korruptionsskandal som har flertal regeringstjänstemän och PetroEcuador chefer i häktet i väntan på rättegången.

JPMorgan Chase drar sig för att implementera sunda ESR policys, inklusive i Amazonas. Det är den största banken för fossila bränsleindustrin världen över, och den fortsätter att investera i Brasiliens nationella oljeföretag, PetroBras, som är rankat som ett av de största fossilbränsle-expansionsföretagen i världen.

Citi, Goldman Sachs och många europeiska banker bidrar till roterande kreditfacilitet (RCF:s) till problematiska oljehandlare som Gunvor och Vitol, som har varit involverade i en aktuell mutskandal. Alla banker har policys ifall det måste förhindras att finansiera företag kopplade till korruption, de ser det endast som en affärsrisk och inkluderar det inte som ESR ramverk. RCF:s gör det även svårt för klienter att veta ifall deras pengar används för att finansiera korruption.

Sedan rapporten färdigställdes har Amazon Watch undersökare funnit att JPMorgan Chase och Credit Suisse tillsammans med andra banker som inte är listade i rapporten, nyligen har hjälpt till med att arrangera ett utfärdande för 150 miljoner dollar i obligationer för GeoPark, ett chilenskt oljeföretag som nu arbetar i Colombianska delen av Amazonas som påstås betala paramilitära grupper för att försäkra sig om att arbetet fortsätter på och i närheten av urfolksgruppers territorium som motsätter sig till oljeverksamheter.

Det är dags att börja minska oljeproduktionen, stoppa oljeexpansionen och sluta använda fossilbränsle från Amazonas. Även det internationella energirådet (IEA), världens ledande auktoritet för olja och gasindustrin, har levererat ett svepande uppmanande till nationer världen över om att sluta investera i nytt fossilbränsle. Nya oljeexpansioner är helt enkelt otänkbara.

Den nya rapporten bevisar att de flesta bankerna fortsätter att förlita sig på policys som inte hindrar oljeexpansionen i Amazonas, de föredrar att påverka dem genom att sakta minska deras utsläpp över tid – istället för att divestera eller ta tillbaka obligationerna från företagen. Amazonas, likt Arktis, är ett ekosystem som överskrider politiska gränser och det måste vara utanför gränserna när det gäller olje- och gasextraktion samt finansieringen som uppmanar och möjliggör det. Nollutsläppslöften, falska lösningar och staters undantag på utvalda områden kommer inte att ta oss i mål. Amazonas kan fortfarande vara lockbete för oljefinansiering under bankers avkolningsstrategier eftersom annan dyr eller kolintensiv råolja är begränsad i andra regioner.

- Kevin Koenig & Pendle Marshall-Hallmark