Den globala aktionsveckan: Urfolkens upprop om att skydda Amazonas

Foto: Kamika Kisedje

Foto: Kamika Kisedje

Amazonas har redan förlorat 17 procent av dess skogstäcke och ytterligare 17 procent av regnskogen har skadats. Om skogsskövlingen ökar och överskrider tröskeln på 20-25 procent kommer detta livsviktiga ekosystem att nå en oåterkallelig brytpunkt för ekologisk kollaps. Amazonas riskerar då att påbörja en process där regnskogen omvandlas till savann.

Som svar på nödsituationen i Amazonas och urfolkens uppmaning till omvärlden om att visa solidaritet var Amazon Watch den 5-11 september värd för en global aktionsvecka för Amazonas (GWOA), i samarbete med Coordinating Body of Indigenous Organizations of the Amazon Basin (COICA), Global Amazon Assembly (AMA), Pan-Amazon Social Forum (FOSPA) och många fler koalitionsmedlemmar från hela världen. Med hjälp av den nyligen lanserade aktivist-appen Noo.World organiserade vi både fysiska aktioner och online-aktioner i solidaritet med urfolken inför de hot de möter och lyfte fram lösningar som leds av urfolken, inklusive kampanjen Skydda 80% av Amazonas innan 2025.

Den globala aktionsveckan inleddes på Amazonasdagen den 5 september, vilket också var Urfolkskvinnornas dag samt dagen för den officiella lanseringen av Amazonia for Life, en kampanj som leds av COICA i samordning med allierade som Amazon Watch, Stand.earth, Avaaz, One Earth med flera. Kampanjen riktar sig till världsledare och kräver det mest ambitiösa åtagandet hittills om att skydda Amazonas. Kampanjen framhåller 12 åtgärder som måste vidtas omedelbart, samt uppmanar alla att ansluta sig till denna globala pakt innan regnskogen når en punkt där det inte längre finns någon återvändo. Amazonia for Life firade sin första historiska seger den 10 september när medlemmarna i Internationella naturvårdsunionen (IUCN) godkände kampanjens motion nr. 129 vid världskongressen för naturvård.

Varje global aktionsdag under veckan riktade uppmärksamheten mot ett aktuellt hot mot Amazonas och dess urfolk. Evenemanget var verkligen globalt till sin omfattning med allierade i Europa och Latinamerika som höll manifestationer i solidaritet med urfolkens motstånd.

Vi mobiliserade oss för att försvara försvararna i solidaritet med Brazil's National Association of Ancestral Indigenous Women Warriors (ANMIGA) och Brasiliens Nationella Urfolksassociation (APIB), som mobiliserade över 4 000 kvinnor från 172 urfolksgrupper i den andra marschen för urfolkskvinnor i Brasilia. I San Francisco organiserade Amazon Watch en aktion utanför det brasilianska konsulatet för att hylla urfolkskvinnornas motståndskamp. 

Vi livestreamade också evenemang som ägde rum över hela världen, bland annat kvinnomarschen i Brasilia. Marschen samlade urfolkskvinnor från hela Brasilien och Amazonas i en protest mot regeringarnas misslyckanden med att skydda urfolkens landområden och liv, ofta på grund av kopplingar till utvinningsindustrier. I Brasiliens fall leds den utvinningsfokuserade agendan av president Bolsonaro själv, senast genom främjandet av det så kallade "marco temporal", ett förestående beslut i högsta domstolen som enbart skulle ge urfolken rätt till den mark de besatt år 1988 när den nuvarande konstitutionen trädde i kraft.

För att belysa det enorma hot som pandemin fortsätter att utgöra för urfolken höll vi tillsammans med våra koalitionspartners REPAM och COICA ett webbinarium där vi lyfte fram de interna strategier som urfolkssamhällen använder sig av för att bekämpa springningen av Covid-19 och för att hantera ojämlikheter i sjukvården. Vi anordnade också ett webbinarium och en diskussion där vi ifrågasatte nettonoll-löften med syfte att skydda Amazonas.

Fredagen den 10 september belyste vi temat "Skogar, bränder, finanser och vår framtid" och lanserade en ny digital aktion vid namn #AmazonCeaseFire riktad mot BlackRock, världens största kapitalförvaltare som är medskyldig till förstörelsen av Amazonas. Istället för att använda sin makt för att aktivt driva på för att företag ska minska sina koldioxidutsläpp – något som vetenskapen har fastställt är nödvändigt – fortsätter BlackRock att investera i företag som ligger bakom mordbranden på regnskogen. Tillsammans med våra partners från urfolken går vi samman för att kräva att BlackRock uppfyller bindande bestämmelser gällande avskogning och urfolkens rättigheter.

Vi genomförde också en aktion utanför BlackRocks kontor i San Francisco tillsammans med lokala allierade, bland annat Youth vs. Apocalypse, Oil and Gas Action Network, Rainforest Action Network och Brazil Solidarity Network. Vi var hedrade att välkomna och höra den andlige ledaren Caleen Sisk från urfolket Winneman Wintu berätta om sambanden mellan bränderna i Kalifornien och Amazonas samt hennes arbete för att skydda sitt folk genom att skydda laxen.

Den globala aktionsveckan för Amazonas inleddes som ett svar på en uppmaning från urfolken om internationell solidaritet, under en period av ihärdiga attacker mot deras rättigheter och territorier. Med ert stöd ökade vi medvetenheten och mobiliserade hundratals människor för att försvara Amazonas regnskog. Tillsammans förstärkte vi urfolkens röster och förde fram deras krav och lösningar.

När vi nu går in i de kommande månadernas klimatrelaterade evenemang med ledare från hela världen måste vi upprätthålla drivkraften och tillsammans med urfolken motarbeta agendan som bygger på "business as usual". Vår nästa seger ligger i horisonten. Det var ingen liten bedrift att få medlemmarna i IUCN att ta sig an ett så pass ambitiöst åtagande. Motion 129 representerar en banbrytande förändring, och är det senaste mandatet som uppmanar oss att fortsätta kämpa och vinna nästa strid för Amazonas och vår framtid.

Cinthya Flores

Översättning: Alma Hasselberg