Kära Amazon Watch - vänner

Ladda ner som PDF (20 MB)

När Leila Salazar - López reflekterade över de 25 åren av hårt arbete för skyddandet och försvarandet av Amazonas regnskog, känner hon endast stolthet över arbetet som vi har uppnått tillsammans under de åren i solidaritet med urfolksgrupper och allierade som är engagerade för att samarbeta om ansvarigheten och klimaträttvisa. Tillsammans har vi byggt en global rörelse som ständigt skyddar Amazonas från ett ständigt ökande hot samt flertalet kriser och vi skapar ett brett stöd för urfolksledda lösningar.

Amazonas regnskog är på sin brytpunkt. Den är inte nära, den är här. För att backa/stoppa denna brytpunkt, har vi enat oss till uppmaningen från urfolksgrupper och globala forskare om att skydda 80 % av Amazonas regnskog till 2025. Inte till 2030 och definitivt inte till 2050. Tiden för handling är nu! Tillsammans enar vi oss för att uppmana globala ledare att deklarera akut tillstånd i Amazonas för att stoppa avskogningen av den livsviktiga regnskogen. Det krävs riktiga åtgärder från regeringar och företag för att stoppa avskogningen, stoppa Amazonas råolja och gas och sätta ett stopp för angrepp mot urfolken och människorna som försvarar liv, skogen, rättigheterna och territorierna. Det krävs uppmanande stöd för avgränsningen och erkännandet av urfolkens uråldriga territorier.

Som det skrivs i Amazon Watch 2021 – 2025 strategiplan, är viljan att engagera sig helt för att fullfölja och förstärka urfolksrättigheter, motståndskraft och ge lösningar för att skydda och försvara Amazonasområdet: fördöma falska lösningar, inkluderat koldioxidkompensation, höja urfolkskvinnors röster och lösningar: utveckla och implementera snabba svarsprotokoll och kampanjer för att skydda jordens försvarare av Amazonas regnskog och att rikta 1,5 miljoner dollar per år i solidaritet och akuta stödfonder via vår Amazon Defenders Fund. Amazon Watch är även engagerade för att praktiskt och aktivt arbeta för att avkolonisering, rättvisa, jämlikhet och mångfald inkluderas i alla aspekter av vårt arbete, internt och externt.

Med ett växande USA-baserat och internationellt team i Brasilien, Peru och Ecuador, kommer vi att expandera regionala och internationella påverkans- och kommunikationskampanjer för att stoppa och hålla de globala pådrivarna av Amazonas förstöringen ansvariga, inklusive regeringar, företag, utvinningsindustrier – som fossila bränslen och lantbruksindustrier – och deras finansiella stödjare. Vi kommer att avslöja investerare av Amazonas förstörelse och avråda dem från att investera i lantbruksnäringen, gruvor och Amazonas råolja. Vi kommer att jobba tillsammans med regionala och internationella allierade för att bygga en amazonastäckande och global rörelse som agerar för Amazonas regnskog, urfolksrättigheter och klimaträttvisa. Tack för att du står med oss under denna kritiska och transformativa period för Amazonas, vårt klimat och mänskligheten.

Vi är djupt tacksamma för ditt stöd!

Leila Salazar - López