#StandWithSapmi

Samebyarnas upprop och undertecknades ställningstagande är ingen protestaktion – det är en skyddshandling.

I lördags firade vi samernas nationaldag med ett kraftfullt ställningstagande tillsammans med 24 andra organisationer. I debattartikeln skriver vi om vikten av att skydda samers rättigheter och Sveriges naturskog.

Mycket har hänt sedan förra nationaldagen. Girjasdomen följdes av fruktansvärd rasism och djurplågeri, men en större solidaritetsrörelse samlades bakom #BackaSápmi. Under året har flera samiska aktivister uppmärksammats i svensk och internationell media, och samisk kultur finns att se i bokhandel och på tv.

Men än är vägen lång till realisering av samers rättigheter. FN fortsätter att fördöma Sveriges hantering av samer och regeringen verkar inte komma närmare ratificering av ILO 169. Sveaskogs ignorerande av samers nej till avskogning på deras marker tog nog priset för årets skandal. Inte förrän hela landet engagerat sig i frågan på uppmaning av Luokta-Mávas sameby drog det statliga företaget tillbaka sina planer på att kalhugga livsviktig naturskog för samernas renar.

Vi har alltid brukat skogen. Men Sveaskog förbrukar den. De vet att vi inte klarar oss utan dessa marker, myndigheterna vet att vi har rätt att skydda våra förfäders land. Men våra liv verkar inte väga så tungt bredvid pengar.
— Lars Anders Baer, ordförande i Luokta-Mávas sameby.

Klimatförändringarna har redan drabbat samer och renar. I Studio DN beskrivs att “Det är en väldigt markant temperaturhöjning som får stora följder för de samer som bedriver renskötsel. Vi var där bara för någon vecka sedan, och det som händer är att sjöarna ligger öppna, bäckarna porlar friskt och det finns knappt någon snö uppe på högfjället. Renarna kan inte gå sina vanliga vägar utan de går på svaga isar och faller igenom.

Vi kräver skydd, restaurering och en övergång till ett hållbart brukande av skogen, i stället för ett fortsatt förbrukande av den sista naturskogen. Skogsbruket måste, som samebyarnas kräver, bli urfolksinriktat. Respektera samebyarnas grundlagsskyddade rätt att bedriva renskötsel på sina marker.

  • Kalhyggeskvoten är nådd. Kalhyggesavverkning av kontinuitetsskog, naturskog och hänglavsskog måste få ett omedelbart slut.

  • Skydda och restaurera tillräckligt stora arealer skog för att nå Sveriges internationella och nationella åtaganden och mål, och för att uppnå gynnsam bevarandestatus för de av EU utpekade naturtyperna.

  • Att som skogsutredningen föreslår skydda de värdefulla fjällnära naturskogarna är därför en högst angelägen delåtgärd.

  • Ge alla statliga skogar med höga naturvärden ett långsiktigt, kvalitetssäkrat och transparent skydd.

  • Sluta plantera den invasiva arten Contortatall. Ta fram en plan för hur befintliga bestånd kommer att avvecklas och hur dessa marker ska restaureras (inte att förväxla med att träden enbart ska avverkas).

  • Regeringen måste ge ett nytt ägardirektiv till Sveaskog; Sveaskogs avkastningskrav måste avskaffas. De statliga ägardirektiven ska syfta till att nå en hållbar förvaltning av skogen och uppnå Sveriges miljömål. Samma sak gäller förvaltningen av övrig statlig skogsmark inom exempelvis Fastighetsverket.

sapmi