Bankerna ruckar på sig!

Pressar finansindustrin till klimatåtgärder under det kommande året

Foto: Iván Castaneira

Foto: Iván Castaneira

The decision of these banks to stop financing trade of Amazon crude from our territories is a major milestone in our effort to protect our lands, our lives, and our cultures. For too long, the oil industry has wreaked havoc on our peoples, violated our rights, felled our forests, taken our territories, and created climate chaos, which is leading to the collapse of the Amazon.
— Marlon Vargas, President för Confederation of Indigenous Nationalities of the Ecuadorian Amazon (CONFENIAE)

Vi är bara några veckor in på år 2021 och kan redan idag annonsera de inspirerande nyheterna att de europeiska bankerna BNP Paribas Group, Credit Suisse, Rabobank och ING, vilka tillsammans är skyldiga till att finansiera handel av Amazonolja till USA för över 5,5 miljarder dollar mellan 2009 och 2020, har förbundit sig till omedelbara uteslutningsåtgärder för handel med olja från Amazonasområdet Sacred Headwaters i Ecuador! BNP Paribas, Credit Suisse och ING förväntas lansera bindande policy de kommande månaderna, medan Rabobank menar att de slutade finansiera handel av Amazonolja under tidiga 2020 men att de inte har gjort något offentligt tillkännagivande. Dessa åtaganden kommer som ett svar på rapporten av Stand.earth och Amazon Watch från augusti 2020, som avslöjade hur europeiska banker finansierade handel av olja från Amazonasområdet Sacred Headwaters till USA för 10 miljarder dollar. Detta är första gången som globala affärsbanker antar policyer som utesluter finansiering av utvinningsaktiviteter i Amazonas regnskog. Det är både ett uppmuntrande tecken på vad som komma skall och en stor motivation till att öka trycket - nu! 

Våra första måltavlor i arbetet med att sätta press på viktiga beslutsfattare är de finansiella tillsynsmyndigheterna som är nominerade till den nya Biden-administrationen i USA. Som framgår i den senaste publicerade rapporten “Complicity in Destruction III” av “Association of Brazil’s Indigenous Peoples” (APIB) och Amazon Watch, är Wall street-företag som JPMorgan Chase, BlackRock och Citigroup några av de största USA-baserade finansiärerna av de verksamheter som driver klimatkaoset i brasilianska Amazonas och resten av världen. 

Vid samordningen av “Policy Working Group” för “Stop the Money Pipeline Coalition” (en internationell koalition av miljö- och frontlinjegrupper som kräver ett slut på finansieringen av klimatförstörelse) uppmanar Amazon Watch och andra allierade organisationer president Biden att använda existerande regelverk för att försäkra sig om att dessa företag är på en tydlig väg att begränsa sina finansieringar av fossila bränslen och avskogningsvaror. Detta i tid för FN:s avgörande klimatkonferens i Glasgow i november 2021. 

 Vår rörelse kräver att ledare på företag och departement som “Federal Reserve” och “Treasury” inte bara utvärderar och agerar på riskerna med klimatförändringar för finansindustrin, utan också de klimatrisker som finansföretag skapar med fortsatta investeringar i klimatskadande industrier. Finansindustrin måste lyssna till miljörättvise-rörelsens krav på att i stället investera i ren, förnybar ekonomi som prioriterar rättigheter och säkerhet för samhällen med övervägande svarta, urfolk eller rasifierade personer (BIPOC).

De senaste segrarna har gjort våra satsningar mer riktade mot klimatförändrings-profitörer som BlackRock, Citigroup, JPMorgan Chase, Vanguard, Bank of America och Dimensional Fund Advisors. Dessa företag avslöjades i vår senaste rapport “Complicity in Destruction III” som de USA-baserade bolagen med mest investeringar i företag med anknytningar till brott mot urfolks rättigheter, landgrabbning och avskogning i brasilianska Amazonas. Amazon Watch kommer öka pressen på flera av dessa måltavlor genom att utnyttja deras kunders makt och inflytande för att kräva att de antar en bindande policy som respekterar urfolks rättigheter, samt slopar avskogning i leverantörskedjorna hos de företag de investerar i. 

Förutom att samordna press på kunderna hos dessa sex företag kommer Amazon Watch och APIB fortsätta sina påtryckningar gentemot BlackRocks ledning. I januari 2020 publicerade BlackRocks VD Larry Fink sitt årliga brev till finanssektorn i vilket han lovade att hans företag, som är den största kapitalförvaltaren i världen, skulle göra stora förändringar för att centrera hållbarhet i sina investeringar. Ett år har passerat sedan dess och även om BlackRock har tagit vissa steg för att ta i tu med sin roll i finansieringen av klimatkrisen, saknas fortfarande en policy som tydligt prioriterar skydd av urfolks rättigheter i investeringarna. De har inte heller lyckats göra andra nödvändiga klimatåtgärder. 

I väntan på Finks kommande meddelande publicerade APIBs verkställande koordinator och ledaren för urfolkens rättigheter, Sônia Guajajara, tidigare denna månad ett öppet brev till BlackRock. Där uppmanar de finansjätten att bemöta den oro som finns kring deras investeringar i företag som kränker urfolks rättigheter och förstör Amazonas. De kräver även att företaget ska ta fram en bindande policy som förebygger avskogning och människorättskränkningar i sina investeringar. 

Igår släppte BlackRock’s VD Larry Fink sitt årliga brev till aktieägare och kunder där han redogör för de steg som världens största kapitalförvaltare planerar att anta för klimatet. Brevet behandlar behovet av att nå nollutsläpp men presenterade inget förslag på det ledarskap som krävs för att bekämpa denna kris. Vår klimat- och finansdirektör, Moira Birss, släppte detta uttalande som svar: 

 “If BlackRock and other financial firms are truly committed to addressing climate change, they must both decarbonize and center justice and human rights. It is unacceptable that BlackRock remains silent on how it will address the impacts on the communities and activists at the front lines of the fossil fuel and deforestation-risk commodity industries that are causing climate change and harming the rights, health, safety and livelihoods of forest peoples, fenceline communities, and Indigenous peoples.”

We Indigenous peoples are calling for that you vote for shareholder resolutions that aim to provide transparency to such actions that impact the lives of Indigenous peoples here in Brazil, as well as implement institutional policy focused on the respect for forests and also respect for the rights of Indigenous peoples.
— Eloy Luiz Terena, APIBs juridiska samordnare

Självklart skadar BlackRocks investeringar inte bara samhällen i Amazonas, utan även samhällen runtom i världen. Av den anledningen kommer Amazon Watch tillsammans med ett globalt nätverk av aktivister i “BlackRock’s Big Problem”-kampanjen noga övervaka hur BlackRock och andra stora kapitalförvaltare som Vanguard och State Street röstar i de kommande årliga bolagsstämmorna våren 2021. Här förväntas en rad av avgörande resolutioner relaterade till avskogning införas hos företag där dessa inflytelserika kapitalförvaltare investerar. 

Detta leder oss in på bankerna. Det är viktigt att komma ihåg att kapitalförvaltarna inte är de enda finansiella aktörerna som driver klimatkrisen - även banker spelar en stor roll i Amazonas förstörelse. I augusti publicerade Amazon Watch en rapport med Stand.earth som avslöjade hyckleriet hos 19 europeiska banker som finansierade handel med Amazonas råolja till USA. Många av dessa banker hade tidigare gjort åtaganden i sina finansiella avtal för att skydda hotat djurliv och respektera självbestämmandet hos urfolken. Men stora delar av den oljehandel som de finansierar utvinns från områden på eller i närheten av urfolkens territorier, och hotar hälsan och naturen i de lokala samhällena. Denna metod av “naming & shaming” gav resultat. 

Amazon Watch och Stand.earth har varit i nära dialog med flera av de storbanker som porträtterats i rapporten, detta för att driva påtryckningar för beteendeförändringar och offentliga åtaganden för att stoppa finansieringen av oljehandel från Amazonas. De senaste nyheterna om att de Europeiska bankjättarna BNP Paribas Group, Credit Suisse och ING omedelbart ska begränsa handelsfinansiering av olja från Amazonasområdet Sacred Headwaters i Ecuador är en stor vinst för vår rörelse. Det visar att vår strategi att direkt involvera dessa institutioner i en dialog är ett vinnande koncept. 

Fortsatta påtryckningar är avgörande. Därför kommer Amazon Watch tillsammans med Stand.earth att lansera ett uppdaterat program under andra kvartalet av 2021 som undersöker om de europeiska bankerna som uppmärksammats i den gemensamma rapporten, liksom de USA-baserade finansföretagen som lyfts fram i vår rapport “Investing in Amazon Crude” från mars 2020, antingen lyckas eller misslyckas med att leva upp till sina egna klimat- och hållbarhetsåtaganden. 

De goda nyheterna är att 2021 börjar starkt med tecken på att vi kommer fortsätta att röra oss framåt i våra försök att driva världens största finansinstitut till att verkligen prioritera urfolkens rättigheter och miljörättvisa i sina investeringar. 

 Pendle Marshall-Hallmark