Amazon Watch på MR-dagarna

På måndag börjar MR-dagarna, nordens största forum för mänskliga rättigheter där olika aktörer möts och samtalar om vår tids stora frågor. Amazon Watch Sverige deltar i flera spännande programpunkter som ni bara inte får missa!

Måndag 19/4


Temamingel: Konflikt och klimatförändringar

kl 12.25 - 12.55

Länk

Ett temamingel arrangerat av Mänskliga Rättighetsdagarna på temat Konflikt och klimatförändringar. Ta chansen att få diskutera ämnet tillsammans med inbjudna gäster från Amazon Watch Sverige, Latinamerikagrupperna och Svenska kyrkans Unga.


Ett krympande civilsamhälle i pandemins skugga

kl 14.30 - 15-30

Länk

Krisen i Venezuela och Donald Trumps planer på att bygga en mur mot Mexiko har bidragit till att rikta mediernas strålkastarljus mot Latinamerika. Men i omvärldens döda vinkel - i Pandemins kaos- avrättas miljö- och människorättsaktivister på löpande band. Utifrån ett systemkritiskt perspektiv vill vi öppna för ett samtal om dagens utvecklingsparadigm och hur det bidrar till att minska utrymmet för civilsamhället, inte bara i Latinamerika utan globalt.

Tisdag 20/4

Urfolkens roll i klimatkampen

kl 09.00 - 10.00

Länk

Detta seminarium kommer att beskriva de problem och utmaningar urfolken i Amazonas står inför, och även förklara hur urfolken besitter kunskaper och lösningar för att bekämpa klimatförändringarna. Urfolkens kamp för sina mänskliga rättigheter är också en kamp i att försvara Amazonas från industriell exploatering. Seminariet kommer även att titta på exempel utanför Amazonas där urfolk har kämpat för sina rättigheter som t ex i Nordamerika och Sverige. Grunden i denna kamp urfolken för är rätten till den plats de bor på, platser som tillhört dem historiskt sett mycket längre än länderna de befinner sig i har existerat. Problem urfolken kämpar mot är bland annat systematisk och institutionell rasism, kolonialisering, kulturellt och historiskt folkmord samt brott mot deras mänskliga rättigheter. Urfolken utger bara några få procent av mänskligheten men de skyddar 80 % av vår planets biologiska mångfald. Genom att stödja urfolken skyddar vi naturen.

Onsdag 21/4

Kränker dina pensionspengar andras rättigheter?

kl 10.30 - 11.30

Länk

De statliga AP-fonderna förvaltar runt 2 000 miljarder av svenska folkets pensionspengar. Fonderna har genom åren fått kritik för att ha investeringar i företag som bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring och klimatförändringar. Exempelvis har AP-fonderna investeringar i bolag med kopplingar till skogsskövling i Amazonas. Seminariet diskuterar vilket ansvar AP-fonderna har som investerare och hur vi som pensionssparare kan säkerställa att utsatta grupper som urfolk och småbrukare kan bo kvar i sina områden, behålla sin mark, ha en tryggad försörjning och en säker livsmiljö.


Läs gärna intervjun med vår generalsekreterare Alex Brekke i MR-dagarnas programtidning!