Urfolk kämpar för rättvisa ett år efter förödande oljeutsläpp

Foto: Amazon Watch

Foto: Amazon Watch

Hundratals av Ecuadorianska urfolk gick ut på gatorna i Amazonasstaden Coca för att begära rättvisa för pågående effekter från landets största oljeutsläpp i nutida historia. Ett helt år efter 2,543,796 liter råolja och bränsle läckt från landets två stora rörledningar intill Coca och Napo floderna,  finns det fortfarande ingen omfattadeupprättelse för 27,000 berörda från Kichwafolket. Amazon Watch teamet i Ecuador, tillsammans med koalitionspartners, har varit ledande i påverkanskampanj och upprätthållande påtryckningar på regeringen och stora bankers finansiering av handeln av denna giftiga vara. Teamet ger också stöd till samhällena som begär rättvisa genom teknisk assistans och rättslig strategi för rättegången, tillhandahåller mediasupport, och direkt finansiering till berörda samhällen. 

Marscherandes på gatorna av Coca, gick urfolksledare från hela Ecuador med en folkmassa på mer än 700. De stannade framför tingshuset för att fördöma ett nytt beslut från appellationsdomstolen i mars som förkastat en talan framförd av samhällen som söker nödhjälp och kompensation för kränkningar av deras rätt till hälsa, en ren miljö, och naturens rättigheter. Talan krävde också att rörledningsoperatörer ställs till svars för grov vårdslöshet för att inte ha förhindratutsläppet.  OCP och Petroecuador ignorerade upprepade varningar och geologisk data som visade att regressiv erosion från en damm i närheten hade gjort flodstränderna ostabila och försämrade rörledningens infrastruktur. Det Ecuadorianska ministeriet för miljö och vatten borde övervaka att operatörerna städar upp deras giftiga röra, men de skyddar fortfarande förorenare och misslyckades att göra något. 

Som salt i såren, lämnade domare i lägre domstol, Jaime Ona som var ordförande över sakframställan, nyligen in brottmål emot medlemmar av det juridiska teamet och President av Kichwa organisationen, Carlos Jipa, för “förtal” relaterade till sociala medier medan rättegången pågick, som avslöjade oegentligheter i rättegången och domares långa, orimliga försening för en handling som söker lindrade nödhjälp som väckte misstankar av maskopi mellan domstolen och bolagen. Konstigt nog var både Jipa och medlemmar av det juridiska teamet kallade  till distriktsåklagarkontoret för förhör dagen för marschen, ett år sedan utsläppet. Men åklagare Oscar Franco Chasiguasig dök aldrig upp.. 

“Efter förorening av våra floder och territorier, har det varit komplett straffrihet för bolagen och de ansvariga statliga myndigheterna,” sa Jipa. “Och när vi utövar våra konstitutionellt garanterade rättigheter blir vi förföljda. Detta är ett tydligt försök att tysta oss. Men vi kommer inte att tystas. Om regeringen inte garanterar våra rättigheter och domarkåren främjar de som bryter mot dem, finns ingen annan väg än motståndsrörelse! De behandlar oss som vi är osynliga. Men idag är vi inte längre osynliga. Och vi kommer inte sluta till rättvisa uppnås, och våra samhällen kan dricka, fiska, och simma igen i våra floder. 

Utsläppet har förorenat källan till vatten och mat för 105 samhällen. De saknar fortfarande rent dricksvatten och möter hälsoeffekter på grund av exponering av oljeförorening. Vattenkrisen ökade deras utsatthet under COVID19 pandemin, som fortsätter att härja.

Rörledningoperatörerna, det privatdrivna OCP Consortium och statligt ägda Petroecuador, säger att utsläppet städades upp tillräckligt. Men olja är fortfarande synlig på flodstränderna, strömsediment, och jord. Oberoende testning har visat höga nivåer av förekomst av kolväten, blandningar som utgör råolja, och tungmetaller som nickel och bly. 

Under loppet av rättegången, presenterade Ecuadorianska regeringen och oljebolagen absurda och missvisande påståenden. Kanske med hänsyn till deras dåliga eller obefintliga remediation och beredskapsplanering för oljeläckage, hävdade dem i domstolen att “nature replenishes itself,” förminskade långsiktig toxicitet och skada som miljöförstöring innebär för vattenlevande liv och lokalsamhällenas livsmedelskedja. Bolagen skröt om “lättnaden” dem tillhandahållit samhällen, men maten och tre liter vatten räckte inte. Enligt samhällena, pressade bolagenfolk som accepterade nödutdelningar av maten och vatten att avstå från deras rätt att vidta rättsliga åtgärder.

De pågående oljeutsläppen och rättighetsbrotten av branschen och bristen på ansvar från statliga myndigheter eller dess domarkår får större konsekvenser för landet. I augusti, producerade Amazon Watch och Stand.earth en banbrytande rapport som visade rollen av sex stora europeiska bankers finansiering av handel med råolja från Amazonas, som bryter mot deras klimatlöften och policys för miljö och socialt skydd. I januari, slutade alla sex banker finansiera handel av Ecuadoriansk råolja på grund av miljö och sociala frågor. Sammantaget kontrollerade bankerna 85% av finanshandeln av råolja från Ecuador, vilket motsvarade 10 miljarder dollar under det senaste decenniet. 

“Enough is enough,” sa Marlon Vargas, President av CONFENIAE, Ecuador's Confederation av Amazon Indigenous Nationalities.

“Oil production has only brought us misery. We need to put an end to this destruction and start protecting our rights, territories, and cultures. That is the only way forward. At a moment when the Amazon is at a tipping point, it is the last place in the world there should be oil drilling. We are calling for an end to new extraction, a moratorium on current production until our rights can be guaranteed, and justice for all our communities who continued to be poisoned by contamination.” 

Marschen för rättvisa i Coca är en ny början för ett område ödelagt av oljeutvinning. Det har aldrig funnits större enighet bland urfolk i  Ecuadorianska Amazonas att kräva rättvisa för oljeläcks och rättighetsbrott, och förkasta nya planer för resursutvinning. Och den här nya makten visades i landets senaste val. Det urfolksgrundade politiska partiet vann ett rekord på 26 kongressplatser, det näst största blocket. En folkomröstning mot gruvdrift i landets södra provins Azuay som stöds av urfolksrörelsen vann en jordskredsseger. Ecuadors urfolks makt och röst växer bara. Det är dags att stå med dem!  


Kevin Koenig

översatt av Greta Stanley