Nio flickor vann mot oljeindustrin i Ecuadorianska Amazonas

Foto: Antonella Tello / Acción Ecológica

Foto: Antonella Tello / Acción Ecológica

En viktigt seger för miljö, mänskliga rättigheter, och vårat klimat, när nio Amazoniska tjejer satte stopp för oljeindustrins gasfackling i Ecuadorianska Amazonas. 

Denna praxis har pågått öppet  över Amazonas i årtionden. I flera år har Amazon Watch dragit uppmärksamhet till gasfackling som en källa till kontamination genom sitt kampanjande och arbete på plats med våra långsiktiga urfolkspartners. Amazon Watchs Ecuador Advocacy Advisor, Sofia Jarrin Hidalgo, och jag stödde det mediaarbete som behövdes för att förstärka detta fall. Genom vår Amazon Defenders Fund tillhandahöll vi ett solidaritetsanslag för Union of Persons Affected by Texaco/Chevron (UDAPT), en av de organisationer som varit ledande fallet. Anslaget stödde de strategier som behövdes för att bygga ett framgångsrikt fall, inklusive kommunikation och juridiskt stöd. 

I detta fall, utan prejudikat, beslutade en Ecuadoriansk appellationsdomstol till formån för nio barn som växte upp i skuggan av kontamination av hundratals gasfackling i Ecuadorianska Amazonas. Gasfacklingar brinner 24/7 och har varit en vanlig industripraxis, som släpper ut giftiga kemikalier som bensen, vätesulfid, och andra förorenare intill omgivande luft och vatten och skadar hälsan hos samhällen i närheten och regionens oöverträffade biologisk mångfald. Mängden fackling från Ecuadors oljefält gör också landet till en av västra Amazonas största koldioxidutsläppskällor. Enligt domen har företagen 18 månader på sig att påbörja avvecklingen av befintliga facklingar och avsluta praxis år 2030. 

Rättegången som väcktes av “The Amazon Nine” är en historisk seger mot en industri som har beviljats straffrihet de senaste 50 åren. Kärandena, tjejer mellan 9 och 13 år gamla, har växt upp bredvid dessa facklingar och oljekällor som förgiftar deras familjer dagligen. De väckte talan i februari 2020 mot Ecuador's Ministry of the Environment and Water och Ministry of Health, Ministry of Energy, and Non-renewable Resources över kränkningar av deras rätt till hälsa, vatten, och matsuveränitet. 

Deras motivation? Att växa upp fria från kontamination, att bor i ett Amazonas där livet skyddas och det finns friskt rent vatten. I sitt nuvarande samhälle tvingas de leva tillsammans med oljeinfrastrukturen som byggdes av Texaco (nu Chevron), statliga Petroecuador, och många andra företag. Flodvattnet är för giftigt att dricka eller använda för bad, fiska, eller tvätta kläder. Här är även en “lösning” ett problem. Regnvattenavrinningsystem är inte säkra heller på grund av toxinerna i regnvattnet från facklingar. Motivation för de “Amazon nio” föddes både ur en känsla av rättvisa och försiktighetsåtgärder för sin egen hälsa. Många av dem har varit tvungna att bevittna sina mammors och andra familjemedlemmars cancer, ett resultat av att de lever bland kontaminering av oljeindustrin och hoppas kunna undvika samma öde. 

En 2017 studie från miljökliniken på ledande Ecuadorianska miljöorganisation Accion Ecologica fann förhöjda cancerfrekvenser bland boenden i närheten av infrastruktur och gasfacklingari de två oljeproducerande provinserna Orellana och Sucumbios i landets norra Amazonas. 

Appellationsdomstolen dömde till förmån för ungdomarna i januari 2021 men bara nyligen annonserade de åtgärder oljeindustrien måste vidta för beslutet. Domen har också flera åtgärder, så som årlig övervakning av ekosystemåterställning, utvärdering av vattenresurser för implementering av ett dricksvattensförsörjningssystem, inrättande av en onkologisk klinik om den stöds av data, ursäkter till klaganden och övervakning av genomförandet av dom från Ombudsman. 

Beslutet kunde har varit starkare men industrin och statliga Petroecuador hävdade att snabb eliminering av fackling skulle stänga av och försätta industrin i konkurs, och använde de tre plus månaderna mellan besultet och skrivelsen att pressa domstolen. Domstolen erkände att regeringen kränkte rättigheter till hälsa av klaganden men beställde inte sanering eller skadestånd från den kraftiga facklingspåverkan och håller dörren öppen för framtida projekt om “tekniska framsteg” kunde hittas. 

Beslutet är fortfarande en punkt utan återvändo för industrin och ger befrielse till hundratals av familjer i Amazonas som bor varje dag med ljud, lukt, och hälsoeffekter av fackling. Detta ärende är viktigt eftersom det bekräftar att brotten från en industri som har tjänat pengar på bekostnad av Ecuadorianska Amazonas och dess befolkning; många vars liv togs för tidigt med hjälp av regeringens medverkan, försummelse, och straffrihet. Detta ärenden erkänner kränkningarna av mänskliga rättigheter och naturens rättigheter -- kränkningar som oftast bara är uppenbara förde drabbade. De som har sett sina floder svarta med råolja, som lever under “flames of death” som böljer rök och gifter in i luften och dem som tittar på facklingarna, och förbränner alla insekter och levande varelser som kommer för nära. 

Medan vi firar denna seger, är det bara ett steg i kampen för att hålla oljan i marken. Våra partners ska fortsätta stå emot till det är fullt och komplett åtgärdat, och ett stopp på denna industrin i deras samhällen. “There is an inconsistency with the sentence issued in January that recognizes that the Ecuadorian government violated rights, the right to health, the right to a healthy and ecologically balanced environment, and the right to nature. The logical thing to do was provide adequate measures to redress these rights and restore them fully. We waited three months with the hope of a very sensible sentence, but this does not provide full reparation,” sa Pablo Fajardo, UDAPT advokat i ett yttrande.

Detta beslut läggs till det nyligen uteslutna handelsfinansieringen för Ecuadoriansk råolja på grund av miljö, sociala, och klimat skäl från sex stora europeiska banker, och rapporten från International Energy Agency förra vecka som hade slutsatsen att anpassningen till en 1.5℃ mål innebär slutet av investeringarna i ny leverans av fossila branschen och ett slut på ny olje och gas utveckling. 

Oljeutvinning från Amazonas regnskog och alla konsekventa företag av denna industrin, som gasfackling, blir ohållbart för ekonomin efter mer än 50 år av att vara ohållbart för livet. Beslutet presenterar ett hinder för planerar av Guillermo Lasso som är Ecuadors nya folkvalda president som hoppas kunna lösa landets ekonomiska kris genom att dubbla oljeproduktionen. Men Ecuador's oljeberoende har aldrig varit hållbart för ekonomin och det har aldrig varit hållbart för Amazonas. Ett lands ekonomi kan inte studsa tillbaka med hjälp av död och förstörelse. Amazonas, som regeringen hugger ut och kallar “oljekoncessioner”, är territorier av livet. Vägen framåt är att lyssna på rösten av ungdomar som kämpar för framtida generationer och för en hållbar värld och balanserade samband med naturen. Det är vårt ansvar att fortsätta stå med dessa tjejer och slåss tillsammans med dem för att säkerställa respekten för deras rättigheter och värdigheter. 

Detta är en hyllning till de nio Ecuadorian tjejer som äntligen släckte femtio år av gasfackling i Ecuadorianska Amazonas. Vi står med er. Världen och vår planet tackar er!

Alejandra Yépez Jácome

översatt av Greta Stanley