Ny rapport: Amazon Crude II

Hur världens tre största kapitalförvaltare investerar 46 miljarder dollar i oljeföretag som kränker mänskliga rättigheter.

2021-investing-in-amazon-crude-ii.jpeg

Läs rapporten på:

Engelska I Spanska I Portugisiska


Världens tre största kapitalförvaltare har miljarder dollar knutna till miljöföroreningar och människorättskränkningar runt om i Amazonas genom de oljebolag de investerar i. Amazon Watchs senaste rapport, Investing in Amazon Crude II: How the Big Three Asset Managers Actively Fund the Amazon Oil Industy, blottar BlackRock, Vanguard och State Street investeringar i oljebolag som är verksamma i regnskogen, trots deras löften om att prioritera klimat och urfolks rättigheter. Dessa kapitalförvaltare kontrollerar majoriteten av investeringsmarknades och brukar kollektivt kallas för ”the Big Three”. Tillsammans har dessa firmor tillhandahållit 46 miljarder dollar till oljebolag som är verksamma i Amazonas regnskog, och som kan länkas till kränkningar av urfolks rättigheter, giftig förorening, korruption, minskad biologisk mångfald och klimatets uppvärmning.

I slutet av maj publicerade världens främsta auktoritet för energipolicy, International Energy Association (IEA), en ny ”roadmap” för energisektorn, i vilken de argumenterade för att världen behöver ett radikalt skifte av energikällor för att kunna nå målet på max 1.5 graders global uppvärmning, som beskrivs i Parisavtalet. Rapporten bekräftar att ”there is no need for investment in new fossil fuel supply in our net zero pathway.” Detta är viktigt: Det finns nu generell konsensus om att för att undvika klimatkatastrof måste all framtida investering i nya fossilbränslen stoppas.

De ”Big Three” förvaltar biljontals dollar av investeringar för individuella och institutionella investerare runt om i hela världen, inklusive våra svenska pensionsfonder. Tillsammans kontrollerar de nästan 20 biljoner dollar, alltså 20 miljoner miljoner dollar. Genom att investera i oljebolag med förödande miljö- och människorättsmeriter, ignorerar de inte bara forskare och experter, utan stöttar också de kränkningar mot urfolks mänskliga rättigheter, skogsförstörelse, minskade biologisk mångfald och det ytterligare klimatkaos som kommer ur oljeproduktion i Amazonas regnskog.

Oro och medvetenhet kring länkarna mellan stora finansfirmor och dessa problem ökar. Tidigt under 2021 fördömde samhällen som drabbats av GeoPark, ett chilenskt oljebolag med verksamhet i colombianska Amazonas som BlackRock, Vanguard och State Street tillsammans äger över 10.4 miljoner dollar i, att oljebolaget aktivt betalat paramilitära styrkor för att hota och skrämma lokalborna i ”campesino”samhället Perla Amazónica i Putumayo, Colombia, för att säkra sina pågående oljeaktiviteter. FN:s utvecklingsprogram (UNDP) försökte etablera ett partnerskap med GeoPark i ett ”ekonomiskt revitaliserings projekt” före regionen, men bröt banden med oljebolaget i tystnad efter att dess länkar till paramilitära grupper klargjordes. Detta är bara det senaste exemplet i en lång historia av hur utvinningsföretag bortser från lokala samhällens hälsa och säkerhet och försöker etablera partnerskap som kan grönmåla deras image.

Rapporten visar flera exempel på lokal opposition till oljeprojekt. Exempelvis beskrivs den decennielånga kampen som Kichwafolket i Sarayaku i ecuadorianska Amazonas fört för att stoppa oljebolagen ENAP och Petroamazonas, som är verksamma i det ecuadorianska oljeblocket 28 som överlappar med Kichwaterritorium, från att fortsätta borra och läcka förödande mängder olja på deras mark. För närvarande kontrollerar BlackRock och Vanguard 1,2 miljarder dollar i ENAP och Petroamazonas, trots de publika uttalanden som båda firmorna gjort om vikten av miljömässig hållbarhet.

Så länge BlackRock, Vanguard och State Street fortsätter att finansiera oljebolag med verksamhet i Amazonas kan de inte kalla sig klimathjältar. Vår rapport avslutar med att beskriva fem nödvändiga åtgärder som de ”Big Three” måste vidta omedelbart om dom verkligen menar vad de säger. Först och främst måste de omedelbart exkludera alla företag som skadar Amazonas och klimatet från sina aktiva fonder. Detta måste ackompanjeras med en utökning av deras förvaltarskapsteams pro-klimatengagemang och röstningspraxis. Dessa firmor hävdar att de har ESG-fonder (environmental, social, governance) som är fria från klimatskadliga företag, men de har ännu inte antagit en global klimatstandard för sina ESG-fonder, och kan därför inte hållas ansvariga för om fonderna de marknadsför till sina klienter faktiskt är säkra för klimatet. Firmorna måste också aktivt främja mänskliga och urfolks rättigheter i sina investeringar, och försäkra att alla fonder de erbjuder till sina klienter är klimat- och Amazonassäkrade.

Verkligheten är att världens största kapitalförvaltare har en enorm roll att spela i kampen mot klimatförändringar och orättvisa. Besluten de tar om hur de ska investera sina klienters pengar har inte bara står påverkan på frontlinjesamhällen i Amazonas, utan också för oss alla. Det är därför vitalt att vi ställer denna industri till svars och kräver att den centrerar urfolk, mänskliga rättigheter och klimat.