Vändpunkten är här. Här är vår plan.

“The Amazon is on fire, putting Indigenous lives, biodiversity, and the global climate at great risk. If we lose the Amazon, we lose the fight against climate change.” -Sonia Guajajara, Executive Coordinator of the Association of Brazil’s Indigenous Peoples

0622-the-tipping-point-is-here-this-is-our-plan-to-make-it-a-turning-point.jpeg

När sommaren påbörjas och den brinnande säsongen i Amazonas närmar sig, påminner Sonia Guajajara’s ord oss om att vi måste agera snabbt. Amazonas brinner, urfolkens liv är under attack, och vändpunkten -- punkten när förstörelsen av Amazonas ekosystem är oåterkallelig -- är inte bara nära. Den är här

För bara några år sen trodde vi att vi hade 10 år på oss att agera på klimatförändring och att vändpunkten av Amazonas var vid 50% avskogning, men stora företag och regeringar har antingen varit långsamma att agera eller misslyckats helt. Verkligheten är att klimatkrisen och vändpunkten är här nu. Vi har bara några år -- inte årtionden -- på oss för att vända detta. Vi har ingen tid att slösa bort. 

Enligt Science Panel för Amazonas är “nuvarande avskogning i Amazonasområdet på 17%, och närmar sig 20% i brasilianska Amazonas.” En panel med 150av ledande forskare, urfolk, och experter uppskattar att vändpunkten uppnås vid endast 20 till 25% avskogning. Vi måste tar djärva och omedelbara åtgärder nu för att avvärja vändpunkten och skydda Amazonas och vårt globala klimat. 

För att hedra Amazon Watch’s 25:e år, har vi delat vår 2021 till 2025 Strategiska Plan för att skydda och försvara Amazonas i solidaritet med urfolken. Vår plan bygger på 25 års arbete för att skydda Amazonas regnskog och försvara urfolkens rättigheter, liv, och territorier med djärva och ambitiösa mål inklusive uppmaningen att varaktigt skydda 80% av Amazonas år 2025. 

Vi förbinder oss att arbeta i solidaritet med urfolken och den växande rörelsen som uppmanar till omedelbara åtgärder för att varaktigt skydda Amazonas, försvara alla försvarare, och främja klimaträttvisa. Eftersom Amazonas är vid en vändpunkt, förbinder vi oss att adressera grundorsaker och hot mot Amazonas och hitta systemiska lösningar medan samtidigt motarbeta falska lösningar så som kolkompensering. Vi vet att de system som ständigt kränker mänskliga rättigheter också förstör jorden och måste bli dramatiskt förändrade eller avskaffade. 

Verkligheten är att urfolk har förklara “Indigenous Emergency” på grund av hoten och att attackerna på rättigheter, liv, och territorier, inklusive spridningen av Covid-19. Vi måste ta till handling nu och visa vår solidaritet och skydda Amazonas innan det är för sent. 

Hos Amazon Watch fokuserade vi intensivt under denna kristid på att sätta ihop vår plan för att hantera denna växande kris. 

Låt oss står tillsammans för att skydda, försvara, och avkolonisera! 

Amazon Watch 2021-2021 Strategiska Mål

  1. Främja och förstärka urfolks rättigheter, motstånd, och lösningar för att skydda och försvara Amazonasområdet

  2. Utveckla och implementera snabb respons protokoll och kampanjer för att försvara Earth Defenders of the Amazon. 

  3. Utöka internationella påtryckningskampanjer för att stoppa och hålla globala drivkrafterna av Amazonas förstörelse ansvariga.

  4. Stödja rörelsebyggande för Pan-Amazonas skydd.

  5. Förstärka ett global narrativ om den integrerade roll som Amazonas regnskog har och respekt för urfolkens rättigheter för att främja klimaträttvisa. 

  6. Fördjupa engagemanget och bredda givarnas bas för att stödja uppdraget.

  7. Öka och stärka den interna kapaciteten för att stödja teamets välbefinnande och en framgångsrik leverans av strategiska planen.