Ny rapport: Banking on Amazon Destruction

Hur Europeiska och Amerikanska banker finansierar olje- och gasindustrin trots sociala och miljömässiga risker som driver Amazonas till sin brytningspunkt.

I Amazon Watchs och Stand.earths senaste rapport, Banking on Amazon Destruction, har researchers jämfört policys för sociala och miljömässiga risker (ESR) hos banker med deras faktiska handlingar. Tillsammans uppmanar vi banker att exkludera alla typer av finansiering (inklusive investeringar) i företag som engagerar sig i oljeindustrin i Amazonas, och att de sätter markörer för att sluta med ny finansiering till 2022, och existerande finansiering till 2025.

Rapporten fann att banker som investerar i Amazonasolja misslyckas med att möta sina egna ESR-åtaganden och är mycket exponerade för risken att främja:

  • korruption

  • människorättskränkningar

  • miljöskador

Rapportens ranking inkluderar bansker så som JPMorgan Chase, Credit Suisse, BNP Paribas, Goldman Sachs, med flera. Vissa av bankerna som analysrerats i rapporten har betydelsefullt inflytande över Amazonasolja. Exempelvis är Citi, JPMorgan Chase, Credit Suisse och Deutsche Bank finansrådgivare till Ecuadors regering.

Nästa alla banker som profileras i rapporten har hållbarhets löften eller åtaganden att upprätthålla urfolks rättigheter, och flera har policys för finansiell exkludering av industrier som skadar Arktis, en vital biom för klimatet, precis som Amazonas regnskog. Trots det tillhandahåller banker finansiering och/eller investerar i olje- och gasutvinning och handel från Amazonas, antingen direkt eller indirekt. För att skydda regnskogen, urfolks rättigheter och klimatet, måste Amazonas biom vara nästa område som bankerna beslutar att exkludera, så som flera redan gjort med Arktis.