Sommarens nyheter från Amazonas

Välkommen tillbaka från semestern! Här är vad du kanske missat under sommaren:

Steven Donziger dömd för domstolstrots

Efter årtionden av juridiskt krig med oljejätten Chevron har Steven Donziger, en ledande advokat i fallet om deras enorma förorening i ecuadorianska Amazonas, dömts för domstolstrots. Denna rättegång har varit en brutal uppvisning av företagens makt över USA:s juridiska system. Med en falang av jäviga advokater, åklagare och domare har Donziger dömts för att ha vägrat lämna över konfidentiell information till Chevron.

01.jpeg

Donzigers påföljd förväntas meddelas i oktober, och straffet kan komma att bli sex månaders fängelse, trots att han redan suttit två år i husarrest. Fallet har fått stor uppmärksamhet och flera kraftfulla aktioner har genomförts till stöd för Donziger. Donzigers fall har kommit att representera all den förföljelse som klimataktivister och människorättsförsvarare möter när de står upp mot stora företag och regeringar som sätter vinstintressen före människor. Kampen fortsätter!


IPCC:s rapport varnar om klimatförändringar  

IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) lanserade den första delen av sin stora rapport om hur vårt globala klimat mår. Rapporten är en sammanställning av vetenskaplig forskning från hundratals forskare och experter från olika discipliner och utgör en enormt viktig informationskälla för regeringar unt om i världen. Enligt rapporten finns det ingen tvekan om att det är vår mänskliga aktivitet som förändrar klimatet.

Rapporten förutspår att den globala temperaturökningen inte kommer kunna hållas under 1.5 C, även om vi offensivt slutar släppa ut växthusgaser. Målet om 1.5 graders global temperaturökning sattes upp i Parisavtalet som en gräns för när klimatförändringarna kommer ha förödande effekter för mänskligheten. Men med ambitiösare mål och snabbare omställning har vi fortfarande chans att hålla oss under den katastrofala gränsen. Varje ton kol i atmosfären gör skillnad.

IPCC-rapporten kommer spela en viktig roll i förhandlingarna under klimatmötet i Glasgow i november. Nu är det viktigt att vi visar våra förtroendevalda att klimatet måste sättas i främsta rummet.

 

Brasiliens urfolk kräver att ICC utreder Bolsonaro 

För första gången i historien har urfolken själva, med sina egna advokater, stått upp för sina rättigheter i internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Brasiliens Urfolksassociation (Apib) lämnade på internationella urfolksdagen, den 9e augusti, in en 86 sidor lång redogörelse för Bolsonaros försök att utrota Brasiliens urfolk.

0617-rise-for-the-earth.jpeg

Apib anklagar, tillsammans med Collective of Advocacy on Human Rights - CADHu och Comissão Arns, Bolsonaro för brott mot mänskligheten och folkmord, och baserat på tidigare praxis kräver de att ICC gör en utreder Bolsonaros handlingar.

Redogörelsen som Apib lämnat in till ICC bygger på flera fall från olika urfolksledare, organisationer, officiella dokument, akademisk forskning och tekniska noteringar som tillsammans visar planeringen och utförandet av en explicit, systematisk och medveten anti-urfolkpolicy i Bolsonaros regering.  

Handlingar som kan komma att klassas som folkmord eller brott mot mänskligheten är bland annat Bolsonaros hantering av Covid-19 pandemin och de lagförslag gällande miljö och urfolksrättigheter som kommit på agendan under hela Bolsonaros presidentskap. Läs mer om dessa i APIB:s rapport: International Complaints Dossier of Brazil’s Indigenous Peoples

 

Amazonas brinner

Runt om i världen härjar nu stora skogsbränder som ödelägger skogar, liv, biologisk mångfald och vår framtid. I Amazonas regnskog har brandsäsongen börjat och allt pekar på att även detta år blir katastrofalt. Historisk torka, enorm avskogning och slappa miljölagar bidrar till att Amazonas pressas närmare sin brytpunkt för varje brand som antänds. Ett område lika stort som Los Angeles i Kalifornien har redan brunnit i Amazonas.

I slutet av juni skickade Brasiliens president Bolsonaro återigen in militären för att stävja antändningen av bränder i Amazonas, en åtgärd som hittills misslyckats om och om igen. Militären har varken den rätta kapaciteten, mentaliteten eller strukturen för att ta sig an de som skövlar och bränner regnskog.

Vi kommer fortsätta att bevaka bränderna i Amazonas och stödja de urfolk vars mark är i fara. Vårt arbete med att hantera och påverka de bakomliggande orsakerna trappas upp så att finansinstitut, företag och regeringar förstår vikten av att sluta investera i och främja utvinningsindustri och industriellt jordbruk. 

0622-the-tipping-point-is-here-this-is-our-plan-to-make-it-a-turning-point.jpeg