Kvinnliga vidsdomsbevarare och helare: Livets nedärvda auktoriteter

Amazonas kvinnor har varit vägvisare till essensen av livet på jorden. Urfolkskvinnor i hela Abya Yala delar och praktiserar kosmologisk visdom med varandra för att stå emot det brutala våldet deras kroppar utsätts för och fientligheten gentemot deras andliga förhållande till kosmos och jorden. Urfolkskvinnorna har stått emot detta och skyddat sina släktingar, djur, floder och skogar trots de koloniala hot som försöker undergräva deras traditionella metoder av att bevara generationsöverskridande och nedärv visdom.

Foto: ANMIGA

I urfolkssamhällen erhåller visdomsbevarare traditionella former av kunskap samt ansvaret av att praktisera ständig reflektion och lärande, vilka är strategier som är nödvändiga för att motverka hoten mot jorden och mänsklighetens överlevnad. Hindren är flertaliga: utvninningsindustrier invaderar deras land och avskogningen är hejdlös medan landförsvarare i regionen mördas och andra tar emot dödshot. Trots detta fortsätter de att dela sina förfäders organiska metoder för att odla mat från skogen och ge nytt liv till landet och andra levande system. Att erkänna kvinnors framväxande roll som uråldriga och samtida “bevarare av visdom” (keepers of wisdom) är avgörande då världen alltmer ser behovet av ekologisk återställning - guidad av urfolks kunskap. 

Urfolkskvinnor baserar sina traditionella metoder på respekt, reciprocitet, omsorg och kärlek vilket uttrycks genom spirituella ceremonier och sånger. De förkroppsligar genom detta andarnas kraft, växter och djur, gudar, förfäder och de elementära krafterna. Under COVID-19 har kvinnliga helare använt sin kunskap om Amazonas örtväxter för att ge avgörande vård och behandling till vissa av de symptom som COVID-19 gav upphov till.

Spirituella auktoriteter och kämpar på frontlinjerna för att bevara förfädernas land 

U’wa-folket i Colombia har en hög respekt för Tayokinas (Spirituella auktoriteter). Det är genom Tayokinas som samhället berättar för sin Warjayo (ledare) vad som ska göras då Tayokinas alltid agerar som vägvisare åt Wayjayos (politiska auktoriteter). Tayokinas är de kvinnor som råder och vägleder Warjayo om den andliga dimension, för att ledaren ska kunna agera enligt samhällets vilja och vara deras talespersoner. Genom detta har ett betydande antal urfolkskvinnor haft möjligheten att skapa särskilda former av auktoritet i urfolkssamhällen.

Kvinnorna försvarar sina territorium som spirituella auktoriteter, bärare av nedärvd kunskap och överförare av språk, kultur och konst eftersom detta är platsen där kvinnorna lever sina liv och drömmar. Däremot konstaterar Nina Gualinga att, “När vi slåss mot utvinningsföretag och förstörelsen av våra territorium är vi mer utsatta för flertaliga former av våld. Våld från utvinningsindustrin, systematiskt och strukturellt våld och diskriminering från staten och samhället samt våld i våra egna familjer och vår gemenskap.

Bakebitimis (“En som fångar ett barn”): en barnmorska

För Shipibo-Konibo-folket och andra urfolk är nedärvda födelsepraktiker centrala för  grundläggande barnmorskekunskap. Äldre, som Shipibo-Konibo-barnmorskan Delia Mahua Perez, är avgörande för att stötta kvinnors och barns välmående och hälsa i samhället. De traditionella barnmorskepraktikerna måste föras vidare till framtida generationer för att säkra en trygg förlossning och för att återuppta den nedärvda visdomen och helandet hos Shipibo-Konibo-folket. 

Under de olika vågorna av COVID-19 skyddade Bakebitimis kvinnors liv och tog nya liv till världen genom att förhindra mödradödlighet och det förlossningsrelaterade våldet från statens diskriminerande hälsopraxis. 

Amazonas försvarare upprustar berörda samhällen

Tusentals av Amazonas kvinnor protesterade mot “marco temporal” (tidsramsklausulen) i Brasilien, en juridisk utmaning gentemot urfolks landrättigheter som sätter en sträng tidsgräns på urfolks rätt till sina förfäders territorium. Landets högsta domstol överväger fortfarande den legala teorin gällande ett fall som väckts av Xoelong-folket. Bolsonaros rasistiska och folkmordsliknande administration ser denna utmaning som en möjlighet att legalisera industrins stöld av urfolkssamhällens land.

Vad de vill är att ta vårt land från oss. Det är olagligt. Det strider mot grundlagen. De vill riva upp våra rötter och vi kommer inte att tillåta det.
— Alessandra Korap Munduruku

Sammankomsten av mer än 4000 kvinnor, från mer än 170 av Brasiliens över 300 stammar, som genom sånger och banderoller fördömde det växande våldet mot urfolk demonstrerar att kunskap, erfarenhet och solidaritet finns på våra gator genom rörelserna av kvinnors kroppar. Kvinnorna skapade ett vitalt utrymme för att fira och bevara sina rötter och skydda urfolks liv och territorium från gruvdrift och lantbruksnäringens verksamheter.

Women collecting Amazon forest seeds at Panará Indigenous Territory, in Brazil. Seeds are bought by neighboring farmers through the Xingu Seed Network and direct-seeded in degraded riparian areas of their farms in the Xingu Basin. Foto: Dannyel de Sá

Delia began her path as a midwife at age 17, learning the intricacies of this life-giving skill from her own grandmother.

Amazonas folk och hela mänskligheten riskerar att förlora avgörande kunskap om helande, att leva och att relatera till jordens levande system. Solidariteten till urfolkssamhällen är avgörande för att garantera överföringen av nedärvd kunskap mellan generationer. Vi alla har en roll i detta.

Vår fond, Amazon Defenders Fund, kommer att fortsätta att mobilisera direkta solidaritetsfonder till Amazonas kvinnliga visdomsbevarare, helare och traditionella auktoriteter som står emot genom att fortsätta praktisera ömsesidiga och holistiska interaktioner med skogen och jorden. Men också för att kvinnorna befinner sig på frontlinjerna och därmed finner lösningarna till samtidens stora kriser. Vi måste lyfta fram kraften hos Amazonas urfolkskvinnor som botemedlet för vår jord - för Amazonas, vårt klimat och vår framtid.

- Angela Martínez

Översättning: Isabelle Holman