2021 var ett år för återspegling, återtagande och återknytning

2021 var fullt av toppar och dalar: Vi isolerades från varandra för andra året i rad. Vi firade 25 år som organisation tillsammans med vårt team, i djup solidaritet med urfolk. Vi reflekterade över allt vi åstadkommit tillsammans och de utmaningar som ligger framför oss.

Pandemin fortsätter att härja och vi svarar fortfarande på nödrop från samhällen på grund av Covid-19. Regnskogen har dessutom intagit sin tippningspunkt, en milstolpe vi försökt larma om under de senaste åren. Men tillsammans med våra allierade och partners på frontlinjen har vi byggt en starkare och mer bestämd rörelse som vill vända om och kräva ansvarstagande. Tillsammans såg vi till att förödelsen inte skett i tystnad.

Denna tippningspunkt är en vändpunkt för oss. Genom allt från att stötta gräsrotsmobiliseringar och att vara rådgivare av juridiska strategier till att ta vårt påverkansarbete till COP26, visade vi vårt motstånd. Vi fortsatte även att mobilisera minst en tredjedel av vår budget till solidaritetsfonder till rörelsebyggande och akuta stödprojekt genom vårt Amazon Defenders Fund. Vår holistiska metod till att hantera nödlägen runt om i Amazonas gör oss till pålitliga partners som urfolkssamhällen vänder sig till igen och igen.

Vi firade flera segrar och tog steg mot ett permanent skydd av Amazonas och garanti av urfolks rättigheter och suveränitet. Året började med ett banbrytande åtagande från europeiska banker som nu exkluderar finansiering av handel med olja från Amazonas! Detta ledde till starten för kampanjen Exit Amazon Oil & Gas med våra allierade på Stand.earth. Vi förstärkte och stöttade viktiga rättsfall, så som den senaste segern för våra långvariga partners UDAPT i Ecuador som stoppade giftig gasfackling. Vi stod på trappan till Kapitolium i USA med kongressmedlemmar och krävde verkligt ansvarstagande av Chevron för deras giftiga förstörelse av Amazonas. Dessutom exponerade den växande globala rörelsen mot Chevron det korrupta projektet att utmåla människorättsadvokaten Steven Donziger som syndabock för att kunna slippa undan rättvisan.

Tack vare ihållande påtryckningar sedan lanseringen av vår rapport Complicity of Destruction III pressade vi gruvföretaget Anglo American att dra tillbaka sina tillståndsansökningar från urfolksterritorier i Brasilien. I Colombia såg vi till att UNDP bröt kontakten med det människorättskränkande oljeföretaget GeoPark. Just nu lyckas våra partners i Peru att pressa den peruanska regeringen till att prioritera kollektiva landtitlar för urfolkssamhällen och policys för skyddet av Earth Defenders. Bara förra veckan levererade Herlin Odicio, ordförande för Federation of Native Communities Kakataibo (FENACOKA), nästan 7 000 underskrifter till ministrar i Peru.

Avskogningen och förödelsen av Amazonas regnskog har ökat drastiskt de senaste åren, eftersom utvinningsindustrier och de politiker och finansinstitut som stöttar dem valt pengar över klimatet och mänskligheten. Företag inom olja, gruvor och lantbruksnäring fortsätter bedriva sina verksamheter trots långvarigt och tydligt motstånd från urfolkssamhällen. Regeringar har misslyckats med att skydda urfolk och ignorerar internationella standarder som garanterar deras rättigheter och självbestämmande. Globala ledare har tillåtit Amazonas att närma sig sin tippningspunkt trots varningar, kunskap och lösningar från urfolk. Nu när Amazonas överstigit 22% avskogning och nedgradering har vi inget annat val än att kräva ansvarstagande och vi implementerar nya strategier för att fortsätta sätta press.

Med våra partners ledarskap började vi organisera oss. Under 2021 gick vi samman med miljö- och människorättsorganisationer, ledda av Coordinating Body of Indigenous Organizations of the Amazon Basin (COICA), och lanserade koalitionen Amazonía for Life: Protect 80% by 2025. Detta initiativ, vars motion godkändes i International Union for Conservation of Nature (IUCN), har fått globalt stöd och sammanfattar stegen som regeringar och företag måste ta, grundat på vetenskaplig och urfolklig cosmovision, för att skydda regnskogen under de kommande åren. Vi fortsatte att sätta press på en av de mäktigaste finansistituten, Blackrock, och blottade de banker och stater i USA som handlar med eller finansierar olja från Amazonas. Lokalt i Amazonas stöttade vi viktiga utredningar om rollen som internationellt bistånd spelar i markrofferi av narkotikasmugglare och en rapport om de grova människorättskränkningar som drabbar ecuadorianska Earth Defenders. När eldsäsongen startade gick vi samman med Greenpeace Brazil och Climate Observatory och dokumenterade den brinnande regnskogen med flygfoto.

Presidenter, så som Brasiliens Bolsonaro och Ecuadors Lasso, tillsammans med finansjättar, så som BlackRocks Larry Fink, hoppas att deras makt skyddar dem från ansvarstagande. De vill att vi ger upp. Men våra röster är kraftfullare när vi är enade. Om pandemin lärt oss något, är det vår framtid vilar på samhörighet. Därför bjuder vi in dig att stärka ditt engagemang och samhörighet med denna viktiga rörelse, med djup kärlek för regnskogen och dess folk, för att den kollektiva friheten för urfolk gynnar oss alla. Under 2022 kommer våra urfolkspartners att ytterligare stärka sitt engagemang för Amazonas beskydd, och vi måste stötta dem.

Ada Recinos