Nina Gualinga och Elin Anna Labba får IM-priset!

Nina Gualinga, styrelseledamot i Amazon Watch Sverige och medarbetare på Amazon Watch, får tillsammans med Elin Anna Labba IM-priset 2022! Båda är aktiva människorättsaktivister med fokus på urfolk.

Motiveringen lyder:

IM-priset 2022 delas av miljöaktivisten Nina Gualinga och författaren och journalisten Elin Anna Labba.

Nina Gualinga står upp för urfolks rättigheter. Hon belyser och synliggör likheterna mellan det förtryck och osynliggörande som sker av samer, med förtrycket av Kichwafolket i Ecuador. Hennes engagemang började redan när hon var åtta år, då oljebolag hotade hennes uppväxtmiljö i Amazonas. Idag är hon en förgrundsgestalt i kampen mot exploatering av regnskogen.

Gualinga lyfter frågan om klimaträttvisa och urfolks rättigheter globalt och ökar allmänhetens kunskap om de övergrepp som sker och klimatförändringarnas konsekvenser.

Elin Anna Labba har spridit viktig kunskap om en del av Sveriges mörka historia: tvångsförflyttningarna av samer. Hon har i sin Augustprisade bok, i sommarprat och i intervjuer lyft fram majoritetssamhällets övergrepp på ett utsatt urfolk.

I sant folkbildande anda har Elin Anna Labba förändrat vår syn på historien och sett till att tidigare ohörda röster och berättelser inte faller i glömska.

Elin Anna Labbas förmåga att lyfta och synliggöra samiska berättelser har lett till att en bred allmänhet fått både mer kunskap och förändrade attityder. Idag engagerar sig Labba också i hur klimatförändringar och exploatering av mark hotar samernas tillvaro.

Precis som IM:s grundare Britta Holmström gör både Gualinga och Labba viktiga medmänskliga insatser och väcker opinion mot förtryck, rasism och orättvisor.