Bolsonaro förlorar presidentskapet! Amazonas kan nu andas lite lättare

I en hård tvist mellan Lula och Bolsonaro om Brasiliens nästa presidentskap, valde brasilianare Amazonas, urfolk och demokratiska värderingar.

"Detta är en seger för kärlek, för hopp, för sanning, för frihet och för vår bräckliga demokrati som nu stärks."

Sonia Guajajara, tillträdande kongresskvinna

I det viktigaste valet för planeten, som definierade Amazonas framtid och därmed hela mänskligheten, röstade nästan 51 % av brasilianarna för demokrati och valde Luiz Inácio Lula da Silva, vilket satte stopp för den mardröm som de levt under de senaste fyra åren med Bolsonaro.

Association of Brazil’s Indigenous Peoples (APIB) firade och släppte följande uttalande:

"Vi vill fortsätta vår kamp självständigt, för att försvara våra rättigheter, skydda våra prestationer, till exempel erkännandet av våra markrättigheter och hälsovårdssystem, som uppnåtts med mycket kamp i tidigare regeringar. Vi kräver total respekt för våra grundläggande rättigheter, vårt liv och värdighet, inom ramen för en ny relation med den brasilianska regeringen – inget mer hat, ingen mer folkmordspolitik – utan multietnisk och mångkulturell och etisk. Landet har fortfarande många skulder att betala på grund av våldets och dödens historia, fysisk och kulturell, som i århundraden har utsatt våra folk och samhällen.”

Urfolksledaren och Brasiliens första kongresskvinna för urfolken, Joenia Wapichana, beskrev segern som "en historisk röst för vår demokrati. Grattis till de som tackade ja till inbjudan att återuppbygga vårt Brasilien. Kärlek vann över hat. Länge leve demokratin!"

I sitt första tal efter valresultatet bekräftade Lula sitt engagemang för Amazonas, urfolken och försvaret av miljön.

Nu kommer vi att kämpa för noll avskogning i Amazonas. Brasilien och planeten behöver Amazonas levande! Ett träd som står är värt mer än tusentals timmer som utvinns olagligt i namnet av kortsiktig vinst som kostar planetens försämring. En flod med rent vatten är värd mycket mer än allt guld som utvinns med kvicksilver som dödar faunan och sätter människoliv på spel. När ett urfolksbarn dör, mördat av miljörovdjurens girighet, dör en del av mänskligheten tillsammans med dem. Det är därför vi kommer att återuppta tillsynen och övervakningen av Amazonas och bekämpa alla olagliga aktiviteter, vare sig de är gruvdrift, avverkning eller olämplig boskapsuppfödning. Samtidigt kommer vi att främja en hållbar utveckling av de samhällen som bor i Amazonasregionen. Vi kommer att bevisa att det är möjligt att skapa välstånd utan att förstöra miljön.
— Lula da Silva

Tillträdande kongresskvinnan Célia Xakriabá firade Lulas vinst och delade: "För ett anständigt Brasilien för hela vårt folk. För miljön. För urfolk och för ett slut på denna mardröm av förstörelse!”

"Inte bara skogen kan nu andas med lättnad, utan det kan också urfolk, flodsamhällen och quilombolas. Det finns fortfarande mycket att göra för att vända den stora förstörelse som Bolsonaros administration orsakat. Detta var en viktig omröstning för att stoppa avskogningen och nedbrytningen av Amazonas, som har avancerat dramatiskt till sin punkt utan återvändo under Bolsonaro. Just nu är det viktigt att vi förblir orubbliga i vår solidaritet för att stoppa invasionerna, våldet och den illegala gruvdriften i urfolkens territorier, och att vi förstärker urfolkens röster och sätter press på regeringen att garantera deras grundläggande rättigheter. Lula kommer också att behöva agera beslutsamt för att värna om en socio-miljö- och klimatagenda, som kan positionera Brasilien som den ledare det en gång var på den internationella scenen”, säger Leila Salazar-López, Amazon Watch Executive Director

Brazilians celebrate Lula's victory in São Paulo. Photo credit: Mídia NINJA

Brasilien är också nyckeln i kampen mot klimatförändringarna, det börjar nu komma tillbaka på rätt spår för att bli en del av lösningen. Som ett av världens sjätte största utsläppare av växthusgaser har Lula redan förklarat sig villig att se till att Brasilien ökar sitt engagemang för Parisavtalet.

"Bolsonaros regering har två månader kvar vid makten. Lula måste använda den politiska makten som vunnits i vallokalerna för att pressa kongressen att stoppa röster för lagförslag som syftar till att främja attacker mot skogen och urfolken. Våldet i Amazonas förväntas accelerera under dessa sista månader av Bolsonaros administration, det är nödvändigt att förbli vaksam och redo att fördöma och bekämpa alla brott”, sa Christian Poirier, Amazon Watchs Programchef.

"Lulas seger är ett tecken på hopp för Amazonas, urfolken och planetens framtid. Amazon Watch gratulerar folket i Brasilien till denna demokratiska seger. Vi måste stödja urfolken så att denna nya regering uppfyller sitt löfte om att vara rättvis, miljömässigt ansvarsfull och socialt engagerad. Vi är redo att samarbeta i demokratiska diskussioner och att även kritisera och pressa den framtida regeringen närhelst Amazonas och urfolkens rättigheter och liv står på spel. Länge leve den brasilianska demokratin, Amazonas och Brasiliens urfolk!” sa Ana Paula Vargas, Amazon Watchs Programchef för Brasilien.