Chefer vägrar att ta upp Vanguards delaktighet i Amazonas förstörelse

En peruansk delegation med ledare från urfolk- och fiskesamhällen kom till USA för att dela med sig av sina förstahandsuppgifter om Petroperús inverkan på deras försörjning.

Credit: Amazon Watch

En peruansk delegation med ledare från urfolk- och fiskesamhällen befinner sig just nu i USA för att konfrontera investerare om deras rätt att leva fritt från den förödelse som orsakats av det oljebolag som investerarna finansierar, Petroperú. Nayap Santiago (Wampís Nation), Nelton Yankur (Achuar-folket) och Carlos Chapilliquen (Cabo Blanco Fishing Association) - tillsammans med kampanjdeltagare från Amazon Watch i New York, Pennsylvania och Washington D.C. - gav direkta vittnesmål om hur de peruanska försörjningsmöjligheterna hotas av oljan i Amazonas.

I går anlände delegationen till Vanguards huvudkontor i Malvern, Pennsylvania. De möttes av tystnad från en av Petroperús viktigaste finansiärer, Vanguard. Kapitalförvaltarens chefer var ovilliga att avsätta tid för att ta del av den förstörelse som orsakats av Vanguards aktiva finansiering av Petroperú-obligationer.

Credit: Tieshka Smith for Sunrise Project/EQAT

Men ledarna möttes istället av solidaritet från lokala aktivister som delade med sig av sina egna erfarenheter av övergrepp från Vanguards investeringar, och belyste den sammanlänkade kampen för urfolkssamhällen över hela världen. Våra allierade på Vanguard S.O.S. och Stop the Money Pipeline har täppt till Vanguards faxmaskin och lagt ut enstjärniga Yelp-recensioner med meddelanden från ledarna. Trots sina bästa försök kan Vanguard omöjligt ignorera den rörelse som delegationen har byggt upp under veckan.

Vanguard är den näst största kapitalförvaltaren i världen och spelar därför en avgörande roll när det gäller att tillhandahålla investeringspengar till fossila bränslen och andra utvinningsföretag som ödelägger samhällen i Amazonas, lokalsamhällen runt om i världen och det globala klimatet. Bara under 2021 var företaget ansvarigt för att investera 300 miljarder dollar i fossila bränslen och 104 miljarder dollar i världens "mest förödande nya projekt för fossila bränslen".

Credit: Tieshka Smith for Sunrise Project/EQAT

I början av september begärde Amazon Watch, på delegationens vägnar, ett möte med topprepresentanter för Vanguard och bifogade ett brev från Achuar- och Wampisledare som beskrev de negativa effekterna av Petroperús investeringar. Vanguard svarade inte. Den destruktiva kapitalförvaltaren kan inte fly från verkligheten. Vanguard kommer att fortsätta att höra från oss, pressen och ledare från urfolken om konsekvenserna av dess finansiering. 

Den här veckan följde vi också med ledarna när de konfronterade banker, däribland JPMorgan Chase, HSBC och Citigroup, om deras fortsatta finansiering och investeringar i olje- och gasföretag som förstör den biologiska mångfalden, miljön och de peruanska samhällenas hälsa, livsmedel och vattenförsörjning. Ledarna uttryckte sin oro över Petroperús oansvariga metoder och bekräftade att dessa bankers policy för närvarande inte skyddar mot kränkningar av urfolkens rättigheter, vilket de påstår.

Credit: Amazon Watch

Vi kommer att följa upp bankernas nästa steg för att minimera kundernas risker och påverkan på regnskogen. Tillsammans kan vi upprätthålla trycket för verkligt ansvarstagande.

Över 15 000 av er förstår vad som står på spel för den peruanska Amazonas om Vanguard häller in ytterligare en krona i sina giftiga obligationer eller om ännu en bank beslutar sig för att finansiera Petroperús verksamhet. Din röst har blivit ovärderlig i denna rörelse. Delegationen är möjlig tack vare ditt fortsatta stöd.

Credit: Tieshka Smith for Sunrise Project/EQAT

Ledare från urfolken kommer att fortsätta uppmana Vanguard att lyssna på deras krav genom att anta en kraftfull policy för urfolkens rättigheter och bryta banden med Petroperú, liksom med andra olje- och gasprojekt runt om i världen som driver på klimatförändringarna.

Vi är nu mycket närmare en seger. Achuar och Wampis är faktiskt inte främmande för det. De har försvarat block 64 och besegrat oljebolag tidigare.

Nu är det dags att satsa allt på att stoppa Amazon Crude! Kan du skriva under det öppna brevet till Vanguard och hjälpa oss att nå över 20 000 underskrifter före midnatt den 31 december?