Svenska och amerikanska finansinstitut är delaktiga i förstörelsen av Amazonas

Ny rapport avslöjar hur gruvföretag och internationella investerare driver på kränkningar av urfolks rättigheter och hotar Amazonas regnskogars framtid 

Nyligen lanserade vi och Association of Brazil’s Indigenous Peoples (APIB) rapporten “Complicity in Destruction IV: How mining companies and international investors drive Indigenous rights violations and threaten the future of the Amazon”

Vår forskning har under åratal synliggjort och krävt ansvar från nordliga aktörer som är delaktiga i den nuvarande förstörelsen och kränkningen av urfolks rättigheter i Amazonas. Denna senaste utredning fann att internationella finansiärer bidrog med 54.1 miljarder dollar till de gruvföretag som granskas i rapporten. Vi valde att fokusera på gruvbrytning i den fjärde upplagan eftersom det utgör ett eskalerande hot mot urfolkssamhällen under Bolsonaroadministrationens framväxande policys. 

Se den interaktiva rapporten här

Denna forskning är den första sammanställningen av fallstudier som exponerar hur internationella aktörer riskerar att potentiellt finansiera illegala gruvbrytningsintressen på urfolks mark i brasilianska Amazonas, som exempelvis Xikrin do Cateté, Waimiri Atroari och Sawré Muybu. Företag baserade i USA förblir några av huvudfinansiärerna delaktiga i denna förstörelse. Vi undersökte nio företag med ansökningar för gruvprospektering som överlappande med urfolks mark och med en historia av rättighetskränkningar. Tillsammans investerade Capital Group, BlackRock och Vanguard 14.8 miljarder dollar i dessa nio företag. 

Efter släppet av rapporten Complicity in Destruction III började APIB och Amazon Watch år 2020 att kartlägga stora gruvföretags intressen med överlappning på urfolks mark. Trots uttalanden från giganter som Vale och Anglo American om att de skulle dra tillbaka sina ansökningar för prospektering i dessa territorier visar vår forskning att många ansökningar fortfarande är aktiva i brasiliens nationella gruvmyndighetssystem (ANM). I vissa fall har till och med antalet ansökningar ökat. Gruvföretag har dessutom på nytt lämnat in vissa ansökningar med omritade gränser som når fram precis till gränsen av urfolks land, men som fortfarande kommer få en enorm påverkan. Vår forskning tillämpar data från tidigare forskning gjord av Nature Communications som säger att gruvprojekt kan öka förlusten av skog med så långt som 70km bortom den avsedda driftplatsen. 

Det måste finnas en generell förståelse av att urfolks land, traditionella territorier och skyddade områden i Amazonas inte är tillgängliga för mineralutforskning, och de borde de inte heller vara, både på grund av att det måste finnas respekt för vår konstitutionella rätt till självbestämmande över våra territorier som urfolk, men också på grund av vårt lands roll i bekämpandet av klimatförändringar och garantin av liv på denna planet. Denna förståelse måste komma från den brasilianska regeringen, men även från de företag,som är fullt kapabla att proaktiva veta inom vilka områden de lämnar in förfrågningar, och deras finansiärer.
— Dinamam Tuxá of APIB

Så nyligen som i November 2021 återfanns nästan 2 500 aktiva gruvansökningar som överlappande med 261 urfolksterritorier i ANM-systemet. Dessa ansökningar har potential att exploatera 10.1 miljoner hektar land, ett område nästan lika stort som England. 

Complicity in Destruction IV avslöjar att Vale, Anglo American, Belo Sun, Potássio do Brasil, Mineração Taboca och Mamoré Mineração e Metalúrgia (båda från Grupo Minsur), Glencore, AngloGold Ashanti och Rio Tinto under de senaste fem åren mottagit totalt 54.1 miljarder dollar i finansiering från amerikanska, brasilianska, kanadensiska och europeiska investerare. De granskade företagen delar en historik av rättighetskränkningar gentemot människor och miljö samt ett långvarigt intresse i en expansion av sina verksamheter på urfolks mark - där gruvbrytning idag är olagligt. 

En av de europeiska investerarna som stöttat dessa gruvföretag är de svenska AP-fonderna. Enligt fondernas senaste innehavsrapporter så har första, andra, tredje, fjärde och sjunde AP-fonden investeringar i det brittiska gruvbolaget Anglo American på totalt nästan en miljard svenska kronor. I rapporten nämns flera av Anglo Americans rättighetskränkningar, främst deras negativa påverkan på samhällens tillgång till vatten. De påverkade samhällena rapporterar en ökad vattenbrist och föroreningar av vattenkällor. APIB och Amazon Watch har tidigare skickat ett öppet brev till Anglo American där de fördömt gruvjätten och krävt ett offentligt åtagande att inte bedriva gruvverksamhet på urfolksterritorier i brasilianska Amazonas, oavsett ändringar i landets lagstiftning. Tyvärr var svaret på brevet en besvikelse då Anglo American i sitt svar säger: “Vi kan inte åta oss att utesluta någon gruvaktivitet på urfolkens mark i Brasilien”. Enligt den senaste rapporten fortgår denna verksamhet på urfolks mark. I november 2021 hade företaget fortfarande 65 aktiva gruvansökningar hos ANM som överlappande med 11 urfolksterritorier som hotar 6 urfolksgrupper, bland annat Munduruku och Rikbaktsa. Svenskarnas pensionspengar förvaltas därmed i dessa kränkningar av urfolks rättigheter.

Brasilianska institutioner står också för en betydande del av finansieringen av storskalig gruvbrytning: PREVI (Banco do Brasil’s Employee Pension Fund) har de högsta investeringarna i dessa gruvföretag, med mer än 7.4 miljarder dollar, följt av den privata banken Bradesco med nästan 4.4 miljarder dollar. 

Foto: Tuane Fernandes, Greenpeace

Complicity in Destruction IV beskriver också genom fem fallstudier den påverkan och de rättighetskränkningar som begås av dessa fem företag: Vale, Anglo American, Belo Sun, Potássio do Brasil, and Mineração Taboca. Vale, som tog emot flest investeringar och lån under de senaste fem åren som vi analyserat, 35.8 miljarder dollar, visar att inte ens de två dammkatastroferna i Mariana och Brumadinho minskade investerarnas aptit på gruvbolaget.

Vittnesmålen i Complicity in Destruction IV illustrerar hur dessa internationellt finansierade gruvföretagens aktiviteter för alltid har förändrat livet för urfolk och traditionella samhällen. Rapporten utmanar företagens lovprisande uttalanden gällande sina egna projekt och lägger fram riskerna som finansiärerna tar genom att misslyckas med att hålla företagen ansvariga. Gruvbrytning påverkar redan idag urfolks liv djupt och kommer att fortsätta att förstöra ekosystem och förvärra klimatförändringar om regeringar och nordliga aktörer inte lyssnar på varningarna i rapporten. Vi står vid sidan om APIB i hopp om att förstärka de krav urfolk har och för att föra fram budskapet direkt till dessa företag. 

Tillsammans har vi åstadkommit flera små vinster sedan lanseringen av Complicity in Destruction III och vi behöver nu att du än en gång går med oss för att hjälpa oss stoppa den förstörelse som gruvföretagen har i sina planer. Vi kan inte tillåta att dessa företag ignorerar sin historik av mänskliga rättighetskränkningar och föroreningar! Vi räknar med ditt stöd för att få bort gruvbrytningen ur Amazonas, i försvar av urfolks och traditionella folks rättigheter - en gång för alla! Visa ditt stöd för att hålla företag ansvariga och stoppa gruvbrytningen i brasilianska Amazonas här.

Ana Paula Vargas

Översätting: Isabelle Holman