Reflektioner från Stockholm+50

Två intensiva dagar på FN:s högnivåmöte Stockholm+50 är nu över, och vi på Amazon Watch Sverige tar framförallt med oss mycket inspiration men också en del besvikelser. Vi är besvikna över Sveriges passiva roll i diskussionerna, maskerat som neutralitet på grund av värdskapet för mötet, när de hade kunnat passa på att på hemmaplan vara drivande i att konkretisera lösningar på klimatkrisen. Vi är besvikna över det vaga slutdokument som konferensen mynnat ut i, när detta hade varit ett ypperligt tillfälle att ha starka formuleringar eftersom mötet ändå inte hade mandat att producera bindande åtaganden.

 Men vi ser också hoppfullhet i att urfolk och ungdomar fick stor genomslagskraft, och att deras budskap hördes och upprepades flitigt i plenum och ledarskapsdialogerna, men även i de officiella rekommendationer, den s.k. Stockholmsagendan, som mötet resulterade i. Vi uppmanar nu samtliga världsledare att inte bara säkra urfolk och ungas deltagande, utan också verkligt inflytande över de åtgärder som behövs för att rädda vår planet.

Fredag 3 juni anordnade Fridays For Future en klimatstrejk under Stockholm+50. 50 år har gått och inget har hänt. Den verkliga förändringen kommer från folket. Det var fantastisk att se så många människor i klimatmarschen som gick från Odenplan till Norrmalmstorg. Urfolk från hela världen var samlade för att sprida sitt budskap.

När de hugger ner ett träd, så hugger de oss. När de bränner ner Amazonas, så bränner de ner vårt hem. Vi är inte här för att be er att rädda oss, vi behöver inte det, Vi räddar er när vi skyddar Amazonas. När de förstört hela Amazonas har vi inget liv kvar, inte ni heller!
— Txai Suruí, Brasilien

På scenen fanns bland annat:

Txai Suruí, Brasilien

Helena Gualinga, Ecuador

Leo Cerda, Ecuador

Eric Terena, Brasilien

Samela Sateré Mawé, Brasilien

Julia Rensberg, Sápmi

Maxida Märak, Sápmi

Tukumã Pataxó, Brasilien

Vi tar med oss otrolig inspiration och styrka från de urfolkspartners som vi fått äran att träffa och lyssna på under dessa dagar. Stöd för deras kamp om sina mänskliga rättigheter förblir det viktigaste vi kan göra för att rädda vår gemensamma planet!